"Verbreek De Stilte Rondom Zelfmoord En Zelfmoordpogingen"

Zelfs als ons leven er aan de buitenkant goed uitziet, kan er vanbinnen een wereld van stil lijden verborgen zitten. Dat kan bij sommigen leiden tot het besluit om hun leven te beëindigen. Op TEDYou vraagt JD Schramm ons om de stilte rond zelfmoord en zelfmoordpogingen te verbreken, en om de broodnodige middelen beschikbaar te stellen zodat mensen hun leven terug op de rails krijgen nadat ze aan de dood zijn ontsnapt.


"Het leek alsof John alles mee had. Hij had net het contract ondertekend om zijn appartement in New York te verkopen met een winst van zes cijfers. Hij was pas vijf jaar eigenaar. De school waar hij zijn master behaalde, had hem net een lesopdracht aangeboden, wat niet alleen een salaris betekende, maar voor het eerst sedert lang, ook voordelen. Ondanks dat het John voor de wind ging, worstelde hij met een verslaving en een zware depressie.

Op de avond van 11 juni 2003 klom hij naar de rand van het hek op de Manhattan Bridge en sprong in het verraderlijke water. Op opmerkelijke - nee, op miraculeuze wijze - overleefde hij. De val verbrijzelde zijn rechterarm, brak elke rib die hij had, doorboorde zijn long, hij ging in en uit bewustzijn terwijl hij verder dreef in de East River, onder de Brooklyn Bridge en in het vaarwater van de Staten Island Ferry, waar passagiers op de veerboot zijn kreten van pijn hoorden. Zij verwittigden de kapitein van de boot, die contact opnam met de kustwacht, die hem uit de East River viste en hem meenam naar Bellevue Hospital.

Hier begint eigenlijk ons verhaal. Want zodra John zich erop toelegde om zijn leven weer op de rails te krijgen - eerst fysiek, daarna emotioneel, en vervolgens spiritueel - ondervond hij dat er zeer weinig middelen beschikbaar waren voor iemand die geprobeerd had zijn leven te beëindigen, zoals hij dat deed.

Onderzoek toont aan dat 19 van de 20 mensen die een poging tot zelfmoord ondernemen, zullen falen. Maar de mensen met een mislukte poging, hebben de tweede keer 37 keer meer kans op slagen. Dit is echt een populatie in gevaar met zeer weinig middelen om hen te ondersteunen. Wat gebeurt er als de mensen proberen de brokken te lijmen? Vanwege de taboes rond zelfdoding, weten we niet goed wat te zeggen, en vaak zeggen we niets. Dat bevordert het isolement, waarin mensen zoals John zich bevonden.

Ik ken John's verhaal zeer goed want ik ben John. Dit is vandaag de eerste keer dat ik ooit voor een publiek de reis die ik gemaakt heb, erken. Na het verlies van een geliefde leraar in 2006 en een goede vriend vorig jaar door zelfmoord, zat ik vorig jaar bij TEDActive. Ik wist dat het nodig was mijn zwijgen te doorbreken, mijn taboes voorbij, om te praten en mijn idee te verspreiden: mensen die de moeilijke keuze gemaakt hebben om opnieuw voluit te leven, hebben meer middelen en onze hulp nodig.

Zoals het Trevor Project zegt, het wordt nog beter. Het wordt veel beter. Ik kies ervoor vandaag naar buiten te komen uit een totaal andere soort kast, om jullie aan te moedigen, om jullie aan te sporen: als je iemand bent die zelfmoord overwogen heeft of een poging heeft ondernomen, of je kent iemand, praat erover, zoek hulp. Het is een waardevol gesprek en een idee om te verspreiden.

Dank je."

(Applaus)

 

Bron: TED.com
Reactie plaatsen