Wat We Niet Weten Over Moedermelk
 

Door moedermelk groeit het lichaam van baby's, wordt de neurologische ontwikkeling van brandstof voorzien, het biedt essentiële immunofactoren en het beschermt tegen hongersnood en ziekte - maar waarom weet de wetenschap dan meer over tomaten dan over moedermelk? Katie Hinde deelt inzichten over deze complexe, levengevende substantie en bespreekt de grote hiaten die wetenschappelijk onderzoek nog moet vullen, zodat we het beter kunnen begrijpen.

"Hebben jullie ooit gehoord dat borstvoeding geven gratis is?

(Gelach)

Ja, het is best wel grappig, want het is alleen gratis als je de tijd en energie van vrouwen niet waardeert. Elke moeder kan je vertellen hoeveel tijd en energie het kost om haar lichaam vloeibaar te maken -- om zichzelf letterlijk op te lossen --

(Gelach)

om dat lieve kleine kannibaaltje te voeden.

(Gelach)

Melk is waarom zoogdieren zuigen. Bij de Arizona State University, in het Vergelijkende Lactatielab, ontcijfer ik de samenstelling van moedermelk om te begrijpen hoe complex het is en hoe het de ontwikkeling van het kind beïnvloedt. Het belangrijkste dat ik heb geleerd is dat we niet genoeg doen om moeders en baby's te steunen. En als we moeders en baby's in de steek laten, laten we iedereen in de steek die van moeders en baby's houdt: de vaders, de partners, de grootouders, de tantes, de vrienden en familie die onze sociale netwerken vormen. Het is tijd om simpele oplossingen en simpele slogans achter ons te laten, en om te gaan met de nuance.

Ik had het geluk om die nuance heel vroeg tegen te komen, tijdens mijn eerste nieuwsinterview, toen ze me vroeg: "Hoe lang moet een moeder haar baby borstvoeding geven?" En dat woordje 'moet' deed mijn gedachten stokken, want ik zou nooit tegen een vrouw zeggen wat ze met haar lichaam moet doen.

Baby's overleven en gedijen, omdat hun moeders melk voedsel, medicijn en signaal is. Voor jonge kinderen is moedermelk een compleet dieet dat alle bouwstenen levert voor hun lichamen, dat hun hersenen vormt en al hun activiteit voedt. Moedermelk voedt ook de microben die het darmkanaal van het kind bevolken. Moeders eten niet alleen voor twee, ze eten voor twee tot de biljoenste. Melk levert immunofactoren die ziekteverwekkers tegengaan en moedermelk levert hormonen die signalen naar het kinderlijf sturen.

Maar de laatste decennia beschouwen we melk als vanzelfsprekend. We zien iets heel duidelijks over het hoofd. We denken nu aan melk als standaard, homogeen, gepasteuriseerd, verpakt, in poedervorm, op smaak gebracht en geformuleerd. We lieten de melk van menselijke goedheid los en veranderden onze prioriteiten.

Bij de National Institutes of Health in Washington DC hoort de National Library of Medicine, die 25 miljoen artikelen bevat -- de adviesraad van de levenswetenschappen en het biomedisch onderzoek. We kunnen met sleutelwoorden in die database zoeken en als we dat doen, ontdekken we bijna een miljoen artikelen over zwangerschap, maar veel minder over moedermelk en borstvoeding. Als we alleen de artikelen over moedermelk bekijken, zien we dat we veel meer weten over koffie, wijn en tomaten.

(Gelach)

We weten bijna twee keer zoveel over erectiestoornissen.

(Gelach)

Ik zeg niet dat die dingen niet belangrijk zijn -- ik ben een wetenschapper, we moeten alles onderzoeken. Maar dat we zoveel minder weten --

(Gelach)

over moedermelk -- de eerste vloeistof die een jong zoogdier gaat consumeren -- zou ons boos moeten maken. Wereldwijd krijgen 9 op de 10 vrouwen ten minste één kind in hun leven. Dat betekent dat er jaarlijks bijna 130 miljoen baby's worden geboren. Deze moeders en baby's verdienen onze beste wetenschap.

Recent onderzoek laat zien dat melk niet alleen het lichaam voedt, maar ook gedrag beïnvloedt en hersenontwikkeling vormt. In 2015 ontdekten onderzoekers dat het mengsel van moedermelk en babyspeeksel -- specifiek babyspeeksel -- een chemische reactie veroorzaakt die waterstofperoxide produceert, wat stafylokokken en salmonella doodt. En van mensen en andere zoogdieren beginnen we te begrijpen dat het biologische recept voor melk kan verschillen als het gemaakt wordt voor zonen of voor dochters. Als we donormelk gebruiken op de neonatale intensive care, of babymelk in de winkel, is die bijna allemaal hetzelfde. We denken niet aan hoe zonen en dochters niet even snel hoeven te groeien, of op dezelfde manier, en dat de melk dus kan verschillen.

