Kun Jij Het Raadsel Van De Gevangenisuitbraak Oplossen?

Jullie timing maakte van jouw partner en jou beruchte bankrovers. Nu moet je die timing gebruiken om uit de gevangenis te ontsnappen. Jouw partner gaat je een signaal geven en exact 45 seconden later zal er geen stroom meer staan op de elektrische hek. Dan merk je op dat jouw horloge kapot is en dat twee lonten die 1 minuut kunnen branden alles zijn dat je hebt. Kan jij je ontsnapping timen en wegkomen? Dan Finkel toont hoe het moet.


Bekijk hier de volledige les

Jullie timing heeft van je partner en jou de meest beruchte bankovervallers in het westen gemaakt. Nu zal je die timing moeten gebruiken om uit de gevangenis te geraken. Op het aangewezen tijdstip wandel je op de binnenplaats bij het elektrische hek. Jouw partner zal je het signaal geven en zal exact 45 seconden later de stroom van het hek afzetten. Die zal automatisch herstarten na een secondje of twee, maar als je snel genoeg bent, zal je zo vrij als een vogel zijn.

En dan merk je op -- tot je grote afgrijzen -- dat jouw horloge stuk is en er is geen tijd om het te maken. Het signaal komt en bij de minste fout die je maakt bij het aftellen van 45 seconden zal je geëlektrocuteerd worden.

Je zoekt in je zak en je vindt iets dat je misschien kan helpen: een aansteker en twee lonten die je maakte tijdens een werkprogramma. Elke lont is een stukje brandbaar touw, gemaakt om aan één kant aan te steken en precies één minuut te branden. Het probleem is dat hoewel de lonten hetzelfde lijken, ze niet gelijkmatig opbranden. Dus als je er eentje in twee knipt, kan het ene stuk langer branden dan het andere stuk.

Je partner zal het signaal zo meteen geven en je zal je zet moeten doen. Hoe kan je met de lonten en de aansteker exact 45 seconden timen?

[Pauzeer nu de video om het zelf uit te zoeken.]

[Antwoord in 3]

[Antwoord in 2]

[Antwoord in 1]

De lengte van de lont zegt je misschien niets, maar je weet wel dat de lonten precies 60 seconden nodig hebben om op te branden. Dit is het sleutelelement: als je een lont aansteekt aan één kant en hij brandt 30 seconden lang, dan zal er nog maar 30 seconden brandtijd over zijn. Had je het andere uiteinde aangestoken, dan zou de lont tot precies hetzelfde punt opbranden in 30 seconden. Dat betekent dat als je hem aansteekt aan beide uiteinden tegelijk, hij zou opbranden in precies 30 seconden.

Maar hoe zal je de laatste 15 seconden timen?

Dat zal je doen met het tweede lont. Als het een lont van 30 seconden was, zou je hetzelfde kunnen doen om de brandtijd te verdubbelen en hem exact 15 seconden te laten branden. En je realiseert je dat je de tweede lont kunt verkorten door een uiteinde ervan aan te steken op hetzelfde moment als de eerste lont. Op het moment dat de eerste opbrandt, zal je nog 30 seconden over hebben van de tweede lont.

Net wanneer je dit allemaal bedacht hebt, zie je het signaal van je partner en schiet je in actie. Je pakt de vier uiteinden van de twee lonten en steekt er drie aan. Op het moment dat de eerste opbrandt, steek je het andere uiteinde van de tweede lont aan. Wanneer het flakkert en dooft, weet je dat er exact 45 seconden voorbij zijn en dat het elektrische hek afstaat. Tegen de tijd dat het opnieuw aanspringt, ben je voorbij het hek en zo vrij als een vogel.

 

Bron: TED.com
Reactie plaatsen