Hoe Schadelijk Is Emotioneel Vreemdgaan Echt?
17 mei 2020 

Hoe Schadelijk Is Emotioneel Vreemdgaan Echt?

Is emotioneel vreemdgaan net zo schadelijk voor een relatie als lichamelijk vreemdgaan? Helaas is het vaak moeilijk om een relatie te redden na elk soort affaire. Het kan het vertrouwen tussen partners vernietigen en enorm veel pijn veroorzaken.

Lees meer over emotioneel vreemdgaan, de risico’s en de schade die het veroorzaakt:

1. Begrijp de verschillen tussen affaires.

Er zijn duidelijke verschillen tussen emotionele en lichamelijke affaires:

 • Bij een lichamelijke affaire ben jij of is jouw partner intiem geweest met iemand anders en vreemdgegaan.
 • Bij een emotionele affaire hoeft er geen lichamelijk contact te zijn geweest. Misschien zul je de persoon zelfs nooit in het echt ontmoeten. Echter, je deelt gedachten en gevoelens met die persoon die je huidige relatie kunnen schaden.

2. Hoe emotionele affaires relaties beïnvloeden.

Emotionele affaires kunnen relaties op veel manieren negatief beïnvloeden.

 • Ten eerste zorgt een emotionele affaire voor een kloof tussen jou en je partner. Je partner voelt zich waarschijnlijk verraden en gekwetst door de affaire.
 • In een emotionele affaire vertrouw je misschien intieme details toe aan een vreemde die je niet met je partner deelt.
 • Je kunt overwegen om je huidige relatie te beëindigen en je partner voorgoed te verlaten vanwege de affaire.
 • Kinderen kunnen ook gekwetst raken, en ze kunnen zich verraden of bang voelen.

3. Waarom emotioneel vreemdgaan gevaarlijk is.

Sommige mensen denken dat emotionele affaires niet gevaarlijk zijn omdat ze niet lichamelijk zijn. Er zijn echter nog andere aspecten waarmee rekening moet worden gehouden.

 • Als de affaire online plaatsvindt, deel je mogelijk intieme en persoonlijke dingen met een vreemde die jou, je familie of een van je andere connecties, zoals je baas, kan uitbuiten.
 • Je kunt gechanteerd worden vanwege een emotionele affaire.
 • Door deze affaire kun je je huwelijk of relatie vernietigen. Je kinderen kunnen zich van je afkeren.
 • Mogelijk raak je emotioneel betrokken bij iemand die niet in jou geïnteresseerd is.
 • Je kunt je carrière in gevaar brengen en je kansen op een promotie schaden. Je baas kan de affaire ontdekken en je ontslaan.

4. Risico’s van emotioneel vreemdgaan.

Er zijn veel risico’s verbonden aan emotionele affaires.

 • Het grootste probleem is dat emotionele affaires geheimen en leugens in je leven brengen. Bedrog houdt stand, dus je relatie lijdt. Je maakt je zorgen dat je partner de nieuwe persoon ontdekt. Je probeert hem en de affaire te verbergen.
 • Het risico bestaat dat je verliefd wordt op de andere persoon. En als je verliefd wordt, hoe zal je familie dan reageren? Houdt je huidige relatie stand, of zal die eindigen?
 • Een ander risico is dat je in de verleiding komt om een emotionele affaire om te zetten in een lichamelijke. Dit kan veel gevaren met zich meebrengen, zoals de mogelijkheid van chantage, de overdracht van soa’s en de kans op zwangerschap. Mogelijk kom je tussen de relatie van de nieuwe liefde met een andere partner, wat kan leiden tot jaloezie en wraak.
 • Het risico dat je door een emotionele affaire je huidige partner verliest, is groot. Hij kan je misschien niet vergeven. Kun je omgaan met een relatiebreuk, een echtscheiding, of alimentatie? Ben je bereid om een relatie te beëindigen vanwege een emotionele band met een andere persoon die misschien niet echt is?

Emotioneel vreemdgaan kan een relatie verwoesten. Het kan wonden veroorzaken die tijd nodig hebben om te genezen, en soms overleeft de relatie het niet. Voordat je verwikkeld raakt in een emotionele affaire, moet je nadenken over de risico’s en over de mogelijke gevolgen.

Reactie plaatsen