Een Uitnodiging Aan Mannen Die Een Betere Wereld Voor Vrouwen Willen




 

Over de hele wereld strijden vrouwen nog steeds voor gelijkheid in elementaire zaken als toegang tot onderwijs, gelijke beloning en het recht om te stemmen. Maar hoe kan iedereen, mannen en vrouwen, worden aangesteld als bondgenoten voor verandering? Maak kennis met Elizabeth Nyamayaro, hoofd van het UN Women's HeForShe-initiatief, dat meer dan 2,4 miljard gesprekken op sociale media heeft opgezet over een meer gelijkwaardige wereld. In deze TED-talk nodigt ze ons allemaal uit om mee te doen als bondgenoten in onze gedeelde menselijkheid.

"Ik zal altijd die eerste keer onthouden dat ik het meisje in het blauwe uniform zag. Ik was toen acht jaar oud. Ik woonde in het dorp met mijn oma die mij en andere kinderen opvoedde. Hongersnood had toegeslagen in mijn land, Zimbabwe, en we hadden gewoon niet genoeg te eten. We hadden honger. Dat was het moment dat het meisje in het blauwe uniform namens de Verenigde Naties naar ons dorp kwam om de kinderen te voeden.

Toen ze mij mijn pap gaf, vroeg ik haar waarom ze hier was. Zonder aarzelen zei ze: "Als Afrikanen moeten we alle mensen in Afrika naar een hoger niveau brengen". Ik had geen flauw idee waar ze het over had.

(Gelach)

Maar haar woorden bleven hangen.

Twee jaar later sloeg de hongersnood voor de tweede keer toe in mijn land. Mijn oma kon niet anders dan mij naar de stad sturen om bij mijn tante te gaan wonen die ik nooit eerder had ontmoet. Toen ik 10 jaar was, ging ik voor de allereerste keer naar school. Daar op de stadsschool merkte ik wat ongelijkheid inhoudt. Want in het dorp waren we allemaal gelijk. Maar in de ogen van de andere kinderen was ik niet gelijk aan hen. Ik sprak geen Engels en ik lag ver achter met lezen en schrijven. Maar dit ongelijkheidsgevoel zou nog veel ingewikkelder worden. Elke schoolvakantie die ik in het dorp van mijn oma doorbracht, werd ik me bewust van de ongelijkheden die deze unieke kans binnen mijn eigen familie had veroorzaakt. Opeens had ik veel meer dan de rest van het dorp. En in hun ogen was ik niet meer gelijk aan hen.

Ik voelde me schuldig. Maar toen dacht ik aan het meisje in het blauwe uniform. Ik weet nog dat ik dacht: "Dat is wie ik wil zijn -- iemand zoals zij, iemand die andere mensen vooruithelpt." Deze ervaring uit mijn kindertijd leidde me naar de Verenigde Naties en naar mijn huidige rol binnen UN Women waar we één van de grootste ongelijkheden aanpakken die meer dan de helft van de wereldbevolking treft -- vrouwen en meisjes.

Vandaag wil ik met jullie een eenvoudig idee delen dat streeft naar vooruitgang voor ons allemaal. Acht maanden geleden hebben we onder het visionaire leiderschap van Phumzile Mlambo-Ngcuka, hoofd van UN Women, een revolutionair initiatief gelanceerd: HeForShe. Mannen en jongens van over de hele wereld worden uitgenodigd om solidair te zijn met elkaar en met vrouwen om samen een gedeelde visie op geslachtsgelijkheid te creëren. Dit is een uitnodiging voor degenen die in gelijkheid voor vrouwen en mannen geloven, en voor degenen die nog niet weten dat zij hierin geloven.

Het initiatief is gebaseerd op een eenvoudig idee: alles wat we met elkaar gemeen hebben is veel sterker dan wat ons verdeelt. We voelen allemaal dezelfde dingen. We willen allemaal dezelfde dingen, zelfs als er niet over deze dingen gesproken wordt. HeForShe gaat over vooruitgang voor ons allemaal, vrouwen en mannen samen. Het beweegt ons richting een buigpunt wat geslachtsgelijkheid betreft.

Stel je een leeg vel voor met een horizontale lijn die het in tweeën verdeelt. Stel je nu voor dat vrouwen hier vertegenwoordigd zijn en mannen op deze helft. In onze huidige populatie wil HeForShe ervoor zorgen dat 3,2 miljard mannen, stuk voor stuk, over die lijn gaan zodat mannen uiteindelijk naast vrouwen staan, samen aan de juiste kant van de geschiedenis staan waardoor geslachtsgelijkheid werkelijkheid wordt in de 21e eeuw.

Mannelijke betrokkenheid in deze beweging zou echter controversieel zijn. Waarom zou je mannen uitnodigen? Zij zijn het probleem.

(Gelach)

Er werd ons verteld dat het mannen allemaal niks uitmaakt.

