De Verafschuwde, Dodelijke Mug





Iedereen haat muggen. Dat komt niet alleen door het irritante gezoem en gesteek, maar ook doordat ziektes die muggen overbrengen jaarlijks meer dan een miljoen mensen het leven kosten (daar komen nog paarden, honden en katten bij). Gedurende de laatste 100 miljoen jaar zijn ze goed geworden in wat ze doen -- tot wel drie keer hun lichaamsgewicht in bloed opzuigen, zonder opgemerkt te worden. Zouden we ze dan niet uit moeten roeien? Rose Eveleth vertelt waarom wetenschappers dit niet zeker weten.


Bekijk hier de volledige les

Wat is het ergste beestje ter wereld? Misschien valt je keus op de daas, of de wesp, maar voor veel mensen is de mug verreweg de ergste van allemaal. Het zoemen, het steken, de kriebel, de mug is een van de meest verafschuwde ongediertes ter wereld.

In Alaska kunnen zwermen muggen zo dik worden dat ze een rendier verstikken. Muggen dragen ziektes mee die jaarlijks miljoenen mensen doden.

De plaag die mug heet, is niet nieuw. Muggen bestaan al honderden miljoenen jaren en zijn in die tijd geco-evolueerd met allerlei andere soorten, waaronder de mens. Er zijn duizenden soorten muggen in de wereld, maar ze hebben allemaal dezelfde verraderlijke eigenschap: ze zuigen bloed en daar zijn ze zeer, zeer goed in.

Dat doen ze zo. Na te zijn geland, smeert een mug wat spuug op de huid van zijn slachtoffer. Dit werkt ontsmettend en verdovend, waardoor we hun aanval niet voelen. Dit is wat de jeukende, rode bultjes veroorzaakt. De mug gebruikt haar gezaagde onderkaken om een gaatje in je huid te prikken, waardoor ze met haar snuit kan zoeken naar een bloedvat. Als ze er een vindt, kan de fortuinlijke parasiet twee tot drie keer haar lichaamsgewicht in bloed opzuigen.

Wij blijken dat niet zo leuk te vinden. Sterker nog, mensen hebben zo'n hekel aan muggen dat we over de hele wereld miljarden dollars uitgeven om muggen van ons af te houden. Van citronellakaarsen tot muggensprays tot sterke agrarische pesticiden.

Maar muggen zijn niet alleen irritant, ze zijn ook dodelijk. Muggen kunnen van alles overdragen, van malaria tot gele koorts tot het West-Nijlvirus tot knokkelkoorts. Ziektes die muggen overbrengen, doden jaarlijks meer dan een miljoen mensen en dat zijn alleen nog maar de mensen. Paarden, honden, katten, kunnen ook allemaal ziek worden door muggen.

Als deze beestjes zo geniepig zijn, waarom roeien we ze dan niet uit? We zijn tenslotte mensen en we zijn behoorlijk goed in het uitroeien van soorten.

Nou, zo simpel ligt het niet. Door de mug uit te roeien, raken veel organismen een voedselbron kwijt: kikkers, vissen, vogels... Zonder muggen, zijn planten een bestuiver kwijt.

Maar sommige wetenschappers zeggen dat muggen eigenlijk helemaal niet zo belangrijk zijn. Zij zeggen dat als we de mug uitroeien een andere soort gewoon hun plaats in neemt en er zouden dan heel wat minder doden vallen door malaria.

Het probleem is dat niemand weet wat er zou gebeuren als we alle muggen uitroeien. Er kan iets beters voor in de plaats komen of misschien iets dat nog slechter is. De vraag is: zijn we bereid om dat risico te nemen?

 

Bron: TED.com
Reactie plaatsen