Hoe Gedragswetenschappen Je Energierekening Doen Dalen





Hoe kun je energie besparen? Geloof het of niet: weten wat je buren betalen. Alex Laskey toont aan hoe menselijk gedrag ons kan helpen om beter om te gaan met energie en zo energie te besparen.


"Hoeveel mensen checkten vandaag hun e-mail al? Kom op, handen omhoog. Hoeveel van jullie is nu zijn e-mail aan het checken?

(Gelach)

En je financiën? Wie bekeek dat vandaag al? Creditcard, investeringsrekening? Hoe zit het met deze week?

En je energieverbruik? Iemand dat al gecontroleerd vandaag? Deze week? Vorige week? Er zijn een paar energie-geeks in deze zaal. Het is goed jullie te zien. Dit is een zaal gevuld met mensen die gepassioneerd zijn over de toekomst van deze planeet. Zelfs wij denken te weinig na over de energie die de klimaatverandering veroorzaakt. Naast mij op de foto staat Harriet. We ontmoetten haar op onze eerste familievakantie. Harriet is zich bewust van haar energieverbruik en ze is beslist geen energie-geek. Dit is het verhaal van hoe Harriet zich ervan bewust werd.

Dit is steenkool, de meest voorkomende elektriciteitsbron op deze planeet. Er zit genoeg energie in deze steenkool om deze lamp meer dan een jaar te laten branden. Maar helaas, tussen hier en hier, gaat de meeste energie verloren aan slechte verbindingen en warmte. Eigenlijk eindigt slechts 10% als licht. Deze steenkool gaat dus maar iets langer dan een maand mee. Als je deze gloeilamp een jaar lang wilt gebruiken, heb je zoveel steenkool nodig. Slechte nieuw dus, want voor elke eenheid energie die we gebruiken, verspillen we er negen. Er is ook goed nieuws: voor elke eenheid energie die we besparen, besparen we negen andere. De vraag is: hoe krijgen we jullie en mensen over de hele wereld zover dat we aandacht besteden aan hoeveel energie we verbruiken en hoe we minder energie verspillen?

Het antwoord komt uit een experiment van de gedragswetenschap dat 10 jaar geleden, in een hete zomer, werd uitgevoerd op slechts 145 km van hier, in San Marcos, Californië. Studenten hingen briefjes op elke deur in een wijk, met het verzoek de airconditioning uit te schakelen en ventilators aan te zetten. Een kwart van de huishoudens ontving een bericht dat zei: "U bespaart deze zomer 54 dollar in één maand als u de airconditioning uitzet en ventilators aanzet." Een andere groep kreeg een milieubericht. Een derde groep kreeg een bericht over een goede burger zijn en het voorkomen van stroomstoringen. De meeste mensen zouden denken dat het geldbesparende bericht het beste zou werken. Maar geen enkel werkte. Ze hadden geen invloed op het energieverbruik. Het was of ze geen verzoek hadden gekregen.

Maar er was een vierde boodschap, en dit bericht zei: "Toen we het aan uw buren vroegen, beloofde 77% hun airconditioning uit te schakelen en hun ventilators aan te zetten. Doe dit ook. Zet uw airconditioning uit en uw ventilator aan." En toen deden ze het wel. De mensen die dit bericht kregen, verbruikten merkelijk minder, gewoon omdat ze hoorden wat hun buren deden.

Wat betekent dit? Als iets lastig is, zelfs als we erin geloven, sporen morele druk en financiële prikkels ons niet aan -- maar sociale druk wel. Als het op de juiste manier wordt gebruikt, werkt het heel krachtig. In feite is dit al zo.

Geïnspireerd door dit inzicht, startten mijn vriend Dan Yates en ik een bedrijf 'Opower'. We ontwierpen software en gingen samenwerken met nutsbedrijven die hun klanten wilden helpen bij het besparen van energie. Wij leveren gepersonaliseerde rapporten die het verbruik tonen van mensen vergeleken met hun buren in vergelijkbare huizen. Net als die effectieve berichten, vergelijken mensen zich met hun buren en dan geven we iedereen aanbevelingen waar ze energie kunnen besparen. We begonnen met papier, verhuisden naar een mobiele toepassing, het internet, en nu zelfs een regelbare thermostaat. De afgelopen vijf jaar hebben wij aan het grootste gedragswetenschappelijke experiment ter wereld gewerkt.