Maar er gebeurde iets onvoorstelbaars toen we HeForShe lanceerden. In slechts drie dagen hadden meer dan 100.000 mannen zich aangemeld en wilden vertegenwoordiger zijn voor de gelijkheidsbeweging. In die eerste week stond er in elk land over de hele wereld minstens één man op op wie we konden rekenen. In diezelfde week leidde HeForShe tot meer dan 1,2 miljard gesprekken op sociale media. En toen begonnen de e-mails binnen te stromen, soms wel duizend per dag. We hoorden van een man uit Zimbabwe die, nadat hij hoorde over HeForShe, een "echtgenoot-school" had gesticht.

(Gelach)

Hij ging letterlijk zijn dorp rond, plukte alle mannen van de straat die hun partners misbruikten en zette zich in om van deze mannen betere partners en vaders te maken. In Pune in India organiseerde een voorvechter voor jongerenrechten een innovatieve fietsbetoging waaraan 700 fietsers meededen om de HeForShe boodschappen in hun eigen gemeenschap te delen.

Een ander voorbeeld van onze impact is dat een man een heel persoonlijke boodschap stuurde over iets wat in zijn eigen gemeenschap was gebeurd. Hij schreef: "Beste mevrouw, ik woon mijn hele leven al naast een man die zijn vrouw continu in elkaar slaat. Twee weken geleden luisterde ik naar mijn radio en hoorde ik uw stem. U sprak over iets dat HeForShe heet en dat het nodig is dat iedere man hierin een rol speelt. Een paar uur later hoorde ik de buurvrouw weer huilen. Dit was de eerste keer dat ik niet gewoon bleef zitten. Ik voelde me verplicht om iets te doen, dus ben ik ernaartoe gegaan en ik heb de man aangesproken. Mevrouw, er zijn nu twee weken voorbij en de vrouw heeft sindsdien niet meer gehuild. Bedankt dat u mij een stem heeft gegeven."

(Applaus)

Dit soort indrukwekkende persoonlijke verhalen laten zien dat we iets losmaken in mannen. Maar voor een wereld waarin vrouwen en mannen gelijk aan elkaar zijn, is meer nodig dan enkel mannen uitnodigen. We willen concrete, systematische en structurele veranderingen om de politieke, economische en sociale realiteit voor vrouwen en mannen gelijk te trekken. We vragen mannen om concrete acties, roepen ze op om op persoonlijk niveau in te grijpen om hun gedrag te veranderen. We roepen regeringen, bedrijven, universiteiten op om hun beleid te veranderen. We willen dat mannelijke leiders een rolmodel worden en zich inzetten voor verandering binnen hun eigen instellingen.

Er zijn al een aantal prominente mannen en leiders opgestaan die concrete toezeggingen hebben gedaan aan HeForShe. Voorbeelden van eerdere succesverhalen: de Franse vooraanstaande hotelonderneming Accor heeft toegezegd om vóór 2020 de loonkloof weg te werken voor al zijn 180.000 medewerkers.

(Applaus)

De overheid van Zweden heeft, onder haar huidige feministische regering, toegezegd om zowel de werkgelegenheidskloof als de loonkloof voor alle burgers binnen de huidige zittingsperiode te elimineren. De Universiteit van Nagoya in Japan bouwt, als onderdeel van hun toezeggingen aan HeForShe, aan een toonaangevend genderonderzoekscentrum in Japan.

Nu, acht maanden later, begint een beweging te ontstaan. We zien dat mannen met verschillende achtergronden en uit iedere hoek van de wereld zich inschrijven. Van de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-Moon, tot de Secretaris-Generaals van de NATO en de EU-raad. Van de premier van Bhutan tot de president van Sierra Leone.

Alleen al in Europa hebben alle mannelijke EU-commissarissen en de leden van het parlement van Zweden en IJsland zich ingeschreven voor HeForShe. Sterker nog, één op de 20 mannen in IJsland heeft zich bij de beweging aangesloten. De strijdkreet van onze gepassioneerde ambassadrice, Emma Watson, heeft meer dan 5 miljard mediavertoningen opgeleverd, en honderden en duizenden studenten overal ter wereld opgeroepen om meer dan honderd HeForShe studentenverenigingen op te richten.

Dit is pas het begin van de visie die HeForShe heeft voor de wereld zoals wij die willen zien. Einstein zei ooit: "Een mens is onderdeel van het geheel ... maar hij ervaart zichzelf, zijn gedachten en gevoelens, als iets dat gescheiden is van de rest ... Deze misvatting is een soort gevangenis voor ons ... Onze taak moet zijn om onszelf te bevrijden uit deze gevangenis door onze cirkel van medeleven te vergroten."

Als vrouwen en mannen onderdeel zijn van een groter geheel, zoals Einstein suggereert, dan hoop ik dat HeForShe kan bijdragen aan het besef dat niet ons geslacht ons definieert maar juist onze gedeelde menselijkheid. HeForShe wakkert dromen aan in vrouwen en mannen, dromen die we voor onszelf hebben, en dromen die we voor onze families, onze kinderen, vrienden en gemeenschappen hebben.

Dat is waar het om draait. HeForShe gaat erom dat we met z'n allen vooruitgang boeken.

Bedankt."

(Applaus)

 

Bron: TED.com
Reactie plaatsen