7 Regels Om Meer Geluk Te Creëren





Aan de hand van eenvoudige, prachtige illustraties deelt ontwerper Stefan Sagmeister zijn nieuwste ideeën over geluk - zowel het bewuste als het onbewuste. Zijn zeven regels voor leven en geluk van het ontwerp kunnen (met enkele aanpassingen) van toepassing zijn op iedereen die meer vreugde zoekt.


"Ik heb het grootste deel van vorig jaar gewerkt aan een documentaire over mijn eigen geluk. Ik probeerde er achter te komen of ik mijn geest kan trainen op een bepaalde manier, zoals ik mijn lichaam kan trainen, om uiteindelijk een verhoogd gevoel van algemeen welbevinden te ervaren. Maar de voorbije maand januari stierf mijn moeder. Een film als deze maken leek me het minst interessante om te doen. Typisch voor dwaze ontwerpers: na jaren werk, is ongeveer het enige wat ik kan tonen, de aftiteling van de film.

(Muziek)

Dit werd afgewerkt terwijl ik met mijn bedrijf op sabbatjaar was in Indonesië. We zien dat het eerste deel door varkens werd ontworpen. Het was een beetje te funky. We wilden een vrouwelijker standpunt. We gebruikten een eend die het veel passender afwerkte. Mijn studio in Bali was maar 10 minuten van een apenbos verwijderd. Apen, dat is bekend, zijn de gelukkigste van alle dieren. We trainden ze dus om drie verschillende woorden te vormen, en ze behoorlijk samen te leggen. Je ziet dat er nog steeds een klein probleem van leesbaarheid is. Het streepje staat niet helemaal op zijn plaats. En natuurlijk, wat je zelf niet goed doet, kan je nooit echt als afgewerkt beschouwen. Hier zijn we in de bomen aan het klimmen en dit aan het opstellen in de Sayan-vallei in Indonesië.

Tijdens dat jaar was ik veel bezig met het bestuderen van allerlei enquêtes. Ik bekeek veel gegevens over dit onderwerp. Het blijkt dat mannen en vrouwen erg, erg gelijkaardige geluksniveaus rapporteren. Dit is een zeer snel overzicht van alle studies die ik bekeek. Klimaat speelt geen rol. Of je nu in het beste klimaat woont, in San Diego in de Verenigde Staten, of in het rotste klimaat, in Buffalo, New York, je zal precies even gelukkig zijn, op beide plaatsen. Als je meer dan 50.000 dollar per jaar verdient in de VS, dan zal elke salarisverhoging die je krijgt, maar een minuscule invloed hebben op je algemene welbevinden. Zwarte mensen zijn even gelukkig als blanke mensen. Of je oud of jong bent, het maakt niet echt verschil. Of je lelijk bent of echt heel erg knap, het maakt helemaal geen verschil. Je zal je aanpassen en je zal eraan wennen. Als je beheersbare gezondheidsproblemen hebt, dan maakt het niet echt uit.

Dit maakt wel uit. Nu is de vrouw rechts wel veel gelukkiger dan de man links. Dat betekent: als je veel vrienden hebt, en je hebt betekenisvolle vriendschappen, dan maakt dat veel verschil. Getrouwd zijn maakt verschil -- je bent waarschijnlijk veel gelukkiger dan als je alleenstaand bent.

Een collega-TED-spreker, Jonathan Haidt, bedacht deze mooie kleine analogie tussen de bewuste en de onbewuste geest. Hij zegt dat de bewuste geest een kleine ruiter is op een grote olifant, de onbewuste geest. De ruiter denkt dat hij de olifant kan bevelen, maar de olifant heeft zo zijn eigen ideeën. Kijk naar mijn eigen leven. Ik werd in 1962 in Oostenrijk geboren. Als ik 100 jaar eerder was geboren, dan zouden de grote beslissingen in mijn leven voor mij zijn gemaakt. Ik zou in mijn geboortestad zijn blijven wonen. Ik zou waarschijnlijk hetzelfde beroep hebben gehad als mijn vader. Ik zou waarschijnlijk getrouwd zijn met een vrouw die mijn moeder had uitgekozen. Zelf heb ik natuurlijk, zoals wij allemaal, heel erg de hand gehad in deze grote beslissingen in mijn leven. We wonen waar we willen wonen, tenminste in het Westen. We worden wat ons echt interesseert. We kiezen ons eigen beroep. We kiezen onze partners. Het is dus erg verrassend dat velen van ons ons onbewuste deze beslissingen laten beïnvloeden op manieren die we niet beseffen.

