Was De Eerste Superheld Een Vrouw?Elastigirl en Wonder Woman werden als eerste vrouwelijke superhelden van het afgelopen decennium geprezen in de pers. "De stoerste superheld draagt een rokje!" "Elastigirl is een feministisch icoon!"

Anke Brouwers van Universiteit Antwerpen kijkt in dit college van de Universiteit van Vlaanderen als filmhistorica 100 jaar terug en ziet dat in de stille film vrouwen niet zulke brave doetjes waren. Hun heldhaftigheid en populariteit doet Supergirl het schaamrood op de wangen krijgen. Er werden zelfs hele reeksen aan deze 'Serial Queens' gewijd.

Binnenkort vervang jij die poster van Tom Cruise vast door één van Pearl White uit 'The Perils of Pauline'.

Over dr. Anke Brouwers
Lesgeven in de filmgeschiedenis doet Anke Brouwers niet alleen graag omdat ze dol is op vertellen, maar ook omdat ze elke dag kan bijleren (met dank aan de frisse ideeën van haar studenten). Hoewel ze ook een carrière als schrijfster ambieerde, is ze gebeten door cinema en film.

Vooral vrouwen in de stille film, het klassieke Hollywood-narratief, literaire adaptaties en cinema voor kinderen vindt ze bijzonder boeiend. Sinds de zomer van 2017 is ze ook te zien als filmexpert voor Cinema Canvas.
Reactie plaatsen