Zouden We Insecten Moeten Eten?





Wat is lekker, overvloedig en eiwitrijk? Insecten! Entomofagie, het eten van insecten, was vroeger zeer wijdverbreid in allerlei culturen, hoewel het buiten de tropische gebieden veel minder gebruikelijk was. Je krijgt misschien jeuk bij de gedachte aan het kauwen op insecten, maar ze zijn dagelijks voedsel voor ongeveer 2 miljard mensen (mmmm, gebakken tarantula's). Ook is er kans dat ze een oplossing zijn voor de voedselvoorziening en het milieu. Emma Bryce houdt een dwingend pleidooi voor een diner met insecten.


Bekijk hier de volledige les

Eeuwenlang hebben mensen insecten gegeten. Van kevers tot rupsen, verschillende soorten sprinkhanen, termieten en libellen. Er is zelfs een woord voor: entomofagie.

De eerste jager-verzamelaars leerden het waarschijnlijk van dieren die eiwitrijke insecten aten en volgden hun voorbeeld. In de loop van onze evolutie, toen insecten deel van ons eetpatroon werden, gingen ze dienen als hoofdvoedsel zowel als delicatesse.

In het oude Griekenland werden krekels beschouwd als luxe-hapjes. Zelfs de Romeinen smulden van keverlarven. Waarom lusten wij dan geen insecten meer? Onze afkeer is historisch bepaald.

Het verhaal begint waarschijnlijk rond 10.000 voor Christus, in Mesopotamië, een gebied in het Midden-Oosten, waar de bakermat van de landbouw ligt. In die tijd vestigden onze nomadische voorouders zich in Mesopotamië. Terwijl ze leerden hoe ze gewassen moesten telen en vee moesten houden, veranderden hun gewoonten. Dit werkte door naar Europa en de rest van de westerse wereld. Door de toenemende landbouw zag men insecten waarschijnlijk als ongedierte dat de oogst vernietigde.

De bevolking groeide en in het Westen trok men naar de steden. Voedingsgewoontes veranderden en mensen vergaten dat ze ooit insecten aten. Voor de huidige mens, die niets weet van entomofagie, zijn insecten alleen maar irritant. Ze steken en bijten en besmetten ons voedsel. We krijgen al jeuk als we eraan denken en we walgen van het idee om insecten te bereiden als voedsel.

Bijna 2000 insectensoorten vormen een groot deel van de dagelijkse maaltijd van 2 miljard mensen overal ter wereld. In tropische landen worden ze het meest gegeten, want daar is het cultureel geaccepteerd. Insecten zijn er groot, je hebt verschillende soorten en ze leven in groepen of zwermen, waardoor ze makkelijk te vangen zijn.

In Cambodja, in Zuidoost-Azië bijvoorbeeld, worden reusachtige tarantula's verzameld, gebakken en op de markt verkocht. In het Zuiden van Afrika dient de sappige mopaneworm als hoofdvoedsel, gestoofd in een pittige saus, of gedroogd gegeten met zout. In Mexico worden gehakte stinkluizen geroosterd met knoflook, citroen en zout.

Insecten kunnen in hun geheel worden gegeten, of verwerkt worden tot meel, poeder en voedseltoevoeging. Maar het gaat niet alleen om de smaak. Ze zijn ook gezond. Wetenschappers zeggen dat entomofagie een goedkope oplossing kan zijn voor ontwikkelingslanden met voedseltekort. Insecten kunnen tot 80% proteïnen bevatten. Dat zijn essentiële bouwstoffen voor het lichaam. Ook bevatten ze veel energierijk vet, vezels, vitaminen en mineralen.

Wist je dat in de meeste eetbare insecten net zoveel, of zelfs meer ijzer zit dan in rundvlees? Het is een enorme, onbenutte voedselbron, als je bedenkt dat ijzertekort tegenwoordig het grootste voedingsprobleem ter wereld is.

De meelworm is ook zo'n voedzaam voorbeeld. De gele keverlarven horen thuis in Amerika en zijn makkelijk te kweken. Ze bevatten veel vitamines, een vracht aan gezonde mineralen en kunnen tot 50% proteïnen bevatten. Bijna net zoveel als in dezelfde hoeveelheid vlees zit. Je kunt ze gewoon bakken met boter en zout, of eet ze als knapperige snack, geroosterd en met chocola erop.

Je zult over de 'jeukfactor' heen moeten stappen, maar je krijgt meer voedingswaarde en smaak.

Insecten kunnen beslist lekker zijn. Meelwormen smaken naar gebrande noten. Sprinkhanen lijken op garnalen. Krekels hebben volgens sommigen een aroma van popcorn.

Het kweken van insecten voor voedsel heeft ook minder invloed op het milieu dan de veehouderij. Insecten stoten minder broeikasgassen uit en verbruiken minder ruimte, water en voedsel. Mensen in ontwikkelingslanden kunnen profiteren van insectenproductie, want insectenkwekerijen kunnen kleinschalig, hoog-productief en tegelijk relatief goedkoop worden gerund.

Veevoer gemaakt van insecten is duurzamer. Je kunt ze kweken op organisch materiaal. Bijvoorbeeld op groente-afval, dat anders toch maar ligt weg te rotten.

Krijg je al trek? De meeste mensen deinzen nog steeds terug voor een bord gebakken krekels. Al die pootjes en voelsprieten tussen je tanden...

Maar neem nu een kreeft. Dat is eigenlijk gewoon een reusachtig insect, met overal poten en voelsprieten. Eens werd hij beschouwd als inferieur, weerzinwekkend voedsel. Tegenwoordig is kreeft een delicatesse. Zou die omslag er ook komen voor insecten? Probeer het maar eens. Stop dat insect in je mond en geniet van de knapperigheid.

 

Bron: TED.com
Reactie plaatsen