Suiker Verstopt Zich Waar Je Het Kunt Zien

Hoewel suiker eenvoudig te herkennen is in snoep, frisdrank en ijs, zit het ook verstopt in soorten voedsel waar je het niet zou verwachten -- inclusief pindakaas, spaghettisaus en zelfs boterhamworst! Robert Lustig ontcijfert verwarrende etiketten en de vele schuilnamen van suiker om te helpen bepalen hoe veel van dat zoete koolhydraat in ons dagelijks eten terecht komt.


Bekijk hier de hele les

Suiker speelt verstoppertje met je. Je zou denken dat het simpel is te winnen, gezien alle suiker in frisdrank, ijs, snoep en suikerzakken. Je krijgt ongeveer de helft van toegevoegd suiker uit al die drankjes en snoepjes. Suiker lijkt dus makkelijk te vinden.

Maar net als iemand in een getuigenbeschermingsprogramma, is de andere helft verstopt op plekken waar je ze het minst verwacht. Kijk naar de ingrediënten van ketchup, boterhamworst, spaghettisaus, sojamelk, sportdrankjes, vissticks en pindakaas. Suiker zit verstopt in het merendeel van die producten. Sterker nog: je vindt toegevoegd suiker in driekwart van alle 600.000 artikelen in supermarkten.

Maar hoe verstopt suiker zich? Kan je niet gewoon kijken op het etiket? Het is niet zo eenvoudig. Net als je vriend Robert die zich Bob, Robbie, Bobbie of Roberto kan noemen, heeft toegevoegd suiker een boel schuilnamen. En met een boel, bedoelen we niet vijf of zes, denk aan zesenvijftig.

Er is maltose, gerstmoutstroop, demerara, Florida Crystals, muscovado, en natuurlijk, glucose-fructosestroop, soms HFCS of maïsstroop genoemd. Zelfs de lastige bijnamen van suiker hebben bijnamen. Druif- of appelconcentraat hebben hetzelfde effect op je lichaam als hun 55 andere suikervriendjes.

Hoewel biologisch verdampt rietsuikersap gezond klinkt, wanneer je het verdampt, houd je suiker over! Scheikundig gezien, is het allemaal hetzelfde.

Het is nog lastiger, wanneer verschillende soorten suiker zijn toegevoegd in één product. Ze worden begraven in een lange lijst met ingrediënten, dus de hoeveelheid suiker lijkt oké te zijn, maar als je alles bij elkaar optelt, kan suiker het belangrijkste ingrediënt zijn.

De Amerikaanse voedseldienst geeft op dit moment geen advies voor een aanbevolen maximum hoeveelheid suiker per dag, dus het is moeilijk te bepalen of 65 gram in een flesje frisdrank veel of weinig is. Maar het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie is om suiker te beperken tot 5% van je totale calorieën, ofwel zo'n 25 gram per dag. Dus 65 gram is meer dan twee keer die hoeveelheid.

Maar wat is suiker nu precies? Wat is het verschil tussen glucose en fructose? Nou, het zijn beide koolhydraten met dezelfde chemische samenstelling van koolstof, waterstof en zuurstof. Maar ze hebben een heel verschillende structuur en gedragen zich nogal anders in ons lichaam.

Glucose is de beste bron van energie voor bijna alle organismen op aarde. Het kan worden omgezet door alle organen in het lichaam. Fructose, aan de andere kant, wordt vooral omgezet in de lever, en als je lever overladen wordt met zoete, zoete fructose, wordt het overschot omgezet naar vet.

Vers fruit bevat eigenlijk ook fructose, maar dat heeft het van nature en zorgt niet voor een te grote lading want de vezels in fruit remmen de opname af. Dit geeft je lever de tijd die het nodig heeft om zijn werk te doen.

Het is suiker die koekjes zo heerlijk maakt en snoep zo lekker. Het zorgt er zelfs voor dat brood een mooie bruine korst krijgt. Het is ook een fantastisch conserveringsmiddel, het vergaat of verdampt niet, dus eten waaraan het is toegevoegd, is makkelijker te bewaren en over grote afstanden te vervoeren en is vaak goedkoper.

Dit is waarom suiker overal in verstopt zit. Het is misschien zelfs makkelijker het eten op te noemen waar geen toegevoegd suiker in verstopt zit, zoals: groenten, eieren, vlees, vis, fruit, rauwe noten, zelfs de keukenkraan.

Simpelweg water drinken in plaats van frisdrank, sap of sportdrankjes, is een goede manier om verborgen toegevoegd suiker te vermijden.

Probeer op zijn minst te letten op etiketten, zodat je jouw suikerinname op een gezond niveau houdt. Want in dit spel win je elke keer als je geen toegevoegde suiker vindt!

 

Bron: TED.com
Reactie plaatsen