Wat Is Een Calorie?

We krijgen veel te horen over calorieën: hoeveel calorieën zitten er in dit koekje? Hoeveel verbrand ik er met 100 jumping jacks, langeafstandlopen of friemelen? Maar wat is een calorie nu eigenlijk? Hoeveel hebben we er echt van nodig? Emma Bryce legt uit welke verschillende factoren bepalen hoeveel calorieën een persoon dagelijks nodig heeft.


Bekijk hier de volledige les

Calorieën zijn een manier om bij te houden hoeveel energie een lichaam heeft. Er is een gezonde balans als we evenveel energie innemen als we verbranden.

Als we constant meer energie innemen dan we verbranden, zal het teveel geleidelijk aan opgeslagen worden als vet in onze cellen en zullen we aankomen. Als we meer energie verbranden dan we aanvullen, zullen we vermageren.

We moeten de energie die we innemen en verbruiken dus kunnen meten en dat doen we met een eenheid genaamd de calorie. Een calorie, degene die we meten in eten, ook wel de kilocalorie genoemd, wordt gedefinieerd als de hoeveelheid energie die nodig is om de temperatuur van 1 kg water te doen stijgen met 1 graad Celsius.

Alles dat we consumeren bevat een aantal calorieën; de hoeveelheid energie die het voorwerp in zijn chemische bindingen draagt. Een gemiddeld stuk pizza bevat 272 calorieën, een snee brood bevat er 78 en een appel ongeveer 52. Die energie wordt vrijgelaten tijdens de spijsvertering en opgeborgen in andere moleculen die afgebroken kunnen worden om energie te geven wanneer het lichaam dat nodig heeft.

De energie heeft drie functies: 10% maakt de spijsvertering mogelijk, 20% zorgt voor fysieke activiteiten en het grootste stuk -- 70% -- onderhoudt de basisfuncties van onze organen en weefsel. De derde functie komt overeen met je basale stofwisselingssnelheid, het aantal calorieën nodig om te overleven als je niet zou eten of bewegen.

Voeg wat fysieke activiteit en de vertering toe en je komt uit bij de officiële richtlijn over hoeveel calorieën de gemiddelde persoon dagelijks nodig heeft: 2.000 voor vrouwen en 2.500 voor mannen. Deze schattingen zijn gebaseerd op factoren zoals gemiddeld gewicht, fysieke activiteit en spiermassa.

Betekent dat dat iedereen 2.000 calorieën moet eten? Niet noodzakelijk. Als jij een energieverslindende activiteit doet, zoals de Tour de France rijden, kan je lichaam tot 9.000 calorieën per dag verbruiken. Tijdens een zwangerschap heb je ook meer calorieën nodig dan anders en oudere mensen hebben vaak een trager metabolisme: energie wordt trager verbrand, dus er is minder nodig.

Hier is iets dat je moet weten voordat je calorieën begint te tellen. De caloriewaarde op een voedingslabel meet hoeveel energie het eten bevat, niet hoeveel energie je er echt van krijgt. Vezelrijke voeding zoals selder en volkorenproducten verbruikt meer energie om te verteren, dus haal je eigenlijk minder energie uit een portie selder van 100 calorieën dan uit een portie chips van 100 calorieën.

Vergeet ook niet dat sommige voeding proteïnen en vitaminen bevat, terwijl andere veel minder nutritionele waarde aanbieden. Hier te veel van eten kan je zwaarlijvig of ondervoed maken.

Zelfs met exact hetzelfde eten, krijgt niet elk persoon dezelfde hoeveelheid calorieën binnen. Variatie in het aantal enzymen, darmbacteriën, en zelfs darmlengte, zorgen ervoor dat elk individu's vermogen om energie uit eten te halen een beetje anders is.

Een calorie is een handige energiemeter, maar om er exact achter te komen hoeveel we er per dag nodig hebben, moeten we rekening houden met factoren zoals beweging, voedselsoort, en ons lichaam zijn vermogen om energie te verwerken. En probeer al die informatie maar eens te vinden op het voedingslabel!

 

Bron: TED.com
Reactie plaatsen