Kijk naar de statistieken. Je ziet dat de man die George heet, als hij kiest waar hij gaat wonen -- is het Florida of Noord-Dakota? -- in Georgia gaat wonen. Kijk naar de kerel met de naam Dennis: als hij beslist wat hij wil worden -- is het advocaat, of wil hij dokter worden, of leraar? -- dan is de kans groot dat hij tandarts (dentist) wil worden. Als Paula beslist of ze met Joe of Jack wil trouwen, dan klinkt Paul op één of andere manier het interessantst. Dus zelfs als we deze zeer belangrijke beslissingen nemen, om zeer dwaze redenen, dan blijft het statistisch waar dat er meer Georges in Georgia wonen en meer Dennissen die tandarts (dentist) worden, en meer Paula's die met Paul getrouwd zijn dan je statistisch zou verwachten. (Gelach) Ik dacht natuurlijk: dit zijn Amerikaanse data. Ik dacht: dwazen zijn het, die Amerikanen. Ze laten zich beïnvloeden door dingen waar ze zich niet van bewust zijn. Dat is gewoon belachelijk. Toen keek ik naar mijn mama en papa -- (Gelach) Karolina en Karl, en mijn grootmoeder en grootvader, Jozefien en Jozef. Ik ben dus nog steeds op zoek naar Stefanie. Ik vind er wel wat op.

Als ik dit wat persoonlijker maak, en uitzoek wat me gelukkig maakt als ontwerper, dan is het simpelste antwoord natuurlijk meer doen van wat ik leuk vind om te doen, en minder van wat ik niet leuk vind om te doen. Daarom zou het helpen als ik wist wat ik echt graag doe. Ik ben een grote lijstjesmaker, dus bedacht ik een lijstje. Eén van de dingen is denken zonder druk. Dit is een project waar we nu aan werken, met een heel gezonde deadline. Het is een boek over cultuur. Zoals je ziet, raast cultuur driftig rond. Dingen doen zoals ik nu aan het doen ben -- naar Cannes reizen. Het voorbeeld hier is een stoel die uit het jaar in Bali voortkwam -- duidelijk beïnvloed door locale ambachten en cultuur. Niet vastzitten achter een computerscherm, de hele dag, en op verschillende plaatsen zijn. Heel bewust projecten ontwerpen waarvoor je een ongelooflijk aantal verschillende technieken nodig hebt, gewoon om te vechten tegen banale adaptatie.

Dicht bij de inhoud blijven -- de inhoud ligt me echt na aan het hart. Dit is een bus, of voertuig, voor een liefdadigheidsproject voor een NGO dat het onderwijsbudget van de VS wil verdubbelen. Goed ontworpen, zodat het net 5 cm lager is dan de snelwegbruggen. Goede resultaten boeken -- dingen die goed van bij de drukker komen, zoals dit kleine visitekaartje voor een animatiebedrijf dat Sideshow heet, op lensraster-folie. Werken aan projecten die zichtbaar impact hebben, zoals een boek voor een overleden Duitse artiest wiens weduwe ons opzocht met de vraag om haar overleden man beroemd te maken. Het verscheen zes maanden geleden en trekt momenteel ongelooflijk aan in Duitsland. Ik denk dat deze weduwe erg succesvol zal zijn op haar tocht.

Recent: betrokken te zijn bij projecten waar ik ongeveer 50 procent van het project ken, technisch gezien, en de andere 50 procent nieuw zijn. In dit geval is het een buiten-projectie voor Singapore op grote schermen, zoals in Times Square. Natuurlijk kende ik, als designer, wel wat van typografie, zelfs al waren we niet zo succesvol met die dieren. Maar ik wist niet zoveel van beweging of film. Vanaf die basis maakten we er een prachtig project van. Maar dat was ook omdat het onderwerp ons lag. In dit geval ondersteunt het houden van een dagboek persoonlijke ontwikkeling. Ik houd al een dagboek bij sinds mijn twaalfde. Ik heb ontdekt dat het mijn leven en werk beïnvloedt op een intrigerende manier. Hier was het ook omdat het deel is van de vele gevoelens waarop we de hele reeks hebben gebouwd -- dat alle gevoelens oorspronkelijk uit het dagboek kwamen.

Zeer hartelijk dank."

(Applaus)

 

Bron: TED.com
Reactie plaatsen