5 Gevaarlijke Dingen Die Je Je Kinderen Moet Laten Doen
Gever Tulley, de grondlegger van "Tinkering School", verteld over 5 gevaarlijke dingen die je je kinderen zou moeten laten doen. Van TED University 2007.

"Welkom bij "Vijf gevaarlijke dingen die je jouw kinderen zou moeten laten doen." Ik heb geen kinderen. Ik leen de kinderen van mijn vrienden -- dus (Gelach) Neem al dit advies met een korreltje zout. Ik ben Gever Tulley. Ik ben van beroep contractinformaticus, maar ik ben de oprichter van "Tinkering School" (Knutselschool) Het is een zomerprogramma met het doel kinderen te leren hoe ze de dingen die ze bedenken, moeten bouwen. Dus we bouwen veel dingen. En ik geef tweedeklassers elektrisch gereedschap in handen. Dus als je overweegt je kind naar "Tinkering School" te sturen, ze komen terug met kneuzingen, schaafwonden en bloedplekken. Weet je, we leven in een wereld die wordt onderworpen aan steeds strengere regels voor de veiligheid van kinderen. Er lijkt geen grens te zitten aan hoe gek de regelgeving voor de veiligheid van kinderen kan worden. We zetten verstikkingswaarschuwingen op al de -- op ieder stuk plastic folie dat wordt gemaakt in de Verenigde Staten of wordt of verkocht bij een product in de Verenigde Staten. We zetten waarschuwingen op koffiebekers om ons te vertellen dat de inhoud heet kan zijn. En we lijken te denken dat elk voorwerp dat scherper is dan een golfbal, te scherp is voor kinderen onder de 10 jaar.

Waar stopt deze trend? Als we elk hoekje afronden en ieder scherp voorwerp verwijderen, elk uitstekend stukje in de wereld, dan zullen kinderen, als ze voor het eerst in contact komen met iets scherps of iets wat niet van rond plastic is gemaakt, zichzelf er pijn mee doen. Dus, terwijl de grenzen van wat wij als veilig beschouwen steeds kleiner worden, ontnemen wij onze kinderen waardevolle kansen om te leren omgaan met de wereld om hen heen. En ondanks al onze inspanningen en goede bedoelingen, ontdekken kinderen altijd hoe ze het meest gevaarlijke kunnen doen, in welke omgeving ze ook zijn. Dus ondanks de provocatieve titel, gaat deze presentatie eigenlijk over veiligheid en over de eenvoudige dingen die wij kunnen doen om creatieve en zelfverzekerde kinderen groot te brengen die controle hebben over de omgeving om hen heen. En wat ik u nu presenteer is een uittreksel van een boek waar ik mee bezig ben. Het boek heet "50 Gevaarlijke Dingen". Dit zijn vijf gevaarlijke dingen.

Nummer 1 -- speel met vuur. Het leren beheersen van een van de meest elementaire krachten van de natuur is een keerpunt in het leven van ieder kind. Of we het ons herinneren of niet, het is een -- het is de eerste keer dat we echt de controle krijgen over een van deze mysterieuze dingen. Deze mysteries worden alleen onthuld aan degenen die de kans krijgen ermee te spelen. Dus, met vuur spelen. Dit is een van de belangrijkste dingen die we ooit hebben ontdekt, vuur. Door ermee te spelen, leren ze een aantal basisprincipes over vuur, over inname, over verbranding, over uitlaatgassen. Dit zijn de drie basiselementen van vuur die je nodig hebt voor een goed gecontroleerd vuur. En je kan een kampvuur zien als een laboratorium. Je weet niet wat ze zullen leren door ermee te spelen. Je weet wel, laat ze wat aanklooien en hun eigen gang gaan en vertrouw me, ze zullen iets leren dat je niet uit "Dora the Explorer"-speelgoed kan halen.

Nummer twee -- bezit een zakmes. Zakmessen verdwijnen uit ons cultureel bewustzijn, en ik denk dat dat een vreselijke zaak is. (Gelach) Je eerste - je eerste zakmes is net het eerste universele gereedschap dat je krijgt. Je weet wel, het is een spatel, het is een koevoet, het is een schroevendraaier en het is een mes. En het is een -- het is een krachtig stuk gereedschap dat je macht geeft. En in veel andere culteren geven ze messen -- zodra ze peuters zijn, krijgen ze messen. Dit zijn Inuitkinderen die walvisvet aan het snijden zijn. Ik zag dit voor het eerst in een film van de Canadese Film Board toen ik 10 was, en het heeft een blijvende indruk achtergelaten, om baby's met messen te zien spelen. En het laat zien dat kinderen een uitgebreid zelfbewustzijn kunnen ontwikkelen met behulp van een stuk gereedschap op een hele jonge leeftijd. Je stelt een aantal simpele regels -- snijd altijd van je lichaam af, houd het lemmet scherp, en forceer het nooit -- en dit zijn dingen die kinderen kunnen begrijpen en oefenen. En ja, ze zullen zichzelf snijden. Ik heb een paar verschrikkelijke littekens op mijn benen waar ik mijzelf heb gestoken. Maar weet je? Ze zijn jong. Ze genezen snel. (Gelach)

