Wij Zijn Onze Bacteriën

Van de bacteriën in onze magen tot die op onze tanden, wij zijn de woonplaats van miljoenen unieke en diverse gemeenschappen die onze lichamen helpen functioneren. Jessica Green en Karen Guillemin benadrukken het belang van het begrijpen van de vele organismen die ieder organisme in zich draagt.


Bekijk hier de volledige les

Als mens zien we onszelf als unieke en onafhankelijke individuen, maar we zijn nooit alleen! Miljoenen microscopische wezens bewonen onze lichamen, en geen twee lichamen zijn gelijk. Elk lichaam is een andere broedplaats voor bacteriële samenlevingen: van de dorre woestijnen van onze huid tot de dorpen op onze lippen en de steden in onze monden. Zelfs elke tand is een eigen, aparte buurt.

Onze ingewanden zijn broeiende wereldsteden van op elkaar inwerkende bacteriën. In deze drukke straten van onze ingewanden wordt het voedsel constant aangevoerd en heeft elke bacterie een taak.

Hier zie je bijvoorbeeld een cellulolytische bacterie. Hun enige taak is het afbreken van cellulose, een algemeen bestanddeel van groenten, tot suikers. Die simpele suikers gaan dan door naar de respiratoren, een andere groep bacteriën die deze simpele suikers oppakken en als brandstof verbranden.

Het voedsel reist verder door ons spijsverteringskanaal, en bereikt de fermentoren die energie uit deze suikers halen door ze om te zetten in stoffen als alcohol en waterstofgas, die ze uitspugen als afvalproducten.

Nog verder in de diepten van onze ingewandenstad scharrelen de syntrofen hun kostje bijeen uit het afval van de fermentoren. In elke stap van dit proces komt energie vrij. Die energie wordt geabsorbeerd door de cellen van het spijsverteringskanaal.

De stad die we zojuist zagen, is bij iedereen anders. Iedere persoon heeft een unieke verscheidenheid aan bacteriën in zijn ingewanden, die voedsel op verschillende manieren kunnen verwerken. Bij de één kunnen bacteriën in zijn ingewanden veel minder calorieën opleveren dan wat andermans bacteriën eruit halen.

Wat bepaalt dan welke bacteriën er in onze ingewanden leven? Onder andere onze genen en de bacteriën die we tegenkomen bepalen voor een deel onze bacteriële ecosystemen.

Het voedsel dat we eten, heeft ook invloed op welke bacteriën er in onze ingewanden leven. Voedsel dat van complexe moleculen is gemaakt bijvoorbeeld, zoals een appel, heeft veel verschillende bacteriële arbeiders nodig om het af te breken. Bij voedsel dat van simpele moleculen is gemaakt, zoals een lolly, hebben sommige van die arbeiders niets meer te doen. Die arbeiders verlaten de stad, en komen nooit meer terug.

Ingewanden met te weinig verschillende bacteriën, functioneren niet goed. Zieke mensen, met bijvoorbeeld suikerziekte of chronische darmontstekingen, hebben over het algemeen minder bacteriologische variatie in hun ingewanden.

We begrijpen nog niet helemaal hoe we onze bacteriële samenlevingen het beste kunnen beheren, maar het is aannemelijk dat veranderingen in levensstijl, zoals het eten van een gevarieerd dieet van complexe, plantaardige voeding, nieuw leven kunnen helpen geven aan de bacteriële ecosystemen in onze ingewanden en over het hele landschap van ons lichaam.

Dus zijn we echt niet alleen in ons lichaam. Onze lichamen zijn de woonplaats van miljoenen verschillende bacteriën, en we hebben hen net zo hard nodig als zij ons. Als we meer leren over hoe onze bacteriën samenwerken met andere en met onze lichamen, zullen we ontdekken hoe we deze complexe, onzichtbare wereld kunnen voeden die onze identiteit vormgeeft, onze gezondheid, en ons welzijn.

 

Bron: TED.com
Reactie plaatsen