Waarom Lawaai Slecht Is Voor Je Gezondheid - En Wat Je Eraan Kan Doen





Stilte is tegenwoordig een zeldzaam goed. Verkeer, bouwactiviteiten, airconditioning, de maaimachine van je buurman ... al deze ongewenste geluiden kunnen een verbazingwekkende invloed hebben op je gezondheid, zegt lawaai-onderzoeker Mathias Basner. Ontdek wat de wetenschap zegt over de manier waarop lawaai je gezondheid en slaap beïnvloedt -- en hoe je meer kunt profiteren van het geluid van stilte.


"Horen jullie dat? Weten jullie wat dat is? Stilte. Het geluid van stilte. Simon en Garfunkel hebben er een lied over geschreven. Maar stilte is tegenwoordig een vrij zeldzaam goed en daar betalen we allemaal een prijs voor met onze gezondheid -- een verbazingwekkend hoge prijs, zo blijkt.

Gelukkig is er een paar dingen die we op dit moment kunnen doen, individueel en als maatschappij, om onze gezondheid beter te beschermen en meer te profiteren van het geluid van de stilte.

Jullie weten vast wel dat te veel geluid slecht is voor je gehoor. Als je een concert of bar uit komt en je hebt zo'n fluittoon in je oor, dan kun je er zeker van zijn dat je gehoor een beetje beschadigd is, waarschijnlijk permanent. En dat is heel belangrijk.

Maar lawaai is niet alleen van invloed op ons gehoor. Het heeft minder bekende gevolgen die net zo ernstig zijn als de gevolgen voor ons gehoor.

Dus wat bedoelen we eigenlijk met 'lawaai'? 'Lawaai' wordt gedefinieerd als ongewenst geluid en het heeft een fysieke component, het geluid, en een psychologische component, de omstandigheden die dat geluid ongewenst maken.

Een rockconcert is een goed voorbeeld. Iemand die naar een rockconcert gaat en wordt blootgesteld aan 100 decibel beschouwt de muziek niet als lawaai. Hij houdt van de band en heeft zelfs 100 dollar betaald voor een ticket. Dus hoe hard de muziek ook is, hij ervaart het niet als lawaai.

Maar denk eens aan iemand die drie straten verderop woont. Hij probeert een boek te lezen, maar kan zich niet concentreren vanwege de muziek. En hoewel de geluidsdruk daar veel lager is, ervaart hij de muziek als lawaai en dat kan tot reacties leiden die later van invloed zijn op de gezondheid.

Waarom zijn rustige plekken zo belangrijk? Omdat lawaai veel meer gevolgen heeft dan alleen voor ons gehoor. Maar het is hoe langer hoe moeilijker om rustige plekken te vinden in tijden van almaar toenemend verkeer, toenemende verstedelijking, bouwterreinen, airconditioners, bladblazers, grasmaaimachines, outdoor-concerten en -bars, mp3-spelers en je buren die tot 3 uur 's nachts een feestje hebben. Poeh!

In 2011 schatte de WHO dat elk jaar 1,6 miljoen gezonde levensjaren verloren gaan door blootstelling aan omgevingslawaai. En dit alleen al in de lidstaten van West-Europa.

Een belangrijk effect van lawaai is dat het de communicatie verstoort. Misschien moet je harder praten om verstaanbaar te zijn. In uitzonderlijke gevallen moet je het gesprek misschien zelfs onderbreken. Je wordt ook eerder verkeerd begrepen in een luidruchtige omgeving. Dit zou allemaal kunnen verklaren waarom uit onderzoek is gebleken dat kinderen die naar school gaan in een lawaaiige omgeving het eerder minder goed doen dan hun leeftijdsgenootjes.

Nog een heel belangrijk gevolg voor de gezondheid is het toegenomen risico op cardiovasculaire aandoeningen als je langdurig wordt blootgesteld aan hoge geluidsniveaus.

Lawaai betekent stress, vooral als we er weinig of geen controle over hebben. Ons lichaam maakt stresshormonen aan, zoals adrenaline en cortisol, die tot veranderingen leiden in onze bloedsamenstelling en in de structuur van onze bloedvaten. Die vaten blijken al harder te zijn als je één nacht aan lawaai bent blootgesteld.

Epidemiologisch onderzoek toont aan dat er een verband bestaat tussen blootstelling aan lawaai en een verhoogd risico op hoge bloeddruk, hartaanvallen en hersenbloedingen.

En hoewel over het algemeen dit toegenomen risico relatief klein is, vormt het nog steeds een enorm probleem voor de volksgezondheid, omdat lawaai zo alomtegenwoordig is en er zo veel mensen blootgesteld zijn aan vrij hoge geluidsniveaus.

Uit recent onderzoek is gebleken dat de Amerikaanse maatschappij jaarlijks 3,9 miljard dollar zou kunnen besparen als de blootstelling aan lawaai met vijf decibel wordt teruggebracht, alleen al door de lagere behandelkosten van cardiovasculaire aandoeningen.

Er zijn andere aandoeningen als kanker, diabetes en overgewicht die gelinkt zijn aan lawaaiblootstelling, maar we hebben nog niet genoeg bewijs om te kunnen concluderen dat die inderdaad door lawaai worden veroorzaakt.

