Zo Krijg Je Controle Over Je Vrije Tijd









Er zitten 168 uur in een week. Hoe vinden we tijd voor wat het belangrijkst is? Time management-expert Laura Vanderkam bestudeert hoe drukke mensen hun leven doorbrengen, en ze ontdekte dat velen van ons elke week onze verplichtingen drastisch overschatten, terwijl we de tijd die we voor onszelf hebben onderschatten. Ze biedt een paar praktische strategieën om meer tijd te vinden voor wat belangrijk voor ons is, zodat we "de levens kunnen opbouwen die we willen in de tijd die we hebben".


"Als mensen erachter komen dat ik over tijdsbeheer (time management) schrijf, veronderstellen ze twee dingen. Ten eerste dat ik altijd op tijd kom, wat niet klopt. Ik heb vier kleine kinderen die ik graag de schuld zou geven omdat ik soms te laat kom, maar soms treft hen gewoon geen schuld. Ik kwam ooit te laat op mijn eigen toespraak over tijdsbeheer.

(Gelach)

We namen samen even de tijd om de ironie daarvan te proeven.

De tweede veronderstelling is dat ik veel tips en trucs heb om hier en daar wat tijd te winnen. Ik hoor soms over tijdschriften die daar verhalen over brengen, meestal over hoe hun lezers een extra uur per dag kunnen vinden. Het idee is dat als je iets afschaaft van elke dagelijkse activiteit en dat optelt, dat je dan tijd hebt voor de goede dingen. Ik stel de premisse daarvan in vraag, maar ik ben altijd nieuwsgierig naar wat ze hebben bedacht voor ze me bellen. Bij mijn favorieten: boodschappen doen waarbij je alleen rechtsaf moet slaan --

(Gelach)

Heel zorgvuldig omspringen met de microgolfoven: op het pak staat drie tot drie-en-een-halve minuut -- ik ga vol voor het minimum. Mijn persoonlijke favoriet, waar wel iets inzit: je favoriete tv-programma's digitaal opnemen om de reclame over te slaan. Zo spaar je elk halfuur acht minuten, zodat je van je twee uur tv-kijken 32 minuten afknijpt om te sporten.

(Gelach)

Dat klopt. Ken je nog een manier om 32 minuten te vinden om te sporten? Kijk geen twee uur per dag tv!

(Gelach)

Maar het idee is dat we hier en daar wat minuten sprokkelen, die optellen, en dan toekomen aan alles dat we willen doen. Ik heb het tijdsgebruik van succesvolle mensen bestudeerd en hun tijdsschema uur na uur uitgevlooid en ik denk dat dit idee het bij het verkeerde eind heeft. We bouwen het leven dat we willen niet op door tijd te winnen. We bouwen het leven op dat we willen en dan wint die tijd zichzelf.

Dit is wat ik bedoel. Recent zette ik een tijdsdagboekproject op, waarbij ik 1001 dagen uit het leven van uiterst druk bezette vrouwen checkte. Ze hadden een veeleisende baan, soms een eigen bedrijf, kinderen om voor te zorgen, of soms ouders, engagementen in de gemeenschap -- druk, druk, druk. Ik liet hen een week lang hun tijd opschrijven zodat ik kon uitrekenen hoeveel ze werkten en sliepen. Ik interviewde hen over hun strategie, voor mijn boek.

Eén van de vrouwen wier dagboek ik bestudeerde, gaat op een woensdag uit. Bij thuiskomst merkt ze dat haar waterverwarmer stuk is en dat haar hele kelder onder water staat. Als je dit ooit hebt meegemaakt, weet je: dat betekent veel schade, een vreselijke, drabbige chaos. Ze pakt dus die nacht de onmiddellijke schade aan, de volgende dag komt de loodgieter, daarna de professionele schoonmakers voor het bedorven tapijt. Dat alles schrijft ze in haar tijdsdagboek. Kost haar die week uiteindelijk 7 uur. 7 uur. Dat wil zeggen ongeveer een extra uur per dag.

Maar als je haar bij het begin van de week had gevraagd "Kan je 7 uur vinden om te trainen voor een triathlon?" "Kan je 7 uur vinden om 7 getalenteerde mensen te coachen?" dan had ze vast gezegd wat wij allen meestal zeggen, namelijk: "Nee, zie je niet hoe druk ik het heb?" Maar toen ze 7 uur moest vinden omdat haar hele kelder onder water stond, vond ze die 7 uur. Dat toont ons aan dat tijd zeer elastisch is. We kunnen niet meer tijd maken, maar de tijd zal zich rekken om plaats te maken voor wat we erin willen stoppen.

