3 Psychologische Trucjes Om Geld Te Sparen





We willen allemaal wel geld sparen -- maar over het algemeen doen mensen dat tegenwoordig steeds minder. Gedragswetenschapper Wendy De La Rosa bestudeert hoe gewone mensen beslissingen nemen over het verbeteren van hun financiële welzijn. Ze ontdekte hoe je je pijnloos vastlegt om meer te sparen en minder uit te geven.


"We weten dat sparen belangrijk is en dat we het moeten doen. Toch doen we het over het algemeen steeds minder.

[De manier waarop we werken]

We weten wat we moeten doen. De vraag is: hoe gaan we het doen? Dat is wat ik je ga leren.

Je spaargedrag hangt niet af van hoe slim je bent of hoeveel wilskracht je hebt. De hoeveelheid die we sparen hangt af van de omgevingsfactoren. Ik zal je een voorbeeld geven.

We deden onderzoek waarin we één groep mensen lieten zien wat ze maandelijks verdienden. Een andere groep lieten we zien wat ze wekelijks verdienden. We kwamen erachter dat de mensen die hun weekinkomen zagen beter het budget van de hele maand konden bepalen. Belangrijk om te weten is dat het bedrag ongewijzigd bleef. We veranderden alleen de manier waarop ze hun inkomen zagen. Omgevingsfactoren als deze hebben invloed.

Ik ga geen trucjes delen die je al weet. Ik ga je niet vertellen hoe je een spaarrekening opent of hoe je moet sparen voor je pensioen. Ik ga je wel vertellen hoe je het gat moet overbruggen tussen je voornemen om te sparen en wat je doet. Ben je klaar?

Tip nummer één: neem van tevoren een besluit. We denken op twee verschillende manieren over onszelf: ons huidige zelf en onze toekomstige zelf. In de toekomst zijn we perfect. In de toekomst gaan we voor ons pensioen sparen, gaan we afvallen, gaan we vaker onze ouders bellen. We vergeten vaak dat onze toekomstige zelf exact dezelfde persoon is als ons huidige zelf. Een van de beste momenten om te sparen is wanneer je belasting terugkrijgt.

Dus deden we een A/B-test. We stuurden de eerste groep een berichtje in begin februari, hopelijk voordat ze hun belasting indienden. We vroegen hen: 'Als je belasting terugkrijgt, welk percentage zou je daarvan sparen?' Dit is een zeer moeilijke vraag. Ze wisten niet of ze belasting zouden terugkrijgen en zo ja, hoeveel. Maar we vroegen het toch. De tweede groep vroegen we direct na belastingteruggave: 'Welk percentage wil je hiervan sparen?'

Dit gebeurde er. In de tweede groep, als mensen net hun belasting hadden teruggekregen, wilden ze ongeveer 17 procent van de belastingteruggave sparen. Maar in de groep die gevraagd werd nog voordat ze belastingaangifte deden, steeg het percentage dat ze wilden sparen van 17 procent naar 27 procent als we het in februari vroegen. Waarom? Omdat je besluiten neemt voor je toekomstige zelf en natuurlijk kan je toekomstige zelf 27 procent sparen. Deze grote verandering in spaargedrag komt doordat we de omstandigheden veranderden waarin ze beslisten. Deze kracht kun jij ook inzetten. Dus neem een momentje om na te denken hoe je je toekomstige zelf kan vastleggen voor iets waarvan je nu al weet dat het moeilijk gaat zijn. Gebruik een app die je vooraf beslissingen over sparen laat maken. De truc: je moet een bindend contract hebben.

Nummer twee: haal je voordeel uit overgangsmomenten. We deden een experiment met een site die oudere volwassenen helpt om hun huis te delen. Twee advertenties op social media waren gericht op dezelfde groep 64-jarigen. Tegen een deel zeiden we: 'Hé, je wordt ouder. Ben je klaar voor je pensioen? Je huis delen kan helpen'. Tegen een ander deel waren we wat specifieker en zeiden: 'Je bent 64 en wordt 65. Ben je klaar voor je pensioen? Je huis delen kan helpen.' Wat we bij deze tweede groep deden was benadrukken dat er een overgang plaatsvond.

Ineens zagen we een stijging in het aantal clicks en uiteindelijke inschrijvingen toen we dat benadrukten. In de psychologie noemen we dat 'het verse-starteffect'. Of het nu het begin van een nieuw jaar of een nieuw seizoen is, je motivatie om in actie te komen neemt toe. Dus zet gelijk een afspraak in je agenda op de dag voor je volgende verjaardag. Stel vast welk financiële ding je het liefste wil doen. En bind je daarop vast.

De derde en laatste truc: krijg grip op kleine, herhaaldelijke aankopen. We hebben verschillende onderzoeken gedaan en zagen dat de voornaamste uitgave waar mensen spijt van krijgen, behalve bankkosten, uit eten gaan is. Het is een regelmatige uitgave die we bijna elke dag doen en het is als druppelsgewijs verdrinken. Hier een koffie, daar een burrito... Het telt op en vermindert onze mogelijkheid tot sparen.

Toen ik in New York woonde, keek ik naar mijn uitgaven en zag dat ik meer dan 2.000 dollar aan apps voor delen van auto's had betaald. Dat was meer dan mijn huur in New York. Ik besloot dit te veranderen. En de volgende maand gaf ik weer 2.000 dollar uit -- geen verandering, omdat alleen de informatie mijn gedrag niet veranderde. Mijn omstandigheden bleven gelijk.

Dus toen ik 4.000 dollar kwijt was deed ik twee dingen. Allereerst koppelde ik mijn creditcard los van mijn deelauto-apps. Ik koppelde er een betaalkaart aan waar 300 dollar per maand op stond. Als ik meer nodig had, moest ik de moeite nemen om een nieuwe kaart toe te voegen en we weten dat elke click, elk obstakel, ons gedrag verandert.

We zijn geen machines. We dragen niet de hele dag een abacus bij ons die onze uitgaven vergelijkt met wat we wilden uitgeven. Maar onze hersenen zijn heel goed in het bijhouden van het aantal keren dat we iets doen. Dus ik stelde een limiet aan mezelf. Ik mag slechts drie keer per week een deelauto-app gebruiken. Dit dwong me om mijn reizen te rantsoeneren. Ik kreeg grip op mijn autodeel-uitgaven -- tot genoegen van mijn man -- doordat ik mijn omstandigheden veranderde. Krijg dus grip op wat die uitgave voor jou inhoudt en verander je omstandigheden zodat dat moeilijker wordt.

Dit zijn mijn tips voor jou. Onthoud echter één ding. Het is menselijk om irrationeel te zijn op het gebied van sparen en uitgeven en budgetteren. Maar gelukkig weten we dit over onszelf en kunnen we ons gedrag voorspellen onder bepaalde omstandigheden. Laten we dat ook met sparen doen. Door je omstandigheden te veranderen help je je toekomstige zelf."

 

Bron: TED.com
Reactie plaatsen