Dingen Die Ik Tot Nu Toe In Mijn Leven Geleerd Heb

Rockstar-designer Stefan Sagmeister geeft een korte, geestige TED-talk over levenslessen, in de vorm van verrassende designs (waaronder ... opblaasbare apen?).


"Ik was hier ongeveer vier jaar geleden, en had het over de relatie tussen design en geluk. Op het einde toonde ik een lijst met die titel. Er zijn sindsdien zeer weinig dingen bijgekomen --

(Gelach)

maar een heel deel heb ik tot projecten omgevormd. Dit zijn opblaasbare apen in elke stad van Schotland --

"Iedereen vindt altijd dat ie gelijk heeft."

Ze werden gecombineerd in de media.

"Drugs zijn in het begin leuk maar worden een sleur later."

We doen wisselende media. Dit is een projectie die de kijker kan zien terwijl die langsloopt. Je kan niet anders dan dat spinnenweb uiteenrijten. Al deze dingen zijn stukjes grafisch ontwerp.

We doen ze voor onze klanten. Ze worden op commissie gemaakt. Ik zou nooit het geld hebben om de installatie zelf te betalen of al de billboards of de productie ervan, dus hangt er altijd een klant aan vast. Dit zijn 65.000 kleerhangers in een straat met de ene kledingwinkel na de andere.

"Je zorgen maken lost niets op."

"Geld maakt me niet gelukkig" verscheen eerst als een spread van 2 pagina's in een magazine. De drukker verloor het bestand, vertelde het ons niet. Toen het magazine -- of beter, toen ik het abonnement kreeg, waren het 12 opeenvolgende pagina's. Er stond, "Geld maakt maakt me gelukkig."

En een vriend van mij in Oostenrijk was zo, had zo medelijden met me dat hij de grootste casino-eigenaar in Linz overtuigde om ons zijn gebouw te laten inpakken. Dit is de grote voetgangerszone in Linz, en er staat "Geld", en als je in de zijstraat kijkt, staat er, "maakt me niet gelukkig."

We hadden een show in New York tot vorige week. We hielden de ramen permanent aangedampt, en elk uur lieten we een andere ontwerper langskomen en dingen die ze geleerd hadden in de damp op het raam schrijven. Iedereen deed mee -- Milton Glaser. Massimo Vignelli.

Over Singapore was er nogal wat discussie. Dit is een kleine spot die we daar filmden die op de grote JumboTrons in Singapore zal getoond worden, en natuurlijk eentje die me na aan het hart ligt, door al deze gevoelens, sommigen banaal, andere iets diepgravender, ze kwamen allemaal initieel uit mijn dagboek.

En ik grijp vaak terug naar dat dagboek om te kijken of ik iets aan de situatie wil veranderen. Als het -- ik het lang genoeg zie, doe ik er zelfs iets aan.

En de allerlaatste is een billboard. Dit is het dak van onze studio in New York. Dit is krantenpapier en sjablonen die op het papier liggen. Dat laten we in de zon liggen. Zoals jullie weten vergeelt krantenpapier sterk in de zon.

Na een week namen we er de sjablonen en blaren af. We verscheepten het papier naar Lissabon naar een zeer zonnige plek. Dus op dag één stond er op de billboard "Klagen is stom. Doe er iets aan of vergeet het." Drie dagen later vervaagde het en een week later waren er nergens nog klachten.

(Gelach)

Dankuwel."

(Applaus)

 

Bron: TED.com
Reactie plaatsen