Zo Ziet Langdurige Liefde Er Uit
 

Stacey Baker is altijd al geobsedeerd geweest met hoe stelletjes elkaar ontmoeten. Toen ze fotograaf Alec Soth vroeg om haar te helpen dit onderwerp te verkennen, kwamen ze terecht op 's werelds grootste speeddating-evenement, gehouden op Valentijnsdag in Las Vegas, en bij de grootste gepensioneerdengemeenschap in Nevada - waarbij Soth portretten van paren maakte op de verschillende locaties. Tussen deze twee uitersten hebben ze een prachtige doorlopende lijn in beeld gebracht van hoe een stelletje van ontmoeting gaat tot het creëren van een leven samen.

Alec Soth: Ongeveer 10 jaar geleden werd ik gebeld door een vrouw uit Texas, Stacey Baker. Ze had een aantal van mijn foto's gezien in een kunstexpositie en wilde weten of ik in opdracht een portret van haar ouders wilde maken. Ik had Stacey nog niet ontmoet en dacht: dit is een rijke oliebaron en ik ben financieel binnen. Pas later kwam ik erachter dat ze hiervoor een lening had moeten afsluiten.

Ik nam het portret van haar ouders, maar wilde eigenlijk veel liever Stacey fotograferen. De foto die ik die dag nam is een van mijn bekendste portretten geworden. Toen ik deze foto nam, werkte Stacey als advocaat voor de staat Texas. Niet lang hierna zegde ze haar baan op om fotografie te studeren in Maine. Daar ontmoette ze de directeur Fotografie van het New York Times Magazine en kreeg een baan aangeboden. Stacey Baker: Sindsdien hebben Alec en ik een aantal tijdschriftprojecten gedaan en zijn we bevriend geraakt.

Een paar maanden geleden sprak ik met Alec over iets dat me fascineert. Ik ben altijd geïnteresseerd in hoe stellen elkaar hebben ontmoet. Ik vroeg Alec hoe hij zijn vrouw Rachel had ontmoet, en hij vertelde me over een football-wedstrijd op de middelbare school toen zij 16 was en hij 15, waar hij haar mee uit vroeg. Hij vond haar paarse haar mooi. Ze zei ja, en dat was het. Ik vroeg Alec toen of hij geïnteresseerd was in een fotografie-project om deze vraag te onderzoeken.

AS: Ik was geïnteresseerd in de vraag maar eigenlijk nog meer in Stacey's motivatie om de vraag te stellen, vooral omdat zover ik weet Stacey nog nooit een vriend heeft gehad. Daarom leek het me interessant als ze voor dit project iemand probeerde te ontmoeten. Mijn idee was om Stacey te laten speeddaten in Las Vegas ..... op Valentijnsdag. (Gelach) (Applaus) (Muziek)

SB: We kwamen uit bij wat aangeprezen werd als 's werelds grootste speeddating-evenement. Ik had 19 dates en elke date duurde 3 minuten. Deelnemers kregen een lijst met vragen om het ijs te breken, zoals: "Als je een dier kon zijn, wat zou je willen zijn?" Dat soort vragen.

Mijn eerste date was met Colin. Hij komt uit Engeland, en had zijn ex-vrouw ontmoet via zijn advertentie voor een Steenbok. Alec en ik zagen hem aan het eind van de avond, en hij zei dat hij een vrouw had gekust bij een van de cateringtentjes.

Zack en Chris kwamen samen naar de date-a-thon

Dit is Carl. Ik vroeg Carl, "Wat is het eerste dat je opvalt aan een vrouw?" Hij zei: "Tieten." (Gelach)

Matthew is aangetrokken tot vrouwen met gespierde kuiten. We spraken over hardlopen. Hij loopt triathlon, ik halve marathons. Alec vond zijn ogen mooi, en vroeg of ik hem aantrekkelijk vond, maar nee en ik denk ook niet dat hij zo over mij dacht.

Austin en Mike kwamen samen. Mike stelde me een hypothetische vraag. Hij zei: "Je staat in een lift en bent al laat voor een vergadering. Iemand rent naar de lift. Hou jij de deur open?" En ik zei dat ik dat niet zou doen. (Gelach)

Cliff zei dat het eerste wat hem opviel aan een vrouw waren haar tanden, en we complimenteerden elkaars gebit. Omdat hij met zijn mond open slaapt, zei hij dat hij vaker moet flossen om tandvleesproblemen te voorkomen, dus ik vroeg hoe vaak hij flost, en hij zei: "Om de dag". (Gelach) Als iemand die tweemaal daags flost, was ik niet overtuigd dat dat vaker flossen was, maar ik geloof niet dat ik dat hardop zei.

