3 Tips Om Je Zelfvertrouwen Een Boost Te Geven





Wanneer je te maken krijgt met een grote uitdaging waarbij op elke hoek een mogelijke fout op de loer ligt, heb je waarschijnlijk het advies gehoord: "Wees zelfverzekerder!" Maar waar komt zelfvertrouwen vandaan, en hoe kun je er meer van krijgen? Hier zijn drie eenvoudige tips om je zelfvertrouwen te vergroten.


Geconfronteerd met een uitdaging waarbij mislukking overal op de loer lijkt te liggen, heb je dit advies waarschijnlijk eerder gehoord: "Heb meer zelfvertrouwen." En als je dat hoort denk je hoogstwaarschijnlijk: was het maar zo simpel.

Maar wat is zelfvertrouwen? Neem het geloof dat je waardevol, de moeite waard en bekwaam bent, ook bekend als zelfrespect, voeg het optimisme toe dat ontstaat als je zeker bent van je bekwaamheden en laat dat je de kracht geven om moedig een uitdaging frontaal tegemoet te treden. Dat is zelfvertrouwen. Het zet gedachten om in daden.

Waar komt zelfvertrouwen dan vandaan? Er zijn verschillende factoren die zelfvertrouwen beïnvloeden.

Eén: de dingen waarmee je geboren bent, zoals je genen, die dingen beïnvloeden zoals de balans van neurochemicaliën in je hersenen.

Twee: hoe je behandeld wordt, zoals de sociale druk van je omgeving.

En drie: -- het deel waar je controle over hebt -- de keuzes die je maakt, de risico's die je neemt en hoe je denkt over en reageert op uitdagingen en tegenslagen.

Het is onmogelijk om deze drie factoren los van elkaar te zien, maar de persoonlijke keuzes die we maken spelen zeker een belangrijke rol bij de ontwikkeling van zelfvertrouwen. Dus, door het in acht nemen van een paar praktische tips hebben we eigenlijk de macht om ons eigen zelfvertrouwen te kweken.

Tip één: een snelle oplossing.
Er zijn een paar trucs die direct voor de korte termijn je zelfvertrouwen kunnen stimuleren. Stel jezelf je succes voor als je aan een moeilijke opdracht begint, zoiets simpels als het luisteren naar muziek met een lage bas; het zijn dingen die je een gevoel van kracht kunnen geven. Je kunt zelfs een krachtige pose aannemen of jezelf een peptalk geven.

Tip twee: geloof in je vermogen om te verbeteren.
Als je zoekt naar verandering op lange termijn, kijk dan eens naar hoe je over je vermogens en talenten denkt. Denk je dat ze bij de geboorte vastgelegd zijn of dat ze zoals een spier ontwikkeld kunnen worden? Deze overtuigingen tellen mee, omdat het beïnvloedt hoe je handelt als je geconfronteerd wordt met tegenslag.

Heb je een vaste manier van denken, denk je dus dat je talenten onveranderlijk zijn, dan geef je het misschien op, omdat je denkt dat je iets ontdekt hebt waar je niet zo goed in bent. Maar als je manier van denken flexibel is en je denkt dat je jezelf kunt verbeteren, dan is een uitdaging een kans om te leren en te groeien.

De neurowetenschap steunt deze manier van denken. Verbindingen in je hersenen worden sterker en groeien door studie en oefening. Het blijkt dat door de bank genomen mensen met zo'n groei-mindset succesvoller zijn, betere cijfers krijgen en beter uit de voeten kunnen met uitdagingen.

Tip drie: oefen het falen.
OK, soms faal je. Iedereen faalt wel eens. J.K. Rowling werd door twaalf uitgevers afgewezen voordat een ervan 'Harry Potter' oppikte. De broeders Wright leerden met name van mislukte pogingen om te vliegen, inclusief een aantal van zichzelf, voordat ze een succesvol vliegtuig ontwierpen.

Studies tonen aan dat zij die geregeld falen maar toch blijven proberen, beter toegerust zijn om op uitdagingen en tegenslagen te reageren op een constructieve wijze. Ze leren diverse strategieën uit te proberen, anderen om advies te vragen, en vol te houden.

Denk dus aan een uitdaging die je wilt aangaan, besef dat het niet makkelijk wordt, accepteer dat je fouten zult maken en word niet boos op jezelf als dat zo is. Geef jezelf een peptalk, sta op en ga er voor. De opwinding die je voelt, weten dat wat het resultaat ook is, dat je meer kennis en begrip hebt opgedaan: dat is zelfvertrouwen.

 

Bron: TED.com
Reactie plaatsen