Wat Je Niet Wist Over Het Huwelijk
 

In deze grappige, informele TED-talk deelt schrijfster Jenna McCarthy verrassend onderzoek over wat maakt dat huwelijken (vooral gelukkige huwelijken) echt een succes zijn. Een tip: probeer geen Oscar voor beste actrice te winnen.

"Enkel en alleen in de Verenigde Staten zijn er elk jaar 2.077.000 koppels die een legale en spirituele beslissing maken om de rest van hun leven met elkaar door te brengen... (Gelach) en geen seks met iemand anders te hebben, ooit. Hij koopt een ring, zij een jurk. Ze gaan winkelen voor uiteenlopende dingen. Ze neemt hem mee naar Arthur Murray om ballroomdansen te leren. De grote dag komt eraan. Ze staan voor God en hun familie en een of andere man, met wie haar vader ooit zaken heeft gedaan. Ze beloven plechtig dat niets, geen ellendige armoede, geen levensbedreigende ziekte, geen complete en volslagen miserie ooit een schaduw zal werpen op hun eeuwige liefde en toewijding.

(Gelach)

Deze optimistische jonge kloothommels beloven om elkaar te respecteren en lief te hebben doorheen opvliegers en midlifecrisissen en een 20 kg gewichtstoename, tot die dag, ver weg in de toekomst, wanneer één van hen eindelijk in vrede kan rusten. Je weet wel, omdat ze het snurken niet meer horen. Dan worden ze stomdronken en smijten ze taart in elkaars gezicht en doen de 'Macarena', en we zullen er zijn om hen met handdoeken en toasters te overladen en hun gratis drank te verbruiken en rijst naar hen te gooien elke keer ook al weten we, statistisch gezien, dat de helft van hen binnen tien jaar zullen scheiden.

(Gelach)

Natuurlijk de andere helft niet, juist? Ze zullen verjaardagen blijven vergeten en kibbelen over waar ze vakanties willen doorbrengen en discussiëren over de manier waarop het toiletpapier zou moeten hangen. Enkelen van hen zullen nog steeds van elkaars gezelschap genieten wanneer geen van beide nog vast voedsel kan kauwen.

Onderzoekers willen weten waarom. Er is geen dubbelblind, placebo-gecontroleerd onderzoek nodig om te ontcijferen waarom een huwelijk niet werkt. Gebrek aan respect, verveling, te veel tijd spenderen op Facebook, seks met andere mensen. Maar je kan het tegenovergestelde van al deze zaken hebben -- respect, spanning, een kapotte internetverbinding, geestdodende monogamie -- en het huwelijk kan nog steeds ten onder gaan. Dus wat is er aan de hand wanneer alles goed gaat? Wat hebben de mensen die de zij-aan-zij-begraafplaatsen bereiken gemeenschappelijk? Wat doen ze goed? Wat kunnen we van hen leren? En als je nog steeds gelukkig alleen slaapt, waarom zou je er dan mee stoppen en er je levenswerk van maken om die ene speciale persoon te vinden die je voor de rest van je leven kan irriteren?

Onderzoekers geven miljarden dollars van jullie belastingen uit om dat uit te zoeken. Ze stalken gelukkige koppels en ze bestuderen hun gedrag. Ze proberen aan te duiden wat het juist is dat hen onderscheidt van hun miserabele buren en vrienden. En het blijkt dat de succesverhalen enkele gelijkenissen delen, behalve het feit dat ze geen seks met andere mensen hebben.

In de gelukkigste huwelijken bijvoorbeeld is de vrouw slanker en knapper dan de man. (Gelach) Logisch, niet. Het is voor de hand liggend dat dit tot echtelijk geluk leidt aangezien wij, vrouwen, veel aandacht schenken aan slank zijn en er goed uitzien, terwijl mannen meestal aan seks denken ... het liefst met vrouwen die slanker en knapper zijn dan zij. Het sublieme van dit onderzoek echter is dat niemand suggereert dat vrouwen slank moeten zijn om gelukkig te zijn; we moeten enkel slanker zijn dan onze partners. Dus in plaats van al dat arbeidsintensief diëten en sporten, moeten we enkel wachten tot zij dik worden, en misschien enkele taarten bakken. Dit is goede informatie om te weten, en het is niet zo ingewikkeld.

Onderzoek suggereert ook dat de gelukkigste koppels diegene zijn die op het positieve focussen. Bijvoorbeeld, de gelukkige echtgenote. In plaats van te wijzen op de groeiende buik van haar echtgenoot of in plaats van voor te stellen om te joggen, kan ze zeggen, "Wow, schat, bedankt om me relatief slanker te maken." Dit zijn koppels die in elke situatie iets goeds kunnen vinden. "Ja, het was rampzalig toen we alles in de brand verloren, maar het is eigenlijk wel leuk om hier onder de sterren te slapen, en het is goed dat je al dat lichaamsvet hebt dat ons warm houdt."

Een van mijn favoriete onderzoeken heeft ontdekt dat hoe vaker een man huiselijke taken verricht, hoe aantrekkelijker zijn vrouw hem zal vinden. Want we hadden een studie nodig om ons dit te zeggen. Maar hiermee heeft het allemaal te maken. Hoe aantrekkelijker ze hem vindt, hoe vaker seks ze hebben; hoe vaker ze seks hebben, hoe liever hij tegen haar is; hoe liever hij tegen haar is, hoe minder ze zaagt over het laten liggen van natte handdoeken op het bed -- en uiteindelijk, leven ze nog lang en gelukkig. Met andere woorden, mannen, een beetje meer inspanning in het huishouden.