En het werkt. Gewone huiseigenaren en huurders hebben meer dan 250 miljoen dollar op hun energierekeningen bespaard, en we zijn nog maar net begonnen. Dit jaar alleen al, in samenwerking met meer dan 80 hulpprogramma 's in zes landen, gaan we ervoor om twee terawatt-uur aan elektriciteit te besparen.

De energie-geeks in de zaal weten wat twee terawatt-uur is, maar voor de rest van ons, twee terawatt-uur is meer dan genoeg energie om elk huis in St. Louis én Salt Lake City meer dan een jaar van stroom te voorzien. Twee terawatt-uur is ongeveer de helft van wat de VS zonne-energie-industrie vorig jaar produceerde. En twee terawatt-uur? In steenkool, zouden we 34 van deze kruiwagens moeten verbranden, elke minuut van elk uur, van elke dag voor een heel jaar om twee terawatt-uur aan elektriciteit te krijgen. Wij verbranden niets. We motiveren mensen om aandacht te besteden aan energie en hun gedrag te veranderen.

Maar we zijn slechts één bedrijf, en dit zijn enkel krassen op het oppervlak. 20% van de elektriciteit in huizen wordt verspild, en als ik zeg verspild, bedoel ik niet dat mensen inefficiënte gloeilampen hebben. Nee: we laten lichten aan in lege kamers, en we laten de airconditioning aan, ook al is er niemand thuis. Dat is 40 miljard dollar per jaar verspild aan elektriciteit die niet aan ons welzijn bijdraagt maar wel bijdraagt aan de klimaatsverandering. Dat is 40 miljard -- elk jaar, in de VS alleen. Dat is de helft van ons kolenverbruik.

Gelukkig zijn sommige van 's werelds beste wetenschappers op zoek naar duurzame producten die de kolen kunnen vervangen zoals deze. Dit is zowel fantastisch als essentieel. Maar de bron die het meest over het hoofd wordt gezien voor een duurzame energietoekomst, staat niet op deze dia. Die zit hier in deze zaal: jij en ik. We kunnen deze bron benutten zonder nieuwe wetenschap, gewoon door gedragswetenschappen toe te passen. We kunnen het vandaag, we weten dat het werkt, en het bespaart ons meteen geld.

Waar wachten we nog op? In de meeste plaatsen is er weinig veranderd sinds Thomas Edison. Nutsbedrijven worden namelijk nog steeds beloond wanneer hun klanten energie verspillen. Ze moeten eigenlijk worden beloond voor het tegengaan van deze verspilling.

Mijn verhaal gaat over veel meer dan alleen energieverbruik. Kijk maar eens naar de Prius. Het is niet alleen efficiënt omdat Toyota investeerde in de wetenschap, maar ook omdat het investeerde in gedragswetenschappen. Het dashboard dat toont hoeveel energie de bestuurder bespaart, zorgt er ook voor dat wie vroeger te hard reed nu rijdt als een voorzichtige grootmoeder.

Dit brengt ons terug bij Harriet. We ontmoetten haar op onze eerste familievakantie. Ze wilde kennis maken met mijn dochter, ze was verrast te horen dat mijn dochters naam ook Harriet is. Ze vroeg me wat ik deed voor de kost, en ik vertelde haar dat ik met nutsbedrijven werk om mensen te helpen energie te besparen. Haar ogen lichtten op.

Ze keek me aan en zei: "Je bent precies de persoon die ik nodig heb. Twee weken geleden kregen mijn man en ik een brief van ons nutsbedrijf. Er stond in dat wij twee keer zoveel energie verbruiken als onze buren." (Gelach) "En de afgelopen twee weken spraken we alleen nog maar over die brief "En de afgelopen twee weken spraken we alleen nog maar over die brief en over wat we kunnen doen om energie te besparen. We hebben alles gedaan wat in die brief stond, maar ik weet dat er nog meer moet zijn. Nu ben ik hier met een echte expert. Vertel mij wat ik nog meer kan doen om energie te besparen."

Er zijn veel deskundigen die Harriet kunnen helpen bij het beantwoorden van deze vraag. Mijn doel is om ervoor te zorgen dat we die vraag allemaal stellen.

Bedankt."

(Applaus)

 

Bron: TED.com
Reactie plaatsen