Seks Heeft Nieuwe Metaforen Nodig: Geen Sporttermen Meer, Maar Praten Over Pizza

Om de een of andere reden, zegt seksvoorlichter Al Vernacchio, komen de metaforen voor het praten over seks in de Verenigde Staten allemaal van honkbal - scoren, naar het eerste honk gaan, enzovoort. Het probleem is dat dit seks framet als een competitie, waarbij er een winnaar en een verliezer is. In plaats daarvan suggereert Vernacchio een nieuwe metafoor, een die meer gaat over gedeeld plezier, discussie en overeenstemming, voldoening en plezier. Laten we het hebben over ... pizza.


"Ik wil het vandaag graag hebben over een hele nieuwe manier om na te denken over seks en seksuele voorlichting door een vergelijking.

Als je met iemand in Amerika praat over seks dan merk je snel dat je niet alleen praat over seks. Maar dat je ook praat over honkbal. Omdat honkbal de dominante culturele metafoor is die Amerikanen gebruiken om over seks na te denken en te spreken. We weten dat omdat er in het Engels veel woorden zijn die over honkbal lijken te gaan maar die eigenlijk over seks gaan.

Dus je kunt bijvoorbeeld een werper zijn, of een vanger en dat komt dan overeen met of je een seksuele handeling uitvoert of ontvangt. Natuurlijk zijn er de honken die over bepaalde seksuele activiteiten gaan die in een bepaalde volgorde gebeuren, en die uiteindelijk leiden tot het scoren of het slaan van een homerun XXX wat meestal geslachtsgemeenschap is tot een orgasme volgt, in ieder geval voor de man. (Gelach) Je kunt uit slaan, wat betekent dat je geen seks zult hebben. En als je een bankzitter bent, dan kun je een maagd zijn of iemand die om welke reden ook, niet meedoet, misschien vanwege je leeftijd, of je kunnen of vanwege je vaardigheden. Een knuppel is een penis, en een 'nappy dugout' is een vulva of een vagina. Een handschoen, van de vanger, is een condoom. Een dubbelhandige slagman is een biseksueel, en wij homo's en lesbiennes spelen in het andere team. En dan is er nog deze: "Als er gras op het veld staat, dan speel je." En dat betekent meestal dat als een jong iemand, om precies te zijn meestal een jonge vrouw oud genoeg is om schaamhaar te hebben, dan is ze oud genoeg om seks mee te hebben.

Dit honkbalmodel is een ongelooflijk probleem. Het is seksistisch. Het is hetero-seksistisch. Het is competitief en doelgericht. En het kan niet leiden tot een gezonde ontwikkeling van seksualiteit bij jonge mensen of volwassenen. We hebben dus een nieuw model nodig. Ik ben hier vandaag om jullie dat nieuwe model te laten zien. Het is gebaseerd op pizza.

Pizza is iets dat iedereen begrijpt. De meeste mensen associëren pizza met een positieve ervaring. Laten we dit doen. Laten we honkbal en pizza vergelijken als we over drie aspecten van seks praten: de aanleiding voor seks, wat er gebeurt tijdens seks en het verwachte resultaat van seks.

Wanneer speel je honkbal? Je speelt honkbal tijdens het seizoen en als er een wedstrijd gepland staat. Het is niet echt jouw keuze. Dus als het schoolbal is, of de huwelijksnacht of op een feestje of als je ouders niet thuis zijn, hé, het is wedstrijdtijd! Kun je je voorstellen dat je tegen je coach zegt: "Umm, ik voel het niet echt vandaag, ik denk dat ik dit spelletje maar uitzit." Zo gaat het niet. Als je samenkomt om te honkballen, dan ben je meteen met twee teams, het ene in de aanval, het andere in de verdediging. Iemand probeert dieper in het veld te komen. Dat is meestal een teken voor de jongen. Iemand probeert die mensen te verdedigen die het veld in willen lopen. Dat is meestal het meisje. Het is competitief. We spelen niet met elkaar. We spelen tegen elkaar. Als je komt honkballen, dan moet niemand je vertellen wat we gaan doen of hoe dit spel misschien goed voor ons is. Iedereen kent de regels. Je neemt je positie in en speelt het spel.