Nummer drie -- gooi een speer. Het blijkt dat onze hersenen zijn gebouwd voor het gooien van dingen, en, net als spieren, als je een deel van je hersenen niet gebruikt, zullen ze langzaam wegkwijnen. Maar wanneer je ze traint, geven alle spieren ondersteuning aan het hele systeem en datzelfde idee geldt ook voor de hersenen. Het blijkt dat het oefenen van voorwerpen gooien de frontale en pariëtale kwabben stimuleert, die te maken hebben met een scherp visueel vermogen, het begrijpen van 3D, en het structureel probleemoplossen, dus het geeft een gevoel -- het helpt hen met het ontwikkelen van hun visueel vermogen en hun voorspellingsvermogen. En gooien is een combinatie van analytische en fysieke vaardigheid, dus het is heel goed voor het trainen van het hele lichaam. Dit soort doelgerichte oefeningen helpt kinderen ook met het ontwikkelen van aandacht- en concentratievaardigheden. Dus die zijn geweldig.

Nummer vier -- haal huishoudapparaten uit elkaar. Er bevindt zich een wereld van interessante dingen in je vaatwasmachine. De volgende keer dat je op het punt staat een huishoudapparaat weg te gooien, doe het dan niet. Haal het samen met je kind uit elkaar, of stuur hem naar mijn school en we halen het samen uit elkaar. Zelfs als je niet weet wat de onderdelen zijn, is uitpuzzelen waar ze voor zijn een goede oefening voor de kinderen om het gevoel te krijgen dat ze dingen uit elkaar kunnen halen, en hoe ingewikkeld ze ook zijn, ze kunnen delen ervan begrijpen en dat betekent dat ze uiteindelijk alle onderdelen kunnen begrijpen. Het is een gevoel van kenbaarheid, dat het mogelijk is iets te weten. Dus deze zwarte dozen waar we mee leven en die we als vanzelfsprekend beschouwen zijn eigenlijk complexe dingen gemaakt door andere mensen en jij kan ze begrijpen.

Nummer vijf -- tweedelig. Overtreed de Digital Millennium Copyright Act. (Gelach) Er zijn meer wetten dan alleen veiligheidsregels die proberen te beperken hoe je met dingen omgaat die we bezitten -- in dit geval, digitale media. Het is een erg simpel proces -- koop een lied op iTunes, schrijf het naar een CD, rip het daarna van CD naar een MP3 en speel het op dezelfde computer. Je hebt zojuist een wet overtreden. Technisch gezien kan de RIAA langskomen en je vervolgen. Het is een belangrijke les voor kinderen om te begrijpen -- dat sommige van deze wetten per ongeluk worden overtreden en dat wetten moeten worden geïnterpreteerd. En het is iets waar we vaak met de kinderen over praten als we met dingen aan het knutselen zijn en ze openbreken en uit elkaar halen om onderdelen voor iets anders te gebruiken -- en als we weggaan en in een auto rijden. Het besturen van een auto -- is een handeling die een jong kind een gevoel van macht geeft, dus dit is het einde. (Gelach)

Voor degenen onder u die de wet liever niet overtreden, je kan een auto besturen met je kind. Dit is -- dit is een geweldige periode voor een kind. Dit gebeurt rond dezelfde tijd dat ze geobsedeerd raken door dingen zoals dinosaurussen, die grote dingen in de buitenwereld waar ze grip op proberen te krijgen. Een auto is een soortgelijk voorwerp, en ze kunnen in een auto stappen en hem besturen. En dat is echt -- het geeft hen grip op een wereld op een manier die ze niet zouden -- waar ze niet vaak toegang toe hebben. Dus -- het is helemaal legaal. Zoek een groot leeg terrein en zorg ervoor dat er niets in de weg ligt en dat het privéterrein is, en laat ze in je auto rijden. Het is eigenlijk erg veilig. En het is leuk voor de hele familie. (Gelach) Dus, eens kijken. Ik denk dat dat het was. Dat is nummer vijfeneenhalf. OK."

 

Bron: TED.com
Reactie plaatsen