Wat Gebeurt Er Als Je Geen Water Drinkt?

Water kom je zo goed als overal ter wereld tegen en de gemiddelde mens bestaat voor 55 tot 60% uit water. Wat voor rol speelt water in ons lichaam en hoeveel moeten we eigenlijk drinken om gezond te blijven? Mia Nacamulli bespreekt waarom goede hydratatie zo belangrijk is.


Bekijk hier de volledige les

Water is vrijwel overal aanwezig, van bodemvocht en ijskappen, tot aan de cellen in ons lichaam. Afhankelijk van factoren zoals locatie, vetpercentage, leeftijd en geslacht bestaat de gemiddelde mens voor 55 tot 60% uit water.

Pasgeboren baby's zijn zelfs nog natter. Met een vochtpercentage van 75% komen ze erg overeen met vissen. Maar hun vochtgehalte zakt naar 65% als ze één jaar oud zijn.

Wat voor rol speelt water in ons lichaam en hoeveel moeten we eigenlijk drinken om gezond te blijven? H2O in ons lichaam helpt gewrichten soepel te houden, regelt de temperatuur en voedt het brein en de ruggenmerg.

Water zit niet alleen in ons bloed. Het brein en het hart van een volwassene bestaan voor bijna driekwart uit water. Dit komt ruwweg overeen met het vochtgehalte van een banaan. Longen bestaan net als een appel voor 83% uit water. En zelfs schijnbaar droge mensenbotten bestaan voor 31% uit water.

Als we voornamelijk uit water bestaan en omringd zijn door water, waarom moeten we dan nog zoveel drinken? Nou, elke dag verliezen we twee tot drie liter via ons zweet, onze urine, ontlasting en zelfs via onze ademhaling.

Deze functies zijn weliswaar van levensbelang, maar het vochtverlies moeten we compenseren. Een gebalanceerd drinkpatroon is essentieel om uitdroging of overhydratatie te voorkomen, die beide schadelijk kunnen zijn voor de algehele gezondheid.

Bij de eerste detectie van een lage vochtbalans seinen zintuiglijke receptoren in de hypothalamus in het brein de afgifte van antidiuretisch hormoon. Wanneer het de nieren bereikt, ontstaan er aquaporiën, aparte kanalen die het bloed meer water laten absorberen en vasthouden, waardoor geconcentreerde, donkere urine ontstaat.

Voortgeschreden uitdroging leidt tot opmerkelijk verlies van energie, een slecht humeur, een droge lichaamshuid en een lage bloeddruk, evenals belemmering van de cognitieve vermogens. Een gedehydrateerd brein werkt harder om evenveel voor elkaar te krijgen als een normaal brein en het krimpt zelfs tijdelijk vanwege zijn watertekort.

Overhydratatie of hyponatriëmie wordt gewoonlijk veroorzaakt als je in korte tijd veel water drinkt. Atleten zijn vaak het slachtoffer van overhydratatie, door complicaties bij het reguleren van de vochtbalans in extreme fysieke toestanden. Het gedehydrateerde brein versterkt de aanmaak van antidiuretisch hormoon, maar het overgehydrateerde brein remt of stopt de hormoonafvoer naar het bloed. Natrium elektrolyten in het lichaam raken verdund, waardoor cellen gaan opzwellen.

In ernstige gevallen kunnen de nieren de aangemaakte hoeveelheid verdunde urine niet bijhouden. Hierdoor ontstaat watervergiftiging, wat mogelijk leidt tot hoofdpijn, braken en in zeldzame gevallen een beroerte of de dood. Maar dat is een behoorlijke extreme situatie.

In je dagelijkse routine is het makkelijk om goed gehydrateerd te blijven voor degenen onder ons die de luxe hebben van schoon drinkwater. Van oudsher werd gezegd dat we acht glazen per dag moeten drinken. Die norm is sindsdien bijgeschaafd.

Tegenwoordig is de consensus dat de aanbevolen waterinname afhangt van ons gewicht en onze omgeving. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid varieert tussen de 2,5 en 3,7 liter water voor mannen en ongeveer tussen de 2 en 2,7 liter water voor vrouwen, een bereik dat stijgt of daalt als we gezond, actief, oud of oververhit zijn.

Hoewel water de gezondste vochtaanvuller is, vullen andere dranken, zelfs cafeïne bevattende, zoals koffie of thee ook vochtverliezen aan. En water in voedsel vormt ongeveer een vijfde van onze dagelijkse H2O-inname. Fruit en groente zoals aardbeien, komkommers en zelfs broccoli bestaan uit meer dan 90% water; ze vullen vocht aan en zijn rijk aan voedingsstoffen en vezels.

Goed drinken kan ook diverse langetermijnvoordelen hebben. Uit onderzoek blijkt dat optimale hydratatie de kans op beroerte vermindert, de bloedsuiker op peil houdt en mogelijk het risico op bepaalde soorten kanker vermindert.

Hoe dan ook, voldoende vochtinname maakt een wereld van verschil in je gemoedstoestand, je denkvermogen en je dagelijks functioneren.

 

Bron: TED.com
Reactie plaatsen