De Verborgen Kracht Van Lachen





Ron Gutman bespreekt een reeks onderzoeken over glimlachen en onthult enkele verrassende resultaten. Wist je dat je lach een voorspeller kan zijn van hoe lang je zult leven - en dat een eenvoudige glimlach meetbaar effect heeft op je algehele welzijn? Bereid je voor om een paar gezichtsspieren te rekken terwijl je meer te weten komt over dit evolutionair besmettelijke gedrag.


"Als kind heb ik altijd een superheld willen zijn. Ik wilde de wereld redden en iedereen gelukkig maken. Ik wist dat ik superkrachten nodig had om mijn dromen te laten uitkomen. Ik ondernam denkbeeldige reizen om intergalactische objecten te vinden van de planeet Krypton. Erg leuk, maar het leverde niet veel resultaat op. Toen ik ouder werd en me realiseerde dat science fiction geen goede bron was voor superkrachten, besloot ik een reis in echte wetenschap te ondernemen, om een bruikbaarder waarheid te vinden.

Ik startte mijn reis in Californië met een lange termijn studie van 30 jaar aan de Berkley Universiteit van Californië waarbij foto's van studenten in een oud jaarboek werden bestudeerd. Ik probeerde hun succes en welzijn te meten gedurende hun leven. Door hun glimlach als studenten te meten, konden onderzoekers voorspellen hoe voldaan en langdurig het huwelijk van een bepaalde persoon zou zijn, hoe goed iemand zou scoren op standaardtests over welzijn en de mate waarin iemand anderen zou inspireren. In een ander jaarboek kwam ik de foto van Barry Obama tegen. Toen ik zijn foto voor het eerst zag, dacht ik dat de superkrachten in zijn kraag zaten. Nu weet ik dat het allemaal door zijn glimlach kwam.

Nog een AHA! moment kwam door een onderzoeksproject uit 2010 van de Universiteit van Wayne dat honkbalplaatjes bekeek van voor 1950 van spelers in de Eredivisie. De onderzoekers ontdekten dat de breedte van de glimlach van een speler ook de lengte van zijn leven kon voorspellen. Spelers die niet glimlachten op hun foto's leefden gemiddeld slechts 72,9 jaar, terwijl spelers met een stralende glimlach gemiddeld bijna 80 jaar leefden.

(Gelach)

Het goede nieuws is dat we eigenlijk glimlachend geboren worden. Door het gebruiken van 3D echografie, kunnen we zien dat baby's in ontwikkeling schijnen te glimlachen, zelfs in de baarmoeder. Wanneer zij geboren worden, blijven baby's glimlachen -- in het begin vooral in hun slaap. Zelfs blinde baby's glimlachen bij het geluid van de menselijke stem. Glimlachen is een van de meest elementaire, biologisch-uniforme uitdrukking van alle mensen.

In onderzoeken geleid in Papoea Nieuw-Guinea, ontdekte Paul Ekman -- de meest gerenommeerde onderzoeker in de wereld van gezichtsuitdrukkingen -- dat zelfs mensen van de Fore tribe, die volledig losgekoppeld zijn van de westerse cultuur, en ook bekend om hun ongewone kannibalistische rituelen, glimlachten bij beschrijvingen van situaties op hetzelfde manier als jij of ik dat zouden doen. Van Papoea Nieuw-Guinea naar Hollywood helemaal naar moderne kunst in Peking. We glimlachen vaak, en je glimlacht om vreugde en tevredenheid te uiten.

Hoeveel mensen hier in deze kamer glimlachen vaker dan 20 keer per dag? Handen omhoog als dit voor jou geldt. Oh, wow. Buiten deze kamer, glimlacht meer dan eenderde van ons vaker dan 20 keer per dag, terwijl minder dan 14 percent van ons minder dan 5 keer glimlachen. Degenen met de meest uitzonderlijke superkrachten zijn eigenlijk kinderen, die wel 400 keer per dag glimlachen.

