Als Superkrachten Echt Waren: Superkracht





Wat als superkracht niet alleen in stripboeken bestond? Is het wetenschappelijk gezien mogelijk om supersterk te zijn? In deze serie gaat Joy Lin in op zes superkrachten en laat zien hoe wetenschappelijk realistisch ze voor ons stervelingen kunnen zijn.


Bekijk hier de hele les

Als je op een ochtend wakker wordt met 1000 keer de kracht van de avond ervoor, hoe zou je dan omgaan met dagelijkse taken? Alles zou ineens zo breekbaar voor je lijken want jouw kracht is duizend maal groter geworden.

Je zou heel voorzichtig moeten zijn wanneer je iemands hand zou schudden om te voorkomen dat je zijn botten zou breken of iedereen zou platdrukken die je omhelst. En een vork gebruiken om een stukje broccoli op te prikken van een piepschuimen bordje zonder de vork dwars door het bord te steken wordt net zo moeilijk als een hersenoperatie.

Stel je voor dat de dag komt dat je de kans krijgt een dame in moeilijkheden te redden die uit een helikopter valt. Je strekt je armen uit en hoopt dat je haar vangt. Maar seconden later ontdek je dat je haar levenloze lichaam vasthoudt. Wat is er gebeurd?

Nou, druk is gelijk aan kracht gedeeld door oppervlakte. Hoe kleiner de oppervlakte, hoe groter de druk. Daardoor kunnen we zware dingen tillen zonder onze huid te beschadigen, maar een klein tikje van een dunne naald kan ons laten bloeden.

De druk die op haar lichaam zal worden uitgeoefend kan worden berekend door de kracht te delen door de oppervlakte op de bovenkant van je armen die met haar in aanraking komen. Het maakt niet uit of je armen sterk genoeg zijn om haar lichaam te vangen zonder je botten te breken. Haar ruggengraat is niet sterk genoeg om door jou gevangen te worden zonder schade op te lopen.

Zelfs als je een deur uit haar hengsels rukt om een grotere oppervlakte te hebben om haar op te vangen, zou je haar nog niet kunnen redden. Denk eraan, het is niet de val die dodelijk voor haar is, maar de plotselinge stop aan het eind.

Stel dat ze van een gebouw van 32 verdiepingen valt, zo'n 90 meter, en jij bent 1,80 meter lang, misschien 3 meter als je op je tenen gaat staan, met je armen boven je hoofd terwijl je een deur vasthoudt, in de hoop dat je de druk verdeelt over een grotere oppervlakte, maar alles dat je eigenlijk doet, is de grond 3 meter naar boven verplaatsen. Dus valt ze nu van 88 meter hoogte, in plaats van 91 meter, waarbij ze een snelheid van zo'n 53 meter per seconde bereikt, net voor de klap, de luchtweerstand niet meegerekend. Dat is alsof je met een snelheid van 150 kilometer per uur tegen een muur botst waar een deur voor staat.

Het enige dat haar leven zou kunnen redden, is vliegen. Maar die kracht brengt haar eigen wetenschappelijke aandachtspunten met zich mee. Als je zou kunnen vliegen, zou je naar haar toe moeten vliegen, daarna naar beneden moeten vliegen met dezelfde snelheid als waarmee zij valt, haar vastpakken, haar dan stukje bij beetje afremmen tot jullie helemaal stilstaan.

Om dat te kunnen doen, is er heel veel ruimte nodig tussen het punt waarop ze begint te vallen en de grond. Elke seconde die je verspilt met je superheldenpak aanpakken en naar haar toe vliegen, komt haar hoofd dichter bij de straat! Als ze vanaf een hoge plaats valt, en jij kunt haar pas bereiken als ze nog maar een meter boven de grond is, kun je niets meer doen behalve dan op magische wijze de bestrating veranderen in marshmallow zodat ze de tijd krijgt om langzaam af te remmen. Nu nog wat chocolade en graham crackers erbij, marshmallows ertussen en smullen maar. Mmmmm, heerlijk!

En, welke superkrachtenles ga je nu volgen? Veranderen van lichaamsgrootte en -inhoud, supersnelheid, vliegen, superkrachten, onsterfelijkheid, en onzichtbaarheid.

 

Bron: TED.com
Reactie plaatsen