De sleutel tot tijdsbeheer is onze prioriteiten behandelen als het equivalent van die kapotte waterverwarmer. Ik leg dat graag uit in de taal van één van de drukst bezette mensen die ik ooit interviewde. Druk wil zeggen dat ze een klein bedrijf had met 12 werknemers, en in haar vrije tijd kreeg ze 6 kinderen. Ik contacteerde haar voor een interview over hoe ze "werkelijk àlles had" -- je weet wel. Ik herinner me dat het donderdagochtend was en dat ze geen tijd had om me te woord te staan. Logisch, toch?

Maar de reden waarom ze geen tijd had, was dat ze een tocht gaan maken was omdat het een mooie lenteochtend was en ze graag een tocht wou maken. Daardoor raakte ik nog meer geïntrigeerd, en als ik haar eindelijk te pakken krijg, is dit haar uitleg: "Luister, Laura, alles wat ik doe, elke minuut die ik doorbreng, is mijn keuze." En liever dan te zeggen "Ik heb geen tijd voor x, y, z" zegt ze: "Ik doe x, y of z niet omdat dat geen prioriteit is." "Ik heb geen tijd" betekent vaak "Het is geen prioriteit". Als je erover nadenkt, is dat vaak dichter bij de waarheid. Ik zou kunnen zeggen "Ik heb geen tijd om mijn ramen te lappen", maar dat is niet waar. Als je me er $100.000 voor gaf, zou ik al snel aan de slag gaan.

(Gelach)

Maar dat gaat niet gebeuren, en dus kan ik erkennen dat het geen gebrek aan tijd is, ik wil het gewoon niet doen. Door deze taal te gebruiken, herinneren we ons dat tijd een keuze is. Ik geef toe dat het vreselijke gevolgen kan hebben als je andere keuzes maakt, dat klopt. Maar we zijn slimme mensen en op de lange termijn hebben we de kracht om ons leven te vullen met de dingen die het waard zijn.

Hoe doen we dat? Hoe behandelen we onze prioriteiten als het equivalent van die kapotte waterverwarmer?

We moeten eerst uitvissen wat ze zijn. Ik geef je daar twee strategieën voor. Eerst professioneel: ik ben er zeker van dat velen op het eind van het jaar een evaluatie krijgen of geven. Je blikt terug op je successen van het afgelopen jaar, je 'groeikansen'. Dat heeft zijn doel. Maar volgens mij haalt het meer uit om vooruit te blikken. Doe dus alsof dit het einde van volgend jaar is. Je evalueert jezelf. Het is voor jou een fantastisch jaar geweest, professioneel gezien. Wat zijn de 3 tot 5 dingen die je deed en die het fantastisch maakten? We schrijven dus nu al je volgende evaluatie.

Je kan dat ook doen voor je persoonlijke leven. Velen van jullie krijgen in december, net als ik, vast kaarten met opgevouwen bladen gekleurd papier, waarop een zogenaamde 'kerstbrief' staat.

(Gelach)

Beetje wreed literair genre, dat doordrammen over hoe geweldig iedereen in het gezin is, of nog sprankelender, hoe druk iedereen in het gezin het heeft. Maar deze brieven hebben een doel: ze vertellen je vrienden en familie wat in je persoonlijke leven de moeite was voor jou dat jaar. Dit jaar is bijna voorbij, maar ik wil dat je doet alsof het eind volgend jaar is, en dat het een geweldig jaar was voor jou en de mensen waar je om geeft. Wat zijn de 3 tot 5 dingen die je deed en die het zo geweldig maakten? Je kan je kerstbrief van volgend jaar vandaag schrijven. Verstuur hem niet.

(Gelach)

Verstuur hem vooral niet. Maar schrijf hem. De evaluatie en de kerstbrief leveren een lijst van 6 tot 10 doelen op om volgend jaar aan te werken.