Heb jij je ooit afgevraagd waarom glimlachende kinderen in jouw buurt jou ook aan het glimlachen maken? Een recente studie aan de Uppsala Universiteit in Zweden ontdekte dat het heel moeilijk is om te fronsen wanneer je naar iemand kijkt die glimlacht. Je vraagt, waarom? Glimlachen is evolutionair aanstekelijk, en het onderdrukt de controle die wij normaal hebben over onze gezichtspieren. Het nabootsen van een glimlach en het fysiek ervaren ervan, helpt ons begrijpen of onze glimlach nep of echt is, zodat we de emotionele staat van degene die glimlacht kunnen begrijpen.

In een recente nabootsingsstudie aan de Universiteit van Clermont-Ferrand in Frankrijk. moesten personen bepalen of een glimlach echt of nep was, terwijl zij een potlood in hun mond hielden om de lachspieren te onderdrukken. Zonder het potlood waren de personen fantastische juryleden. Maar met een potlood in hun mond, konden zij de glimlach van de ander niet nabootsen, wat hun beoordelingsvermogen verzwakte.

(Gelach)

Naast theoretiseren over de evolutie in "De Oorsprong der Soorten", heeft Charles Darwin ook geschreven over de theorie van gezichtsfeedback. Zijn theorie stelt dat het glimlachen zelf ons een beter gevoel geeft -- in plaats dat glimlachen slechts het resultaat is van een goed gevoel. In zijn studie, citeert Darwin een Franse neuroloog, Guillaume Duchenne, die elektrische schokken op gezichtsspieren gebruikt om glimlachen te induceren en te stimuleren. Alsjeblieft, probeer dit niet thuis.

(Gelach)

In een gelijkaardige Duitse studie, gebruikten onderzoekers beelden van fMRI om de hersensactiviteit te meten voor en na een Botox injectie om de lachspieren te onderdrukken. Deze ontdekking ondersteunde Darwins theorie door aan te tonen dat feedback van het gezicht de neurale werking van de emotionele inhoud in het brein verandert, op een manier die ons helpt ons beter te voelen wanneer we glimlachen. Glimlachen stimuleert het beloningsmechanisme in ons brein op een manier dat zelfs chocolade -- een zeer gewaardeerde bron van genot -- er niet tegen op kan.

Britse onderzoekers ontdekten dat een glimlach hetzelfde niveau van breinstimulatie kan genereren als 2000 chocoladerepen. (Gelach) Wacht. Dezelfde studie ontdekte dat glimlachen net zo stimulerend werkt als het krijgen van 16.000 Britse Pond in cash. Dat is 18.000 euro per glimlach. Dat is niet slecht. Bekijk het op deze manier: 18.000 maal 400 -- een flink aantal kinderen daarbuiten voelen zich elke dag als Mark Zuckerberg.

Anders dan veel chocolade, kan veel glimlachen je werkelijk gezonder maken. Glimlachen kan helpen het niveau van stress verhogende hormonen te verminderen zoals cortisol, adrenaline en dopamine, en het niveau verhogen van stemmingsverbeterende hormonen zoals endorfine en de bloeddruk verlagen.

Als dat niet genoeg is, glimlachen kan er goed uitzien in de ogen van anderen. Een recente studie aan de Universiteit van Penn State ontdekte dat wanneer je glimlacht, je niet slechts aardiger en hoffelijker lijkt, maar dat je ook meer competent overkomt.

Wanneer je er geweldig en competent uit wil zien, je stress wil verminderen of je huwelijk wil verbeteren, of je voelen alsof je net een berg van de lekkerste chocolade hebt gegeten -- zonder de calorieën mee te rekenen -- of alsof je 18.000 euro hebt gevonden in een zak van een oude jas, die je in geen tijden hebt gedragen, of wanneer je superkrachten wil aanboren die jou en iedereen om je heen zullen helpen om een langer, gezonder, gelukkiger leven te leiden, glimlach."

(Applaus)

 

Bron: TED.com
Reactie plaatsen