Kun Jij Het Raadsel Van De Brug Oplossen?

Die stage aannemen bij een afgelegen laboratorium op een berg was misschien niet het beste idee. En die hendel met het doodshoofd erop overhalen om te zien wat er zou gebeuren, was ook niet zo slim. Maar er is nu geen tijd voor spijt, omdat je snel weg moet bij die gemuteerde zombies. Kan je er achter komen hoe je jezelf en je vrienden over de brug krijgt voordat de zombies er zijn? Alex Gendler laat zien hoe.


Bekijk hier de hele les

Je bent samen met de conciërge, de lab-assistent en de oude professor. Jullie hebben een voorsprong, maar er is maar één weg naar veiligheid: over een oude touwbrug over een gigantische afgrond.

Je kan eroverheen sprinten in een minuut, de lab-assistent doet het in twee minuten. De conciërge is iets langzamer en heeft vijf minuten nodig, en de professor heeft wel tien minuten nodig, terwijl hij bij elke stap de touwen vasthoudt.

Volgens de berekeningen van de professor zullen de zombies over 17 minuten bij jullie zijn, zolang heb je om allemaal aan de overkant te komen en de touwen te kappen. Jammer genoeg kan de brug maar twee personen per keer aan.

En dat is nog niet alles. Het is zo donker dat je bijna niets kan zien en de oude lantaarn die je meepakte, verlicht maar een klein gebied. Kan je iets verzinnen hoe iedereen op tijd kan ontsnappen? Onthou dit: er kunnen maar twee mensen tegelijkertijd de brug oversteken, iedereen die oversteekt moet de lantaarn vasthouden óf ernaast lopen en je kunt veilig in het donker wachten aan beide kanten van de afgrond.

Het belangrijkste: vóór de zombies komen, moet iedereen veilig aan de overkant zijn. Anders kunnen de zombies de brug op lopen terwijl er nog mensen opstaan.

Ten slotte, er zijn geen trucjes. Je kan niet slingeren, of de brug als vlot gebruiken, of vrienden worden met de zombies.

[Pauzeer de video als je het zelf wilt uitvinden!]

[Antwoord in: 3]

[Antwoord in: 2]

[Antwoord in: 1]

Op het eerste gezicht lijkt het dat wat je ook doet je een minuut of twee tekort komt, maar er is een oplossing. De truc is om minder tijd te verliezen door de twee traagste mensen samen te laten oversteken.

Omdat je een paar keer met de lantaarn terug moet lopen, wil je daarvoor de snelste mensen beschikbaar hebben. Dus jij en de lab-assistent rennen naar de overkant, hoewel je je een beetje aan haar tempo aan moet passen.

Na twee minuten zijn jullie aan de overkant en jij, als snelste, rent terug met de lantaarn. Je hebt pas drie minuten gebruikt. Tot zover is alles oké. Nu komt het moeilijkste stuk. De professor en de conciërge gaan met de lantaarn naar de overkant. Dit kost hen tien minuten, omdat de conciërge moet inhouden voor de oude professor, die blijft mopperen dat hij de zombies beter geen nachtzicht had kunnen geven.

Tegen de tijd dat ze aan de overkant zijn, heb je nog vier minuten over en jij staat nog steeds aan de verkeerde kant van de brug. Maar de lab-assistent staat te wachten aan de andere kant en is de op één na snelste van de groep. Dus ze pakt de lantaarn van de professor en rent terug naar jou.

Met nog twee minuten over beginnen jullie aan de laatste overtocht. Op het moment dat je aan de overkant bent, snij je de touwen door en de brug stort in achter je, net op tijd.

Volgend jaar zomer, neem je dat baantje bij de bibliotheek.

 

Bron: TED.com
Reactie plaatsen