Die moeten we nu opdelen in haalbare stappen. Misschien wil je een familiekroniek schrijven. Lees eerst een paar andere familiekronieken, krijg de stijl in de vingers. Bedenk dan de vragen die je aan je familie wil stellen, maak afspraken om ze te interviewen. Misschien wil je 5 km lopen. Zoek een wedstrijd en schrijf je in, stel een trainingsplan op en haal die schoenen uit het verste hoekje van de kast. En -- dit is belangrijk -- behandel je prioriteiten als waren ze die kapotte waterverwarmer, door ze in je agenda op te nemen. Doe dat door over je week na te denken voor je eraan begint.

Ik vind vrijdagnamiddag een prima moment daarvoor. Vrijdagnamiddag is wat economen een tijdstip met lage opportuniteitskost noemen. De meesten zitten op vrijdagnamiddag niet te denken: "Ik sta te popelen om vooruitgang te boeken in mijn persoonlijke en professionele prioriteiten, en wel nu!"

(Gelach)

Maar we willen wel nadenken over die prioriteiten. Neem dus vrijdagnamiddag even de tijd, maak een prioriteitenlijst met 3 categorieën, job, relaties, jezelf. Door een lijst met drie categorieën te maken, beseffen we dat er in elke categorie iets moet staan. Aan de carrière denken we; relaties en onzelf -- veel minder. Maar maak een korte lijst, 2 tot 3 punten op elke lijst. Bekijk dan het geheel van volgende week, en bekijk waar je ze kan inplannen.

Jij bepaalt wanneer je ze inplant. Ik weet dat dit voor sommigen lastiger is dan voor anderen. Sommige mensen hebben gewoon een lastiger leven dan anderen. Het wordt niet eenvoudig om tijd te vinden voor die poëzieles als je alleen voor meerdere kinderen zorgt. Dat snap ik. En ik wil niemands strijd minimaliseren. Maar ik denk dat de getallen die ik ga noemen, energie geven.

Er zijn 168 uren in een week. 24 maal 7 is 168. Dat is een hoop tijd. Als je voltijds werkt, dus 40 uur per week, en 8 uur per nacht slaapt, dus 56 uur per week -- dan zijn er nog 72 uur over voor andere dingen. Dat is een hoop tijd. Zeg je dat je 50 uur per week werkt, misschien een hoofdjob en nog wat bijklussen? Dan zijn er 62 uur voor andere dingen. Zeg je dat je 60 uur werkt? Dan zijn er 52 uur voor andere dingen. Zeg je dat je meer dan 60 uur werkt? Ben je daar zeker van?

(Gelach)

Een studie vergeleek eens de geschatte werktijd per week met tijdsdagboeken. Bleek dat mensen die beweren dat ze meer dan 75 uur werken, er ongeveer 25 uur naast zitten.

(Gelach)

Je kan raden in welke richting. In 168 uur per week kunnen we volgens mij tijd vinden voor wat je belangrijk vindt. Wil je meer tijd doorbrengen met je kinderen, meer studeren voor een examen, 3 uur sporten en 2 uur vrijwilligerswerk doen, dan kan dat. Zelfs als je meer dan voltijds werkt.

We hebben hopen tijd, dat is geweldig, want weet je wat? We hebben niet eens zoveel tijd nodig om verbluffende dingen te doen. Als we een beetje tijd hebben, wat doen we dan meestal? We halen onze telefoon boven, niet? Beginnen mails te deleten. Of we houden onszelf bezig in huis, of we kijken tv.

Maar in kleine momenten kan een grote kracht zitten. Je kan beetjes tijd gebruiken voor beetjes plezier. Kies misschien iets moois om te lezen op de bus naar het werk. Ik had eens een baan waarvoor ik twee bussen en de metro moest nemen, elke ochtend. Ik ging tijdens het weekend naar de bib om leesvoer te kiezen. Het maakte die hele ervaring bijna, bijna aangenaam. Pauzes op het werk kan je gebruiken om te mediteren of te bidden. Als je niet samen kan avondeten omwille van je geschifte agenda, dan is een familie-ontbijt misschien een goed alternatief.

Je moet kijken naar het geheel van je tijd en dan kijken waar je de goede dingen stopt. Ik geloof dit echt. Er is tijd. Al hebben we het druk, we hebben tijd voor wat belangrijk is. Als we focussen op wat belangrijk is, bouwen we het leven op dat we willen in de tijd die we hebben.

Dankjewel."

(Applaus)

 

Bron: TED.com
Reactie plaatsen