Hoe Knip En Plak Je Een Superbaby Bij Elkaar?



In DNA-land is het al een tijdje een hot-topic, maar inmiddels bereikt het een steeds groter publiek: CRISPR-Cas. Een nieuwe techniek, die – anders dan alle DNA-modificatietechnieken hiervoor – in staat is een gen te veranderen. Sleutelen aan de kern van ons bestaan dus. Maar wat is het precies? Wat kunnen we ermee? En verandert dit onze hele toekomst?

Marc van Mil (Universiteit Utrecht en UMC) neemt ons mee in de wondere wereld van de kleinste, meest geavanceerde fabrieken op aarde; onze cellen. Het DNA vormt de blauwdruk van ons bestaan; foutjes hierin zorgen voor allerlei problemen en ziektes. Marc noemt als voorbeeld de ziekte van Duchenne, waarbij er in de genen een fout zit waardoor de spieren niet goed kunnen functioneren. Hij praat erover in dit college van de Universiteit van Nederland.

Over dr. ir. Marc van Mil
Dr. ir. Marc van Mil is universitair docent en onderwijsinnovator aan de faculteit Biomedische Wetenschappen van de Universiteit Utrecht. Zijn onderwijstalent zat er al vroeg in. Als student ontwikkelde hij een reizend DNA-lab waar scholieren van de middelbare school onder begeleiding van studenten Biomedische Wetenschappen hun DNA in kaart konden brengen. Zijn inspirerende manier van lesgeven leverde hem in 2013 de titel Jong Docententalent op.
Reactie plaatsen