Hoe Werkt De Aandelenbeurs?





In de 17e eeuw had de Verenigde Oostindische Compagnie honderden schepen varen om handelswaar wereldwijd te verkopen. Om haar dure expedities te kunnen financieren klopte het bedrijf aan bij particulieren die geld konden investeren om de reis te bekostigen in ruil voor een winstaandeel. Zodoende vond de VOC zonder het te weten de aandelenmarkt uit. Hoe benutten ondernemingen en investeerders nu hun kansen op de beurs? Oliver Elfenbaum legt het uit.


Bekijk hier de volledige les

"In de 17e eeuw had de Verenigde Oostindische Compagnie honderden schepen varen om wereldwijd goud, porselein, specerijen en zijde te verkopen. Maar het runnen van zo'n gigantische operatie was prijzig. Om haar dure expedities te kunnen financieren klopte het bedrijf aan bij particulieren -- mensen die geld konden investeren om de reis te bekostigen en in ruil daarvoor een winstaandeel kregen. Via deze werkwijze kon het bedrijf zich grootsere expedities veroorloven en de winst voor zichzelf en zijn snuggere investeerders te vergroten.

De VOC verkocht de aandelen in koffiehuizen en havens in Europa, niet wetende dat zij de aandelenmarkt had uitgevonden. Sindsdien zochten bedrijven financiering bij gretige investeerders om diverse zaken te bekostigen. Tegenwoordig wordt de beurs bij het grote publiek onder de aandacht gebracht zodat iedereen kan leren beleggen. Maar het huidige beurslandschap ziet er een stuk ingewikkelder uit. Hoe benutten ondernemingen en investeerders nu hun kansen op de beurs?

Stel je voor dat er een nieuw koffie-bedrijf de markt betreedt. Eerst wordt het bedrijf bij grote investeerders gepromoot. Als zij de potentie ervan inzien, mogen zij als eerste geld inleggen en vervolgens een beursintroductie oftewel IPO op touw zetten. Zo staat het bedrijf op de beurs genoteerd waar elke onderneming of individu die denkt dat het bedrijf winstgevend zal gaan worden, een aandeel kan kopen. Dit maakt investeerders gedeeltelijk eigenaar van het bedrijf.

Dankzij hun investeringen kan het bedrijf groeien en zodra het succesvoller wordt zien mogelijk meer beleggers potentie en zullen ze aandelen inslaan. Naarmate de vraag naar deze aandelen toeneemt zal de koers stijgen, nemen de inlegkosten voor potentiële beleggers toe, en stijgt de waarde van de aandelen die beleggers al in bezit hebben. Het bedrijf kan door de stijgende rente nieuwe initiatieven bekostigen en zijn gehele marktwaarde versterken door te tonen hoeveel mensen in het bedrijfsidee willen investeren.

Als echter blijkt dat een bedrijf minder winst lijkt te maken, kan het omgekeerde gebeuren. Als investeerders denken dat hun aandelen in waarde gaan dalen, verkopen ze de aandelen in de hoop winsten te realiseren voordat de waarde van het bedrijf verder daalt. Wanneer aandelen worden verkocht en de vraag ernaar afneemt, daalt de aandelenkoers en daarmee de marktwaarde van het bedrijf. Hierdoor kunnen investeerders grote verliezen lijden, tenzij het bedrijf weer winstgevend wordt.

Dit stuit-én-wip effect van vraag en aanbod wordt beïnvloed door vele factoren. Bedrijven worden onvermijdelijk beïnvloed door diverse factoren in de marktwerking, zoals prijsfluctuaties van grondstoffen, innovatieve productietechnologie en wijzigingen in de arbeidskosten. Investeerders kunnen in paniek raken om reorganisaties, slechte publiciteit of grotere factoren als wetswijzigingen en het handelsbeleid. Uiteraard zijn vele investeerders klaar om waardevolle aandelen te verkopen en persoonlijke belangen na te streven. Al deze factoren veroorzaken dagelijkse onrust op de beurs, wat bedrijven meer of minder succesvol kan doen lijken. In de aandelenmarkt leidt de schijn van waardeverlies vaak tot verlies van investeerders, en vervolgens tot werkelijk waardeverlies.

Het beleggersvertrouwen kan alles teweeg brengen, van economische bloeiperiodes tot financiële crisissen. Deze moeilijk inschatbare factor verklaart waarom de meeste professionals betrouwbare lange-termijnbeleggingen promoten in plaats van het snelle geld. Toch ontwikkelen vakkundige beleggers constant hulpinstrumenten om hun kansen op succes te vergroten in dit zeer onvoorspelbare handelssysteem.

Maar de aandelenbeurs is niet voorbehouden aan de rijken en machtigen. Met de komst van internet kunnen alledaagse investeerders op vrijwel dezelfde manieren beleggen als de grote jongens. Zodra meer mensen kennis vergaren over dit ingewikkelde handelssysteem kunnen ook zij in aandelen beleggen, bedrijven steunen waarin ze geloven en hun financiële doelen nastreven. De eerste stap van beleggen is jezelf toeleggen."

 

Bron: TED.com
Reactie plaatsen