Kun Jij Het Raadsel Van De Onstopbare Klodder Oplossen?

Een vallende ster stort op de aarde neer en een afschuwelijke klodder komt tevoorschijn. Hij kruipt en springt, hij glijdt en schuift. Ook is hij niet te stoppen: wat je ook maar doet, hij groeit terug en zet zijn razernij voort. De enige manier om de planeet te redden is om de klodder in scherpe hoeken te verdelen terwijl hij slaapt, zodat hij inert wordt. Kan jij voorkomen dat de klodder de planeet verwoest? Dan Finkel toont hoe het moet.


Bekijk hier de volledige les

Een vallende ster crasht op aarde en een afschuwelijke klodder komt tevoorschijn. Hij kruipt en springt, hij glijdt en schuift. Ook is hij niet te stoppen: wapens, vuur en extreme temperaturen, waar je hem ook mee bekogelt, hij groeit gewoon terug en zet zijn razernij voort.

Zijn groei is adembenemend. Elk uur verdubbelt hij in grootte. Maar er is één mogelijkheid. Na elk uur gaat hij slapen, neemt hij de vorm aan van een platte driehoek en rust hij voor een paar minuten, voordat hij opnieuw begint te eten en te groeien.

Jouw enige kans om de planeet te redden is een op een satelliet gemonteerde kernsplijtingsstraal die de klodder doormidden kan snijden. Wanneer de klodder wakker is, geneest hij zichzelf in enkele seconden. Maar als je de slapende klodder in twee driehoeken snijdt, ontdek je iets cruciaals. De scherpe driehoek, waarvan alle hoeken kleiner zijn dan 90 graden, is inert. Hij wordt nooit 'wakker'. De stompe driehoek, die een hoek heeft die groter is dan 90 graden, wordt wakker zoals gewoonlijk en blijft groeien. Gelijkaardige proeven tonen dat alle vormen naast scherpe driehoeken -- inclusief rechte driehoeken -- ook wakker zullen worden.

De komende minuten slaapt de klodder in zijn stompe vorm. Je kan mooie rechtlijnige sneden maken tussen eender welke twee punten op of in de driehoek. Je zal tijd hebben voor zeven sneden terwijl de satelliet boven je is. Tegen de tijd dat hij zijn baan heeft afgelegd en terugkeert, zal de klodder de hele wereld verorberd hebben als ook maar één stukje dat wakker wordt, overblijft.

Hoe kan je de klodder volledig in scherpe driehoeken verdelen en ervoor zorgen dat hij de wereld niet verwoest?

[Pauzeer nu de video om het zelf uit te zoeken]

[Antwoord in 2]

[Antwoord in 1]

Hoewel dit in het begin doenbaar lijkt, ervaar je moeilijkheden bij het vermijden van zowel stompe als rechte hoeken. Telkens als je een snee maakt die een rand bereikt, maak je ofwel een scherpe en een stompe hoek, ofwel twee rechte hoeken.

Zo lijkt het alsof je gedoemd bent om stompe hoeken te blijven maken. Maar net zoals bij zovele problemen in het leven, kan pizza ons uit de nood helpen. Beeld je in dat je de buitenste rand van een pizza hoekig maakt, zodat je in plaats van een cirkel een achthoek bekomt. Wanneer we die in stukken snijden, zijn alle acht driehoeken scherp. Dit werkt ook met grotere veelhoeken. Belangrijk: dit werkt ook voor sommige veelhoeken met minder zijden, inclusief zevenhoeken, zeshoeken en vijfhoeken. Dat is goed nieuws, want als je de scherpe hoeken van de klodder afsnijdt,

is wat je over hebt een vijfhoek. En net zoals een pizza kan je de vijfhoekige klodder in vijf scherpe hoeken snijden. Dat zijn zeven sneden en het maakt de klodder volledig inert. Je hebt het onmogelijke gedaan! Nu moet je nog uitvissen wat je gaat doen met deze gigantische, haast onverwoestbare driehoeken.

 

Bron: TED.com
Reactie plaatsen