Moeders hebben dit begrepen en de grote meerderheid van hen is van plan om borstvoeding te geven, maar velen halen hun borstvoedingsdoel niet. Dat is niet hun schuld; het is die van ons. Steeds vaker voorkomende omstandigheden zoals overgewicht, hormoonstoornissen, keizersnee en premature geboortes kunnen allemaal de biologie van borstvoeding aantasten. En veel vrouwen hebben geen deskundige klinische ondersteuning.

Vijfentwintig jaar geleden hebben we World Health Organization en UNICEF richtlijnen geschreven om ziekenhuizen babyvriendelijk te maken: ze bieden de optimale steun voor de hechting tussen moeder en kind en het voeden van de baby. Tegenwoordig wordt één op de vijf baby's in de Verenigde Staten in een babyvriendelijk ziekenhuis geboren. Dit is een probleem, want moeders kunnen veel problemen ondervinden in de minuten, uren, dagen en weken van borstvoeding. Er kunnen problemen zijn met aanleggen, met pijn, met de toeschietreflex en met de melkvoorraad. Deze moeders verdienen deskundig medisch personeel dat deze processen begrijpt.

Moeders bellen me als ze hiermee worstelen, huilend met trillende stemmen. "Het lukt niet. Ik zou dit als vanzelf moeten kunnen doen. Waarom lukt het niet?" Alleen maar dat iets evolutionair gezien oeroud is, betekent nog niet dat het makkelijk is of dat we het meteen kunnen. Weet je wat ook evolutionair oeroud is?

(Gelach)

Seks. En niemand verwacht van ons dat we er meteen goed in zijn.

(Gelach)

Artsen kunnen het best gelijkwaardige kwaliteitszorg bieden als ze zichzelf constant bijscholen over het ondersteunen van lactatie en borstvoeding. En om die bijscholing aan te kunnen bieden, moet het verankerd worden in baanbrekend onderzoek van zowel de levens- als de sociale wetenschappen, want we moeten erkennen dat er te vaak historische trauma's en onbewuste vooroordelen tussen een nieuwe moeder en haar arts zitten. Het lichaam is politiek. Als onze steun voor borstvoeding niet breed gedragen wordt, is het niet genoeg. Moeders die weer aan het werk moeten, omdat landen zoals de Verenigde Staten geen betaald moederschapsverlof aanbieden, moeten soms al een paar dagen na de geboorte terug zijn.

Hoe kunnen we de gezondheid van moeder en kind verbeteren als we de moeders alleen informeren over borstvoeding zonder de institutionele steun te geven die de band tussen moeder en kind makkelijker maakt om borstvoeding te steunen? Het antwoord is: niet. Ik heb het tegen jullie, beleidsmakers, en tegen de stemmers die hen verkiezen. Ik heb het tegen jullie, werkverschaffers en vakbonden, en werknemers en aandeelhouders. We hebben allemaal belang bij onze volksgezondheid en we spelen er allemaal een rol in. Moedermelk is onderdeel van het verbeteren van onze gezondheid. Als een baby op de neonatale IC vroeggeboren of ziek of gewond is, kunnen melk of haar biologische bestanddelen van kritiek belang zijn. In omgevingen of ecologieën of gemeenschappen met een hoog risico op besmettelijke ziekten kan borstvoeding ongelooflijk beschermend zijn. Als er noodgevallen zijn zoals stormen en aardbevingen, als de stroom uitvalt, als er geen veilig water is, kan borstvoeding baby's gevoed en gehydrateerd houden. En in humanitaire crises, zoals Syrische moeders in oorlogszones, kan de kleinste druppel baby's beschermen tegen de grootste wereldproblemen.

Maar borstvoeding begrijpen gaat niet alleen over moeders voorlichten, en beleidsmakers. Het gaat ook over goed begrijpen wat er in borstvoeding zit, zodat we betere babyvoeding kunnen maken voor de moeders die geen borstvoeding geven, waarom dan ook. We kunnen allemaal beter ons best doen om de diversiteit van moeders te steunen die hun baby's opvoeden op verschillende manieren.

Terwijl vrouwen wereldwijd strijden voor politieke, sociale en economische gelijkheid, moeten we het moederschap gaan zien, niet als de kerneigenschap van vrouwen, maar als één van de mogelijke facetten die vrouwen geweldig maakt.

Het is tijd."

(Applaus)

 

Bron: TED.com
Reactie plaatsen