Zo Krijg Je Je Partner Mee Naar Relatietherapie
16 mei 2020 

Zo Krijg Je Je Partner Mee Naar Relatietherapie

Er zijn twee mensen nodig om een relatie te laten werken, dus relatietherapie kan effectiever zijn als zowel jij als je partner deelneemt aan het proces. Hieronder lees je enkele dingen die je alleen kunt doen om het meeste uit professionele hulp te halen bij het opbouwen van een liefdevollere en intiemere relatie, en enkele dingen die je samen met je partner kunt doen.

Stappen die je zelf kunt nemen

  1. Houd jezelf verantwoordelijk. We dragen allemaal bij aan het welzijn van onze relaties. Herken wat jouw rol is bij een conflict.
  2. Maak een verbintenis voor de lange termijn. Stelletjes hebben gemiddeld 12 therapiesessies of meer nodig om hun problemen op te lossen. Zelfs als je partner aanvankelijk terughoudend is, wil hij uiteindelijk misschien wel meedoen.
  3. Doe je huiswerk. Jij en je therapeut zullen waarschijnlijk een actieplan opstellen met praktische opdrachten waar je tussen sessies aan kunt werken. Zoals altijd zeggen daden meer dan woorden, dus jouw goede prestaties kunnen je partner inspireren.
  4. Denk na over je budget. Tarieven lopen sterk uiteen, maar 100 euro of meer per sessie is gebruikelijk. Veel therapeuten hebben administratief personeel dat je kan helpen uitzoeken wat je verzekering dekt.
  5. Accepteer geen geweld. Onderneem onmiddellijk actie als jij of je kinderen lichamelijk gevaar lopen door huiselijk geweld. Bel met Veilig Thuis (telefoon: 0800 – 2000) of de politie (bij spoed: 112, en anders: 0900 – 8844). Zij kunnen je helpen een veilige plek te vinden terwijl je nadenkt over wat je opties zijn.

Stappen die je met je partner kunt nemen

  1. Sla een positieve toon aan. Stel je partner gerust van je liefde en toewijding. Laat hem weten dat je positieve veranderingen in je relatie wilt, en neem de angst weg dat in therapie gaan slechts een opmaat is voor een scheiding.
  2. Kies een goede tijd. Breng het onderwerp op een neutraal moment ter sprake, wanneer je de privacy hebt om erover te praten. Geef je partner de tijd om na te denken en er op terug te komen als dat nodig is.
  3. Bied een proefsessie aan. Je partner voelt zich misschien meer op zijn gemak bij het bijwonen van een intakegesprek of het bijwonen van een enkele sessie als jij al een therapeut ziet. Als de ervaring hem beviel, kan hij altijd nog een keer meegaan.
  4. Zoek samen een therapeut uit. Vind samen een professional met wie jullie beiden goed kunnen praten. Bepaal van tevoren aan welke criteria de therapeut moet voldoen, maak een shortlist en stem over wie jullie als therapeut willen hebben.
  5. Wees gevoelig voor genderkwesties. Sommige mensen geven de voorkeur aan een mannelijke of vrouwelijke therapeut. Mogelijk hebben jullie ieder privésessies nodig als aanvulling op de afspraken die jullie samen bijwonen.
  6. Word je bewust van elk gevoel van stigma. Helaas is er een lange geschiedenis van misverstanden over geestelijke gezondheidszorg. Help je partner om eventuele misplaatste gevoelens van schaamte te overwinnen en de ware aard en voordelen van therapie in te zien.
  7. Brainstorm over je alternatieven. Sommige mensen praten liever met hun pastoor of dominee dan met een psycholoog. Zelfhulpboeken of lessen en lezingen kunnen ook een tussenstap zijn om je partner meer open te laten staan voor therapie.
  8. Evalueer je voortgang. Blijf op schema door duidelijk op te schrijven wat je doelen zijn en de resultaten te beoordelen. Daarvoor zou je bijvoorbeeld je indrukken in een dagboek vast kunnen leggen. Als jullie na elke sessie op de rit naar huis erover praten, kunnen jullie het bespreken terwijl de gebeurtenissen nog vers in het geheugen liggen.

Hulp zoeken door middel van therapie is een teken dat je gelooft in jullie relatie en in je vermogen om de vaardigheden en technieken te leren die jullie leven samen zullen verbeteren.

Praat met je partner over samen in relatietherapie gaan, en richt je op de manieren waarop je sowieso al jullie relatie kunt verbeteren.

Reactie plaatsen