Hier is een interessant gegeven. Een onderzoek vond dat mensen die lachen op foto's uit de kindertijd minder kans hebben om te scheiden. Dit is een echte studie, en laat me verduidelijken. De onderzoekers bekeken geen zelfgeschreven verslagen over een gelukkige kindertijd. of oude kranten. De data waren volledig gebaseerd op het feit of mensen er gelukkig uitzagen op deze oude foto's. Nu ik weet niet hoe oud jullie allemaal zijn, maar toen ik een kind was, namen ouders foto's met een speciale camera dat zoiets als een filmrolletje bevatte, en, bij God, filmrolletjes waren duur. Ze namen geen 300 shots van je met die snelle digitale videomode waarvan ze de foto met de grootste glimlach kiezen voor de kerstkaart. Oh nee. Ze kleedden je piekfijn, stelden je op in een rij, en je lachte plichtbewust voor de camera of je kon je verjaardagsfeestje vaarwel kussen. Maar toch heb ik een grote hoop van namaak-gelukkige kindertijdfoto's en ik ben blij dat deze me minder waarschijnlijk dan sommige mensen zullen laten scheiden.

Dus wat kan je nog allemaal doen om je huwelijk te beschermen? Win geen Oscar voor beste actrice. (Gelach) Ik ben serieus. Bettie Davis, Joan Crawford, Hallie Berry, Hillary Swank, Sandra Bullock, Reese Witherspoon, werden alleenstaand vrij snel nadat ze dat beeldje mee naar huis namen. Ze noemen het zowaar de Oscarvloek. Het is de judaskus van het huwelijk en iets dat vermeden zou moeten worden.

Het is niet enkel het succesvol acteren in films dat gevaarlijk is. Het blijkt dat alleen het kijken naar een romantische komedie het instorten van de relationele tevredenheid veroorzaakt. (Gelach) Blijkbaar, de bittere realisatie dat het misschien bij ons zou kunnen gebeuren, maar het is niet gebeurd en het zal waarschijnlijk nooit gebeuren, laat ons leven ondraaglijk beroerd lijken in vergelijking. In theorie veronderstel ik dat als we voor een film kiezen waarin iemand brutaal vermoord wordt of in een brandend auto-ongeluk sterft, dan zullen we eerder de cinema verlaten met het gevoel dat we het eigenlijk best goed hebben.

Alcohol drinken, zo lijkt het, is slecht voor je huwelijk. Ja. Ik kan jullie daar niet meer over vertellen omdat ik bij de titel ophield met lezen. Maar hier is een akelige: scheiden is besmettelijk. Dat klopt -- als een bevriend koppel uit elkaar gaat, verhoogt het jouw kansen om te scheiden met 75 procent. Nu moet ik zeggen dat ik deze helemaal niet begrijp. Mijn man en ik hebben gezien hoe flink wat vrienden hun bezittingen hebben verdeeld en daarna worstelen met alleenstaand zijn op onze leeftijd in een tijdperk van sexting en Viagra en eHarmony. Ik denk dat zij meer hebben gedaan voor mijn huwelijk dan een levenslange therapie ooit zou kunnen.

Dus nu zou je je kunnen afvragen: waarom zou iemand dan ooit trouwen? Wel, de federale overheid van de Verenigde Staten telt meer dan duizend legale voordelen als je iemands huwelijkspartner bent -- een lijst die bezoekrechten in de gevangenis omvat, maar hopelijk heb je dat nooit nodig. Maar behalve de diepzinnige federale voordelen, verdienen getrouwde mensen meer geld. We zijn gezonder, lichamelijk en emotioneel. We brengen gelukkigere, stabielere en succesvollere kinderen voort. We hebben meer seks dan onze zogezegde swinging alleenstaande vrienden -- geloof het of niet. We leven zelfs langer, wat een vrij onweerstaanbaar argument is om met iemand te trouwen die je in de eerste plaats heel graag mag.

Nu als je momenteel de vreugde van gezamenlijke belastingaangifte niet ervaart, kan ik je niet vertellen hoe je een persoon moet vinden die van karweitjes houdt, de ideale grootte heeft en aantrekkelijk is, die de voorkeur geeft aan horrorfilms en die niet veel vrienden heeft die op de rand van een echtscheiding balanceren. Ik kan je enkel aanmoedigen om te proberen aangezien de voordelen, zoals ik al zei, belangrijk zijn. De kern is, of je een relatie hebt of ernaar op zoek bent, ik geloof dat het huwelijk een instituut is dat het waard is om nagestreefd en beschermd te worden. Ik hoop dat je deze informatie zal gebruiken om je persoonlijke sterktes af te wegen tegen je eigen risicofactoren.

Bijvoorbeeld, in mijn huwelijk, zou ik zeggen dat ik het goed doe. Aan de ene kant, heb ik een echtgenoot die ergerlijk mager en ongelofelijk knap is. Dus ik ga hem duidelijk nog moeten vetmesten. Zoals ik al zei: we hebben gescheiden vrienden die ons in het geheim of onbewust proberen uit elkaar te laten gaan. Daar moeten we dus een oogje in het zeil houden. We houden inderdaad van één of twee cocktails. Aan de andere kant, heb ik de namaak-gelukkige foto. Mijn echtgenoot doet veel in het huishouden, en is meer dan bereid nooit meer naar een romantische komedie te kijken zolang hij leeft.

Het gaat me voor de wind. Maar voor alle zekerheid, ben ik van plan om extra hard te werken om binnenkort geen Oscar te winnen. Voor het welzijn van jullie relaties, zou ik jullie aanmoedigen om hetzelfde te doen. Ik zie jullie aan de bar."

(Applaus)

 

Bron: TED.com
Reactie plaatsen