Lees Dit Voordat Je Ex Een Nieuwe Partner Heeft
11 mei 2020 

Lees Dit Voordat Je Ex Een Nieuwe Partner Heeft

Een van de mijlpalen in de omgang met een ex is de dag dat hij een nieuwe liefde vindt. Het lijkt op die zin uit de film ‘Godfather III’: “Net als je denkt dat je eroverheen bent, trekken je emoties je weer naar binnen.”

Draai de dingen om door het verleden achter je te laten en je voor te bereiden op nieuwe verbindingen. Probeer de onderstaande stappen om jou en je kinderen te helpen met aanpassen aan de veranderingen in jullie relaties.

Stappen voor jouzelf

 1. Accepteer je gevoelens. Het is normaal om een tijd jaloers of bitter te zijn. Maak onderscheid tussen het hebben van zulke emoties, en er ook naar handelen. Realiseer je dat je dat vervelende gevoel na een tijd kunt laten verdwijnen door je geest te trainen om vredig te zijn.
 2. Maak geen vergelijkingen. Misschien is de nieuwe vriendin van je ex jonger, dunner of rijker dan jij. Of ze heeft een Olympische gouden medaille gewonnen of een bestseller geschreven. Wat ook de situatie is, het is een stuk productiever om je te concentreren op je eigen ontwikkeling.
 3. Richt je aandacht op iets anders. Technologie en gemeenschappelijke vrienden maken het gemakkelijk om informatie over het nieuwe paar te verzamelen. Richt je inspanningen echter op meer constructieve activiteiten.
 4. Zoek steun. Omring jezelf met familie en vrienden die je door de moeilijke tijden heen helpen. Praat met een hulpverlener die gespecialiseerd is in relaties.
 5. Herstel het vertrouwen in anderen. Je ervaringen met je ex hebben mogelijk je vertrouwen in andere mensen geschaad. Neem kleine stapjes om het vertrouwen in je medemens weer op te bouwen. Praat met een nieuwe buurman. Nodig een vriend uit om samen naar de opera te gaan als je meestal met je ex ging.
 6. Ga op een date. Het kost misschien tijd om een duurzame relatie op te bouwen, maar je kunt nu al genieten van een gezellige avond. Word lid van een datingsite en spreek met iemand af om koffie te drinken.
 7. Start een nieuw project. Gooi jezelf in een nieuw avontuur. Ga duiklessen volgen of boek een vakantie naar Finland.

Stappen voor jou en je kinderen

 1. Verduidelijk de situatie. Je ex trouwt misschien wel met de eerste vrouw die hij tegenkomt, of pas na jarenlang daten. Wacht tot ze hun verloving aankondigen voor je nadenkt over hoe de nieuwe partner zich als stiefmoeder zal gedragen.
 2. Geef grenzen aan. Als de communicatie met je ex en zijn nieuwe partner moeizaam verloopt, beperk de interacties dan tot alleen het hoogst noodzakelijke. Maak afspraken over zaken als kinderopvang en bezoekjes aan de tandarts, maar houd je privéleven voor jezelf.
 3. Bepaal wat er belangrijk is. Zoveel dingen in je leven zijn veranderd, concentreer je daarom op de belangrijkste zorgen. Zorg ervoor dat je kinderen veilig zijn en de basisetiquette naleven.
 4. Respecteer verschillende huisregels. Misschien gelden er bij jou thuis wel andere regels dan bij jouw ex in huis. Zorg dat er zoveel mogelijk hetzelfde is en wees tolerant ten opzichte van persoonlijke voorkeuren van je ex.
 5. Toon medeleven. Houd er rekening mee dat jullie drieën en je kinderen in een onbekende situatie zitten. Respecteer ieders mening en leef mee met hun worstelingen.
 6. Besteed 1-op-1 tijd. Je kinderen hebben misschien extra liefde en aandacht nodig als je ex een nieuwe partner in huis haalt. Plan afzonderlijke activiteiten met elk kind, zodat je de mogelijkheid krijgt om hun vragen te beantwoorden en op een dieper niveau te praten. Wees positief en opgewekt. Vraag hun leraren en andere volwassenen om je te informeren over eventuele veranderingen die ze opmerken.
 7. Communiceer rechtstreeks. Praat met je ex en zijn nieuwe partner in plaats van berichten door te geven via je kinderen. Het beschermen van je kinderen is mogelijk ongemak waard.

Je kunt vrede met de nieuwe situatie krijgen en toch je ex en zijn nieuwe partner het beste wensen. Wees eerlijk over je gevoelens en maak slimme keuzes die leiden tot meer liefde en voldoening in je leven.

Reactie plaatsen