De Wetenschap Van De Aantrekkingskracht
 

"We denken graag aan romantische gevoelens als spontane en onbeschrijfelijke dingen die vanuit het hart komen. Maar eigenlijk voeren je hersenen in een paar seconden een reeks ingewikkelde berekeningen uit, die zorgen voor de aantrekkingskracht. Klinkt lang niet zo poëtisch, of wel?

Dat je hersenen die berekeningen maken betekent niet dat die warme gevoelens alleen in je hoofd zitten. Alle vijf zintuigen spelen mee: ze geven elk hun stem voor of tegen een ontluikende verliefdheid.

De ogen zijn het eerste onderdeel van de aantrekkingskracht. Vele kenmerken van uiterlijke schoonheid verschillen per cultuur en tijdperk, en tekenen van jeugd, vruchtbaarheid en een goede gezondheid, zoals lang, glanzend haar, of een gladde, littekenvrije huid, liggen bijna altijd goed in de markt, omdat ze gelinkt worden met het vermogen om voort te planten. Als onze ogen iets zien wat ze leuk vinden, komen we instinctief dichterbij voor onderzoek door andere zintuigen.

De neus draagt meer bij tot de romantiek dan gewoon een parfum of geurtje opmerken. Hij kan natuurlijke chemische signalen oppikken, genaamd feromonen. Deze bevatten niet enkel belangrijke fysieke of genetische informatie over hun bron, ze kunnen ook een reactie uitlokken bij de ander, fysiek of in gedrag.

Voor een studie droeg een groep vrouwen op verschillende momenten in hun menstruatiecyclus drie nachten hetzelfde T-shirt. Nadat mannelijke vrijwilligers willekeurig gekozen werden om aan een gedragen of een ongedragen T-shirt te ruiken, toonden hun speekselmonsters een toename in testosteron bij degenen die aan een shirt van een ovulerende vrouw geroken hadden. Zo'n testosteronboost kan een man overhalen om achter een vrouw aan te gaan die hij anders misschien niet opgemerkt had.

De neus van een vrouw is vooral afgestemd op MHC-moleculen, die gebruikt worden om ziektes te bestrijden. In dat geval trekken uitersten elkaar aan. Toen vrouwen voor een studie aan T-shirts van verschillende mannen moesten ruiken, verkozen ze de geur van mannen met andere MHC-moleculen dan zijzelf. Dat is logisch. Genen die voor een grotere variatie in immuniteit zorgen, kunnen het nageslacht een grotere overlevingskans geven.

Ook onze oren bepalen de aantrekking. Mannen geven de voorkeur aan vrouwen met hoge, hese stemmen, die langzaam resoneren, wat vaak duidt op een kleine lichaamsbouw. Terwijl vrouwen juist lage en snel resonerende stemmen verkiezen, die een grotere lichaamsbouw suggereren.

En zoals te verwachten viel, blijkt ook aanraking cruciaal bij romantiek. Bij dit experiment werden deelnemers, onwetend dat de studie al bezig was, gevraagd om even een kop koffie vast te houden, die warm of koud was. Nadien moesten de deelnemers een verhaal lezen over een hypothetisch persoon, wiens persoonlijkheid ze moesten beoordelen. Wie het warme kopje koffie had vastgehouden, vond de persoon uit het verhaal gelukkiger, socialer, vrijgeviger en vrolijker dan wie een kop ijskoffie had vastgehouden. Zij beschreven de persoon als koud, stoïcijns en ongevoelig.

Als een mogelijke partner voor alle testen geslaagd is, blijft er nog eentje over: de beruchte eerste kus, een rijke en ingewikkelde uitwisseling van tast- en chemische signalen, zoals de geur van iemands adem, en de smaak van zijn mond. Dat magische moment is zo cruciaal dat de meeste mannen en vrouwen zeiden dat de aantrekkingskracht wel eens verloren is gegaan na een slechte eerste kus.

Is de aantrekkingskracht bevestigd, dan wordt je bloedstroom overspoeld met noradrenaline, dat je vecht-of-vluchtsysteem activeert. Je hart gaat sneller kloppen, je pupillen worden groter, en je lichaam geeft glucose vrij voor extra energie, niet omdat je in gevaar bent, maar omdat je lichaam je vertelt dat er iets belangrijks gebeurt. Om je te helpen focussen creëert noradrenaline een soort tunnelvisie, door alle andere afleidingen te blokkeren. Het kan zelfs je besef van tijd vervormen en je geheugen verbeteren. Dat zou kunnen verklaren waarom mensen nooit hun eerste kus vergeten.

Het idee dat zoveel van onze aantrekkingskracht wordt beïnvloed door chemicaliën en evolutionaire biologie, kan koel en wetenschappelijk lijken in plaats van romantisch. Probeer de volgende keer dat je een leuk iemand ziet eens te waarderen hoe je hele lichaam voor koppelaar speelt om te bepalen of die knappe vreemdeling wel bij jou past."

 

Bron: TED.com
Reactie plaatsen