14 Positieve Alternatieven Voor Zeuren
08 mei 2020 

14 Positieve Alternatieven Voor Zeuren

Zeuren is niet effectief en legt een negatieve druk op je relaties. Probeer in plaats daarvan enkele van deze manieren om te krijgen wat je wilt. Sommige zijn zo eenvoudig dat je ze meteen kunt gaan gebruiken, andere strategieën zijn iets geavanceerder.

Eenvoudige alternatieven voor zeuren

 1. Doe de wiskunde. Als je jezelf er nog steeds van moet overtuigen dat zeuren geen resultaten oplevert, probeer dan te tellen hoe vaak je hetzelfde zegt. De tiende keer zal waarschijnlijk hetzelfde opleveren als de eerste negen pogingen. Je hebt alles te winnen door een nieuwe aanpak te proberen.
 2. Focus op het positieve. Houd het grote geheel in de gaten. Als je nadenkt over hoe zeer je familie, vrienden en collega's je leven verrijken, is het gemakkelijker om ze een keer weg te laten komen met de minder prettige kanten van jullie interacties.
 3. Doe het zelf. Het is misschien sneller en bevredigender om een taak zelf uit te voeren in plaats van te wachten tot iemand anders het doet. Leer hoe je het luchtfilter in je auto vervangt. Veeg de trap of doe de afwas, zelfs als je partner deze week aan de beurt was om dat te doen.
 4. Word flexibeler. Laat je kinderen weten dat je hun bereidheid om te helpen op prijs stelt, ook al verschillen hun methoden van die van jou. Door de sprei glad te strijken, ziet de slaapkamer er netter uit, ook als de hoekjes van het dekbed niet perfect zijn ingestopt.
 5. Laat anderen de gevolgen van hun acties ervaren. Misschien verrassen je kinderen je met een opdracht voor school die de volgende ochtend klaar moet zijn, op dezelfde avond dat je gewoonlijk boodschappen doet. Door een week lang boterhammen met kaas te eten, leren ze misschien hoe belangrijk het is dat ze je hiervan op tijd op de hoogte stellen.
 6. Schakel hulp van buitenaf in. Overweeg om professionals te betalen voor taken die voortdurend conflicten veroorzaken. Een schoonmaakster die elke week langskomt, kan de investering waard zijn. Zoek een andere ouder op de school van je kind die om de beurt de kinderen naar de voetbaltraining wil brengen.
 7. Stroomlijn je werklast. Als je altijd prikkelbaar bent, is dat vaak een teken dat je te veel probeert te doen. Zoek uit welke dingen prioriteiten zijn en waarmee je kunt stoppen.
 8. Omarm technologie. Korte app-berichten en geautomatiseerde kalenderherinneringen leveren dezelfde informatie met minder risico dat mensen in de verdediging worden gedrongen. Herinner je partner eraan dat je vanavond een etentje hebt zonder een woord te zeggen.
 9. Neem een time-out. Deal met gevoelige onderwerpen wanneer je kalm bent en alles op een rijtje hebt. Soms kun je het beste een wandeling maken totdat je tot rust bent gekomen.

Meer geavanceerde alternatieven voor zeuren

 1. Pak de onderliggende problemen aan. Onderzoek of het zeuren een symptoom is van diepere problemen in je relaties. Huwelijkstherapie of een opvoedingscursus kunnen je helpen om tot op de bodem uit te zoeken wat er aan de hand is.
 2. Geef letterlijk aan wat je wilt. Vergaar de moed om duidelijk en tactvol te zeggen wat je nodig hebt. Eén duidelijke boodschap is beter dan jarenlang om de hete brij heen draaien.
 3. Luister goed. Leer om aandachtig te luisteren. Concentreer je op wat de ander zegt en bevestig dat je het begrijpt. Het is gemakkelijker om met elkaar samen te werken als je voelt dat de ander je begrijpt en om je geeft.
 4. Koester je eigenwaarde. Sommige studies suggereren dat vrouwen meer geneigd zijn te zeuren omdat ze het gevoel hebben dat ze minder macht hebben. Moedig jezelf door positieve dingen tegen jezelf te zeggen en streef naar zinvolle doelen. Als je je sterk en veilig voelt, zul je minder snel de gebreken bij anderen zoeken.

Ben je het beu om telkens dezelfde verzoeken te herhalen zonder de gewenste resultaten te krijgen? Dan is het tijd om wat alternatieven voor zeuren te proberen. Verander je verwachtingen en verbeter je communicatieve vaardigheden. Het kan je zomaar een gelukkiger gezinsleven en een schoner huis opleveren.

Reactie plaatsen