Het Meest Dodelijke Dieet Ter Wereld

Maak je niet zo druk meer over AIDS, kanker en de vogelgriep. Hart- en vaatziekten zijn verantwoordelijk voor méér doden dan alle andere oorzaken tezamen -- en het is meestal te voorkomen. Dr. Dean Ornish legt uit hoe het veranderen van eetgewoonten levens kan redden.


"De hele wereld maakt zich grote zorgen over AIDS en de vogelgriep, later vandaag horen we hier meer over van de briljante Dr. Briliant. Ik wil het hebben over de ándere pandemie, namelijk hart- en vaatziekten, diabetes en hoge bloeddruk. Deze aandoeningen zijn compleet te voorkomen voor minstens 95% van de mensen, simpelweg door dieet en levensstijl aan te passen.

Wat er momenteel gebeurt, is dat deze ziektes zich wereldwijd verspreiden. Mensen over de hele wereld zijn gaan eten en leven zoals wij, en sterven dus ook zoals wij. Binnen één generatie is Azië bijvoorbeeld van de laagste aantallen hartaandoeningen, overgewicht en diabetes in de wereld, gegroeid naar één van de plekken met het hoogste aantal slachtoffers. Zelfs de meeste landen in Afrika kennen nu net zoveel sterfgevallen aan hartaandoeningen, als aan het HIV-virus en AIDS. Er is nu de gelegenheid om een belangrijk verschil te maken, wat de levens van letterlijk miljoenen mensen kan beïnvloeden, door middel van preventieve geneeskunde op een wereldwijde schaal.

Hart- en vaatziekten zijn nog steeds verantwoordelijk voor meer sterfgevallen, niet alleen in dit land, maar overal in de wereld dan alle andere oorzaken tezamen. Deze aandoeningen voor bijna iedereen geheel te voorkomen. Ze zijn niet alleen te voorkomen, maar vaak zelfs omkeerbaar. De afgelopen 29 jaar hebben we, door gebruik te maken van geavanceerde, state-of-the-art technologie, aan kunnen tonen dat er, middels simpele, goedkope, low-tech maatregelen grote veranderingen geboekt kunnen worden. Je ziet hier arteriografie van een jaar er vóór en van een jaar later, en de PET-scans van het hart.

Een aantal maanden geleden hebben we de eerste studie gepubliceerd, waarin wordt aangetoond dat de voortgang van prostaatkanker kan worden omgekeerd, door veranderingen aan te brengen in het dieet en de levensstijl. De tumorgroei is 70 procent teruggedrongen, of zelfs geheel gestopt, vergeleken met slechts 9 procent bij de controle groep. In de MRI en MR spectroscopie afbeeldingen die hier getoond worden, wordt de tumor-activiteit aangeduid in het rood, het is goed te zien dat deze een jaar later is afgenomen.

Er is een epidemie van overgewicht. Twee derde van de volwassenen, en 15 procent van de kinderen hebben er last van. Wat mij nog meer zorgen baart, is dat de gevallen van diabetes de afgelopen 10 jaar met 70 procent zijn toegenomen. Dit kan wel eens de eerste generatie zijn waarvan de kinderen korter leven dan de ouders. Dat is jammer, en het is te voorkomen. Dit zijn niet de verkiezingsuitslagen, maar dit zijn de mensen, de aantallen mensen, welke overgewicht hebben, onderverdeelt per staat, beginnend in 1985, '86 en '87 deze gegevens komen van de CDC-website, 1988, '89, '90, '91 er komt een nieuwe categorie, 1992, '93, '94, '95, '96 1997, '98, '99, 2000, 2001, het word steeds erger. We zijn aan het 'devolueren'. (Gelach)

Nu, wat kan eraan gedaan worden? We hebben een dieet gevonden dat hartaandoeningen en kanker kan terugdringen, dit is een dieet gebaseerd op Aziatische eetgewoonten. Maar de mensen in Azië eten tegenwoordig net als wij, wat de reden is dat ze ook ziektes beginnen te krijgen zoals de onze. Ik ben aan het werk geweest met een flink aantal van de grootste voedsel-producenten. Zij kunnen het leuk en sexy en hip en lekker en makkelijk maken om gezonder te eten, ik neem bijvoorbeeld deel aan de adviesraad van McDonald's, PepsiCo, ConAgra, Safeway en binnenkort ook Del Monte, en deze bedrijven zien in dat het goed zaken doen is. De salades die je bij McDonald's tegen komt, komen uit ons werk voort, ze zijn begonnen Aziatische salades te verkopen. Pepsi dankt twee-derde van hun omzetgroei aan hun verbeterde voedsel.

Als we dat voor elkaar krijgen, kunnen we middelen vrijmaken om geneesmiddelen te kopen die we echt nodig hebben, om AIDS, HIV en malaria te behandelen, en om de vogelgriep te voorkomen. Bedankt voor uw aandacht."

 

Bron: TED.com
Reactie plaatsen