Nog een belangrijk gevolg van lawaai is een verstoorde slaap. Slaap is een actief mechanisme dat ons herstelt en ons voorbereidt op de volgende wakkere periode. Een rustige slaapkamer is een van de fundamenten van wat slaaponderzoekers 'een goede slaapgewoonte' noemen. Ons gehoor fungeert als wachter. Het is onze omgeving constant aan het scannen op bedreigingen, zelfs als we slapen. Lawaai in de slaapkamer kan dus betekenen dat we minder snel in slaap vallen, dat we 's nachts wakker worden en kan ervoor zorgen dat onze bloeddruk gedurende de nacht niet daalt.

Wij geloven dat als deze lawaai-gerelateerde slaapverstoring maanden- en jarenlang doorgaat, dat kan leiden tot een verhoogd risico op een cardiovasculaire aandoening. Maar we beseffen vaak niet dat geluidsoverlast onze slaap verstoort, omdat we niet bij kennis zijn als we liggen te slapen.

In het verleden hebben we het effect van verkeerslawaai op de slaap onderzocht en de proefpersonen zeiden 's ochtends na het wakker worden vaak: "Ik heb heerlijk geslapen, was direct onder zeil en ben niet wakker geweest." Maar als we dan keken naar de fysiologische signalen die we die nacht hadden geregistreerd, dan bleek dat ze vaak wakker waren geweest en een zeer gebroken slaap hadden gehad. Deze wakkere periodes waren te kort om je ervan bewust te worden en je de volgende ochtend te kunnen herinneren, maar toch kunnen ze van diepe invloed zijn geweest op de mate van rust die de slaap biedt.

Dus wanneer is luid te luid? Een goede aanwijzing is als je je gedrag begint te veranderen. Misschien praat je harder om verstaanbaar te zijn of zet je de tv harder. Je gaat naar binnen of doet het raam dicht. Je verhuist je slaapkamer naar het souterrain of je laat zelfs geluidsisolatie installeren. Veel mensen zullen verhuizen naar rustiger streken, maar niet iedereen kan zich dat veroorloven.

Dus wat kunnen we op dit moment doen om onze geluidsomgeving te verbeteren en beter voor onze gezondheid te zorgen? Nou, om te beginnen, als iets te luid is: zeg dat dan. Veel bioscoopeigenaren bijvoorbeeld denken schijnbaar dat alleen hardhorenden nog naar de film gaan. Als je klaagt over het geluid en er gebeurt niets, vraag dan je geld terug en vertrek. Dat is de taal die managers meestal wel begrijpen.

Heb het met je kinderen over het gezondheidsrisico van lawaai en zeg dat naar harde muziek luisteren hen op latere leeftijd zal opbreken.

Je kunt ook gaan slapen aan de rustige kant van je huis, zodat je eigen gebouw je beschermt tegen verkeerslawaai.

Als je een nieuw huis wilt huren of kopen, maak 'geluidsarm' dan een prioriteit. Bezoek het pand op verschillende momenten van de dag en praat met de buren over geluid.

Je kunt een ruisonderdrukkende hoofdtelefoon gebruiken als je reist of op kantoor zit, als je daar last hebt van veel achtergrondgeluid.

In het algemeen geldt: zoek rustige plaatsen op, vooral in het weekend of wanneer je op vakantie bent. Geef je systeem de kans om tot rust te komen.

Voor deze speech heb ik, heel toepasselijk, in Japan een conferentie bijgewoond over lawaai, vier jaar geleden. Toen ik terugkwam in de Verenigde Staten en het luchthavengebouw binnenging, liep ik tegen een muur van geluid aan. Dit laat zien dat we niet meer beseffen hoe continu we zijn blootgesteld aan geluidsoverlast en hoe goed het ons zou doen als we meer rustige plekken zouden hebben.

Wat kunnen we nog meer doen? Nou, net zoals een koolstofvoetafdruk, hebben we ook een lawaaivoetafdruk en er zijn dingen die we kunnen doen om die voetafdruk kleiner te maken.

Maai bijvoorbeeld niet je gazon om 7 uur op zaterdagochtend. Je buren zullen je dankbaar zijn. Of pak een hark en geen bladblazer.

Lawaaibestrijding aan de bron is over het algemeen het meest zinvol. Dus of je nu van plan bent een nieuwe auto te kopen, een airconditioner, een blender of wat dan ook: kies een geluidsarme.

Veel fabrikanten maken de geluidsniveaus die hun apparaten genereren openbaar en sommigen maken er zelfs reclame mee. Gebruik die informatie.

Velen denken dat strengere geluidsnormen een goed idee zijn, voor de hand liggend wellicht, maar dat is niet zo makkelijk, want veel van de activiteiten die dat geluid teweegbrengen genereren ook inkomsten. Denk aan een luchthaven en alle bijbehorende bedrijfsactiviteiten.

Ons onderzoek vertelt politici bij welk geluidsniveau ze welk gezondheidseffect kunnen verwachten en dat draagt bij aan een beter geluidsbeleid. Robert Koch schijnt gezegd te hebben: "Op een dag zullen we lawaai net zo hard bestrijden als cholera en de pest." Op dat punt zijn we nu, denk ik, en ik hoop dat we dit gevecht zullen winnen. En als dat lukt, dan kunnen we samen een fijn en rustig feestje bouwen.

(Gelach)

Dank jullie wel.

(Applaus)

 

Bron: TED.com
Reactie plaatsen