Kun Jij Het Raadsel Van Einstein Oplossen?

Voordat hij de natuurwetenschappen overhoop gooide, pronkte een jonge Albert Einstein naar verluidt met zijn intellect door een complex raadsel te bedenken over een gestolen, exotische vis en een lange lijst verdachten. Kun jij de drang weerstaan om een hersenkraker, bedacht door een van de slimste mensen ooit, aan te pakken? Dan van der Vieren toont je hoe je het raadsel oplost.


Bekijk hier de volledige les

Bekijk hier alle aanwijzingen

Voordat hij de natuurwetenschappen overhoop gooide, pronkte een jonge Albert Einstein naar verluidt met zijn intellect door een complex raadsel met deze lijst aanwijzingen te creëren. Kun jij de verleiding weerstaan van een hersenkraker bedacht door een van de slimste mensen ooit? Laten we een poging wagen.

's Werelds zeldzaamste vis is uit het stedelijk aquarium gestolen. Agenten hebben de geur tot aan een straat met vijf identieke huizen weten te volgen. Maar alle huizen tegelijkertijd doorzoeken gaat niet. En als ze het verkeerde huis kiezen, weet de dief dat hij ontdekt is. Aan jou, de beste rechercheur van de stad, de taak om de zaak op te lossen.

Zodra je arriveert, vertellen agenten je wat zij weten.

Eén: de bewoners van de huizen hebben verschillende nationaliteiten, drinken verschillende dranken en roken verschillende soorten sigaren.

Twee: de binnenmuren hebben in ieder huis een andere kleur.

Drie: in ieder huis bevindt zich een ander dier, waarvan er één de vis is.

Na enkele uren rechercheren heb je enkele aanwijzingen verzameld. Het mag een overdaad aan informatie lijken, maar er is een logische weg naar de oplossing. Het oplossen van de puzzel zal erg op een Sudoku lijken, dus het kan handig zijn om de informatie in een tabel te zetten.

[Stop de video op het komende scherm om de aanwijzingen te bestuderen]

Antwoord in: 3

Antwoord in: 2

Antwoord in: 1

Om te beginnen vul je de informatie van aanwijzing acht en negen in.

Je realiseert je meteen dat aangezien de Noor aan het eind van de straat woont, er slechts één huis naast het zijne staat, dat dus het huis met de blauwe muren uit aanwijzing veertien moet zijn.

Aanwijzing vijf stelt dat de eigenaar van het huis met de groene muren koffie drinkt. Het kan niet het middelste huis zijn, aangezien diens eigenaar melk drinkt, maar het tweede huis is ook uitgesloten, daar je weet dat dat blauwe muren heeft.

En daar aanwijzing vier stelt dat het huis met de groene muren direct links van het huis met de witte muren staat, zijn het eerste en vijfde huis eveneens uitgesloten. De enige vrije plaats voor het huis met de groene muren, wiens eigenaar koffie drinkt, is de vierde plaats, wat betekent dat het vijfde huis het huis met de witte muren is.

Aanwijzing één biedt je een nationaliteit en kleur. Aangezien alleen in de middelste kolom beide waarden nog ontbreken, moet dit het huis zijn met de rode muren, bewoond door de Brit.

Nu alleen de kleur geel nog niet aan een interieur is toegewezen, moet dit op het eerste huis van toepassing zijn, waar volgens aanwijzing zeven de Dunhill-roker woont.

En aanwijzing zeven stelt dat de eigenaar van het paard ernaast woont, oftewel in het tweede huis.

De volgende stap is uitvinden wat de Noor in het eerste huis drinkt. Thee is uitgesloten, want aanwijzing drie geeft aan dat de Deen dat drinkt. Aanwijzing twaalf sluit frisdrank uit, aangezien die persoon Bluemaster rookt. En aangezien je melk en koffie reeds hebt toegewezen, kan het alleen water zijn.

Uit aanwijzing vijftien maak je op dat de buurman van de Noor, die alleen in het tweede huis kan wonen, Blends rookt.

Nu de de enige kolom zonder sigaar en drank de vijfde kolom is, moet dit wel het huis van de persoon uit aanwijzing twaalf zijn. En aangezien alleen het tweede huis dan nog geen drank is toegewezen, moet de thee drinkende Deen daar wonen.

Het vierde huis is nu het enige zonder een nationaliteit en sigarenmerk, dus zal de Prince rokende Duitser uit aanwijzing dertien daar wonen.

Door deductie kun je concluderen dat de Brit Pall Mall rookt en de Zweed in het vijfde huis woont, omdat aanwijzing zes en twee stellen dat deze twee respectievelijk een vogel en een hond hebben.

Aanwijzing tien zegt dat de katteneigenaar naast de Blend rokende Deen woont, wat hem in het eerste huis plaatst. Nu er nog maar één plaats in de tabel vrij is, weet je dat de Duitser in het huis met de groene muren de dader moet zijn.

Jij en de agenten vallen het huis binnen en grijpen de dief, die de vis nog vast heeft.

Hoewel deze uitleg rechtlijnig was, is het oplossen van dit soort puzzels vaak een kwestie van vallen en opstaan. De truc zit hem deels in mogelijkheden elimineren en veelvuldig vallen en opstaan om de stukjes op hun plaats te krijgen. En naarmate je vaker logicapuzzels oplost, zal je intuïtie beter zijn op de momenten dat je genoeg informatie hebt om te deduceren.

En heeft de jonge Einstein deze puzzel werkelijk bedacht? Waarschijnlijk niet. Er is geen bewijs voor en sommige sigarenmerken zijn niet oud genoeg. Maar de logica wijkt niet veel af van wat je zou gebruiken om formules met vele variabelen op te lossen, zelfs de formules die natuurwetten beschrijven.

 

Bron: TED.com
Reactie plaatsen