Maar wanneer eet je pizza? Nou, je eet pizza als je er zin in hebt. Het begint met een gevoel, een wens of een behoefte. "Hé, ik zou pizza kunnen gaan eten." (Gelach) Omdat het een eigen wens is, hebben we er in ieder geval wat controle over. Ik kan besluiten dat ik honger heb maar weten dat het geen goede tijd is om te eten. Als we dan met iemand samenkomen om pizza te eten, dan is er geen competitie. We zoeken naar een ervaring die we samen delen en die voor allebei bevredigend is. Als je met iemand samen pizza gaat eten, wat is het eerste wat je doet? Je praat erover. Je praat over wat je wilt. Je praat over wat je lekker vindt. Je kunt er zelfs over onderhandelen.

"Wat denk jij van pepperoni?" (Gelach)

"'Niet zo lekker, ik hou zelf meer van champignons."

"Misschien kunnen we van allebei een beetje doen."

Zelfs als je al heel lang met iemand pizza eet, zeg je dan niet nog steeds dingen zoals "Nemen we het vaste recept?" (Gelach) "Of willen we iets met een beetje meer avontuur?"

Als je honkbal speelt, of erover praat tijdens seks, dan hoef je in honkbal alleen maar om de honken heen in de juiste volgorde, een per keer. Je kunt niet de bal slaan en dan gewoon rennen. Dat werkt niet. En je kunt ook niet naar het tweede honk en zeggen: "Het bevalt me wel, ik blijf hier." Nee. Bij honkbal heb je ook een specifieke uitrusting en vaardigheden nodig. Niet iedereen kan honkbal spelen. Het is best exclusief.

En hoe zit het met pizza? Wanneer we proberen uit te vinden wat goed is voor pizza gaat het dan niet alleen over ons plezier? Er zijn een heleboel verschillende pizza's. Er zijn een heleboel verschillende vullingen. Er zijn een heleboel verschillende manieren om pizza te eten. En geen een is fout. Ze zijn verschillend. In dit geval is verschil goed, omdat het de kans vergroot dat we een bevredigende ervaring hebben.

Ten slotte, wat is de verwachte uitslag van honkbal? Nou, honkbal speel je om te winnen. Je scoort zoveel mogelijk punten. Er is altijd een winnaar in honkbal en dat betekent dat er altijd een verliezer is.

En hoe zit het met pizza? Nou, bij pizza -- is er geen winnaar. Hoe win je pizza? Dat doe je niet. Maar je zoekt wel naar: "Zijn we voldaan?" Dat kan soms heel verschillend zijn in verschillende situaties of met andere mensen of op verschillende dagen. Wij beslissen zelf wanneer we genoeg hebben. Als je nog honger hebt, dan neem je meer. Als je echter teveel eet, dan voel je je vies.

(Gelach)

Wat als we dit pizzamodel over seksuele voorlichting konden leggen? Veel voorlichting vandaag de dag is zo beïnvloed door het honkbalmodel. Ze geeft voorlichting die niet anders kan dan mensen produceren met ongezonde seksualiteit. Deze jonge mensen worden oudere mensen.

Maar als we seksuele voorlichting kunnen geven met pizza dan kunnen we voorlichting geven die mensen uitnodigt om over hun eigen wensen na te denken en om weloverwogen keuzes te maken over wat ze willen en erover te praten met hun partners, om zo te zoeken niet naar een extern resultaat maar naar dat wat goed voelt -- en wij kunnen die keuze maken kiezen.

Jullie hebben misschien gemerkt dat bij de vergelijking tussen honkbal en pizza in honkbal steeds commando's voorkomen. Allemaal uitroeptekens. In het pizzamodel zijn het vragen zijn. En wie mag die vragen beantwoorden? Jij. Ik.

Onthou dat als we nadenken over seks en seksuele voorlichting, honkbal uit is. Pizza is de manier om na te denken over gezonde en bevredigende seks en goede, complete seksuele voorlichting.

Dankjewel voor jullie tijd."

(Applaus)

 

Bron: TED.com
Reactie plaatsen