Bill is een auditor, en we spraken de gehele 3 minuten over auditing. (Gelach)

Het eerste wat Spencer opvalt aan een vrouw is haar teint, Hij vindt dat veel vrouwen teveel make-up gebruiken, en dat ze eigenlijk alleen hun kenmerken moeten benadrukken. Ik zei dat ik helemaal geen make-up gebruik dat vond hij goed, leek het. Craig dacht dat ik niet kwetsbaar wilde zijn. Hij was gefrustreerd toen ik mijn meest gênante moment niet kon herinneren. Hij dacht dat ik loog, maar dat was niet zo. Ik dacht niet dat hij me leuk vond maar aan het eind van de avond kwam hij naar me toe en gaf me een doos chocolade

Met William was het heel moeilijk praten. Ik denk dat hij dronken was. (Gelach)

Acteur Chris McKenna was de ceremoniemeester van het evenement Hij had een rol in "The Young and the Restless." Ik had geen echte date met hem. Alec zag dat diverse vrouwen hun telefoonnummer aan hem gaven.

Het moge duidelijk zijn, ik werd niet verliefd. Ik voelde geen speciale band met de mannen waarmee ik datete, en ik had niet het idee dat zij zo'n band met mij voelden.

AS: het mooiste voor mij -- (Gelach) als fotograaf is het vangen van kwetsbaarheid. Het fysieke uiterlijk vertoont een scheur waarin je een glimp kan krijgen van een fragieler innerlijk. Bij deze date-a-thon, zag ik veel voorbeelden hiervan, en toen ik Stacey's dates zag en met haar over hen sprak, realiseerde ik me hoezeer foto's over liefde verschillen van echte liefde.

Wat is echte liefde? Hoe werkt het? Om dat uit te zoeken en om uit te vinden hoe een ontmoeting op een date uitgroeit tot het samen delen van een leven, gingen Stacey en ik naar Sun Sity Summerlin, het grootste bejaardentehuis in Las Vegas. Onze contactpersoon was George, die de fotoclub van de gemeenschap runt. Hij regelde dat we andere stellen konden ontmoeten in hun fotostudio. SB: Na 45 jaar huwelijk overleed Anastasia's echtgenoot 2 jaar geleden,

dus we vroegen of ze een oude trouwfoto had. Ze ontmoette haar echtgenoot als 15-jarige serveerster in een klein bbq-restaurant in Michigan. Hij was 30. Zij had over haar leeftijd gelogen. Hij was de eerste persoon met wie ze uitging.

Dean was 2 jaar achter elkaar 'fotograaf van het jaar' in Las Vegas. Dat trok Alec's aandacht, net als het feit dat hij zijn vrouw Judy had ontmoet, op dezelfde leeftijd als waarop Alec Rachel had ontmoet. Dean gaf toe dat hij graag naar mooie vrouwen kijkt, maar hij heeft nooit aan zijn keuze voor Judy getwijfeld.

AS: George ontmoette Josephine op een kerkfeest. Hij was 18, zij 15. Net als veel anderen die we ontmoetten, waren ze niet bijzonder filosofisch over hun vroege keuze. George zei iets dat me echt raakte. Hij zei: "Wanneer je dat gevoel krijgt, ga je er gewoon in mee."

Bob en Trudy hadden een blind date toen zij op de middelbare school zat. Ze voelden zich niet echt tot elkaar aangetrokken, bij hun eerste ontmoeting. Desondanks trouwden ze snel daarna.

SB: Het verhaal dat mij het meest is bijgebleven is dat van George, de voorzitter van de fotoclub, en zijn vrouw Mary. Het was het tweede huwelijk voor zowel George als Mary. Hun ontmoeting was in Louisville Kentucky, bij Country Western club de "Sahara". Hij was alleen aan het drinken, zij was met vrienden. Toen ze begonnen te daten, had hij $9,000 schuld bij de belastingdienst, Zij bood hulp aan bij het wegwerken van die schuld dus het volgende jaar gaf hij zijn salaris aan Mary, en zij kreeg hem uit de schulden. George was alcoholist toen ze trouwden, en Mary wist dat. Op een bepaald moment in hun huwelijk dronk hij naar eigen zeggen 54 glazen bier op een dag. Een keer, toen hij dronken was, dreigde hij Mary en hun 2 kinderen te vermoorden, maar zij ontsnapten en de ME werd naar hun huis gestuurd. Verbazingwekkend genoeg, nam Mary hem terug, en het werd uiteindelijk beter. George is betrokken bij de Anonieme Alcoholisten en heeft al 36 jaar niet meer gedronken.

(Muziek)

Aan 't einde van de dag na het bezoek aan Sun City vertelde ik Alec dat ik eigenlijk dacht dat de ontmoetingen van deze stellen niet zo interessant waren. Het was interessanter hoe ze bij elkaar waren gebleven.

AS: Ze hadden allemaal de mooie eigenschap van volharding maar dat gold voor de alleenstaanden ook. Het is een harde wereld en de singles zijn druk bezig mensen te ontmoeten, en de stellen proberen al die jaren bij elkaar te blijven.

Mijn favoriete foto's van deze reis zijn van Joe en Roseanne. Tegen de tijd dat we Joe en Roseanne ontmoetten waren we gewend naar oude trouwfoto's te vragen. In hun geval haalden ze tegelijkertijd precies dezelfde foto uit hun portemonnee. Wat is mooier, zei ik tegen mezelf, het beeld van een jong stel, dat net verliefd is, of het idee van deze twee mensen die decennialang vasthouden aan dat beeld?

Dank je wel.

(Applaus)

 

Bron: TED.com
Reactie plaatsen