8 Geheimen Van Succes

Waarom slagen mensen? Is het omdat ze slim zijn? Of hebben ze gewoon geluk? Geen van beide. Analist Richard St. John concretiseert jarenlange interviews in een onmisbare diavoorstelling van 3 minuten over de echte geheimen van succes.


"Dit is eigenlijk een presentatie van 2 uur die ik geef aan scholieren, nu samengebald tot 3 minuten.

Het startte allemaal op een dag in het vliegtuig op weg naar TED, zeven jaar geleden. In de stoel naast me zat iemand van de middelbare school, een tiener. Ze kwam uit een zeer arme familie. Ze wilde iets van haar leven maken en ze stelde me een simpel vraagje. Ze zei: "Wat leidt tot succes?"

Ik voelde me nogal beroerd omdat ik haar geen goed antwoord kon geven. Ik stap van het vliegtuig en ga naar TED. Ik denk: ik zit in een zaal vol succesvolle mensen! Ik vraag hun gewoon wat hen geholpen heeft succes te behalen en ik vertel dat door aan de jeugd.

Hier zijn we dan, 7 jaar en 500 interviews later. Ik zal je vertellen wat werkelijk tot succes leidt en wat de TED-sters drijft.

Het eerste is passie. Freeman Thomas zegt: "Ik word gedreven door mijn passie." TED-sters doen het uit liefde, niet voor het geld. Carol Coletta zegt: "Ik zou iemand betalen om te doen wat ik doe." Het interessante is: als je het uit liefde doet, komt het geld sowieso.

Werk! Rupert Murdoch zei me: "Het is allemaal hard werken. Niets komt vanzelf. Maar ik heb een hoop plezier."

Zei hij plezier? Rupert? Ja! TED-sters hebben plezier in hun werk. En ze werken hard. Ik heb ontdekt dat ze geen workaholics, maar werkminnaars zijn. Goed!

Alex Garden zegt: "Om succesvol te zijn, moet je je neus ergens insteken en er verdomd goed in worden." Er is geen magie, het is oefening, oefening, oefening.

En het is focus. Norman Jewison zei me: "Ik denk dat het allemaal te maken heeft met jezelf op één ding te focussen."

Geef jezelf! David Gallo zegt: "Zet jezelf onder druk. Fysiek en mentaal, je moet jezelf geven, geven, geven."

Je moet je over verlegenheid en zelftwijfel heenzetten. Goldie Hawn zegt: "Ik had altijd twijfels over mezelf. Ik was niet goed genoeg, ik was niet slim genoeg. Ik geloofde niet dat ik het zou maken." Het is niet altijd eenvoudig om jezelf te pushen. Dat is waarom ze moeders uitgevonden hebben.

(Gelach)

Frank Gehry zei me: "Mijn moeder heeft me gepusht."

Dien! Sherwin Nuland zegt: "Het was een privilege om als dokter te dienen." Er zijn veel kinderen die me vertellen dat ze miljonair willen zijn. Het eerste wat ik hun zeg is: "Oké, je kan jezelf niet dienen, dus moet je anderen iets waardevols bieden. Want dat is de manier waarop mensen écht rijk worden."

Ideeën. TED-ster Bill Gates zegt: "Ik had een idee: het stichten van het eerste microcomputer-softwarebedrijf." Ik zou zeggen dat dat een behoorlijk goed idee was. Er is geen magische creativiteit nodig om ideeën te bedenken, het is gewoon erg eenvoudige dingen doen. Ik geef een heleboel bewijs.

Volhard. Joe Kraus zegt: "Volharding is de voornaamste reden van ons succes." Je moet volharden tijdens een mislukking. Je moet volharden doorheen CRAP! Dit betekent Criticasters, Randdebielen, Afwijzingen en Pressie.

(Gelach)

Het grote antwoord op deze vraag is eenvoudig: betaal 4000 dollar en kom naar TED. Of als dat niet lukt, doe de 8 dingen - en geloof me: dit zijn de 8 grote dingen die leiden naar succes. Dank aan de TED-sters voor al jullie interviews!"

 

Bron: TED.com
Reactie plaatsen