Probeert De Ruimte Ons Te Vermoorden?

Hoe waarschijnlijk is het dat een massieve asteroïde grote schade aan de aarde en haar bewoners zal aanbrengen? Hoe zit het met de zon -- zal die in de nabije toekomst uitdoven? En het supergrote zwarte gat in het midden van de Melkweg -- moeten we ons daar zorgen over maken? Ron Shaneyfelt beoordeelt de gevaren van de ruimte.


Bekijk hier de hele les

Er zijn nog veel vragen over de ruimte die we misschien nooit kunnen beantwoorden, zoals: "Is tijdreizen mogelijk?" Of: "Leven er aliens ergens anders in de Melkweg?"

Maar er is één ding dat ik geloof over de ruimte: de ruimte probeert me te vermoorden. De ruimte heeft het niet op mij persoonlijk gemunt. Ze probeert iedereen te vermoorden. Denk eens na.

De ruimte heeft van nature niet wat we nodig hebben om te overleven als we erheen reizen: geen lucht, het is te heet of te koud, ook geen ozon om ons te beschermen voor vieze uv-stralen. Dit klinkt allemaal slecht, maar wat kan de ruimte mij aandoen als ik op aarde blijf?

Wat we moeten begrijpen, is dat ruimteobjecten ons het gevoel kunnen geven dat onze dagen geteld zijn, zelfs als er op aarde dingen gebeuren die ons kunnen kwetsen of doden vóór iets uit de ruimte dat doet. Wat is de kans dat één van die objecten een effect heeft op de aarde en jou en mij tijdens ons leven?

We kunnen onze kennis over het universum gebruiken om dat te proberen uit te zoeken. Misschien ken je verhalen over asteroïden die de aarde treffen. Dat zou redelijk erg zijn. Wetenschappers denken dat asteroïden de meeste dinosauriërs doodden. Klinkt als iets om ons zorgen over te maken, niet?

Wel, astronomen kunnen asteroïden in de ruimte observeren en ze zien naderen dankzij complexe computermodellen die het dodelijk pad ervan voorspellen. Een tijdlang schatte men de kans dat de asteroïde Apophis in 2036 zou inslaan op de aarde op 1 op 625. Maar na het updaten van hun data, zeggen astronomen nu dat die kans extreem klein is.

Hoe zit het met de zon? Hollywoodfilms pesten onze zon graag door de aarde te laten opgaan in zonnevlammen of de zon te laten uitdoven, waardoor de aarde zou bevriezen. Astronomen voorspellen dat onze zon nog genoeg gas heeft om energie te maken voor de komende 3 tot 5 miljard jaar. Dus binnen 3 tot 5 miljard jaar, als er dan nog mensen op aarde zijn, zullen ze dat moeten oplossen. Maar vandaag zitten we nog goed.

Soms schiet de zon vlammen naar de aarde, maar de magnetische velden rond onze planeet blokkeren het leeuwendeel van de straling. De straling die wel doorkomt, creëert dingen zoals de Aurora Borealis. Gigantische zonnevlammen kunnen rommelen met onze satellieten en elektrische apparatuur, maar de kans dat ze jou vermoorden, is redelijk klein.

En wat met het gigantische zwarte gat in het midden van ons sterrenstelsel? Wat gebeurt er met de aarde en ons als het ons opslokt? Het is tenslotte gigantisch. Nee, dat gaat niet gebeuren. Dat is één groot object dat ons niet kan lastigvallen. Hoe kunnen we zo zeker zijn?

Ons zonnestelsel bevindt zich op de rand van de Melkweg, terwijl het dichtstbijzijnde gigantische zwart gat op ongeveer 26.000 lichtjaar van de aarde ligt. Dat wil zeggen dat we niet op het menu van dat zwarte gat staan.

Denk je nu nog steeds dat ruimteobjecten je willen vermoorden, zelfs na wat ik je tot nu toe heb verteld? Ik denk dat ik zelfs mezelf overtuigd heb dat de kans erg groot is dat de ruimte én de objecten erin me toch niet zullen vermoorden. Maar ik ga waarschijnlijk toch omhoog blijven kijken om me ervan te vergewissen dat er niks mijn richting uitkomt.

 

Bron: TED.com
Reactie plaatsen