Zo Bouw Je In 5 Stappen Een Sterke Relatie Op
07 mei 2020 

Zo Bouw Je In 5 Stappen Een Sterke Relatie Op

Heb je ooit je tijd en emoties in het opbouwen van een relatie geïnvesteerd, om dan mee te maken dat die relatie binnen enkele minuten naar de knoppen ging? En toen het allemaal voorbij was en het stof was neergedaald, vroeg je je toen af: “Wat is er gebeurd?”

Of het nou om een zakelijke relatie gaat of om een relatie in je privéleven, het kost tijd, aandacht en energie om sterke relaties op te bouwen, te onderhouden en te koesteren.

Relaties zijn voor iedereen belangrijk. Zoals het gezegde luidt: "Niemand is een eiland." We hebben elkaar nodig en zijn afhankelijk van elkaar. Onze relaties helpen bepalen wie we zijn en hoe we met elkaar omgaan in de wereld. We worden vaak beoordeeld op de mensen die we om ons heen hebben, en daar vallen onze relaties ook onder.

Zonder relaties kan een bedrijf niet lang bestaan. Ongeacht het type bedrijf dat je hebt, je hebt goede werkrelaties nodig. Je hebt op zijn minst mensen nodig om zaken mee te doen! Het aangaan van gezonde relaties met je klanten en collega's is een integraal onderdeel van het recept voor succes.

Andere soorten relaties zijn onder meer familie, vrienden, buren, collega's, managers en mentoren. Deze relaties voegen diepte toe aan je leven. Elk van hen kan jou beïnvloeden en een verschil in je leven maken, dus je wilt ook deze relaties opbouwen en koesteren.

Hier zijn 5 essentiële sleutels om gezonde, heilzame relaties op te bouwen:

 1. Wees eerlijk. Mensen hechten waarde aan eerlijkheid. In een wereld waarin mensen vaak worden geconfronteerd met oplichting en leugens, is eerlijkheid een prioriteit. De relaties die je met eerlijkheid als basis vormt, zullen sterk en krachtig zijn.
 2. Excuses aanbieden. Als je iets verkeerd hebt of iets doet dat iemand beledigt of pijn doet, geef dat dan toe. Iedereen maakt fouten; we zijn tenslotte allemaal mensen. Mensen respecteren je meer als je je fouten toegeeft en je excuses aanbiedt. Respect versterkt je relaties.
 3. Blijf in contact. Relaties vereisen momenten van contact. In de hedendaagse wereld zijn er gelukkig veel mogelijkheden om te communiceren en onze relaties te verbeteren.
 • Face-to-face contact is altijd het beste. Geniet van een bakje koffie, een lunch samen of ga gewoon langs voor een praatje. Niet alleen communiceer je dan, maar je besteedt ook je volle aandacht aan die ander.
 • Brieven en kaarten zijn een goede manier om contact te houden. En ze blijven speciaal in dit computertijdperk vol snelle app-berichten en onpersoonlijke e-mails.
 • E-mails worden ook op prijs gesteld, vooral als je ze een persoonlijk tintje geeft. Maar niets zegt: "je bent belangrijk voor mij" als persoonlijk met iemand afspreken of bellen per telefoon.
 1. Herken prestaties. Laat mensen weten dat je zelfs hun kleinste prestaties opmerkt. Iedereen wordt graag opgemerkt en krijgt graag erkenning. Als je iemand een welverdiend compliment geeft, veroorzaakt dat een goed gevoel bij de ander en zal het jullie relatie verstevigen.
 • Zeg tegen je collega dat ze een uitstekende presentatie heeft gegeven.
 • Vertel je klant dat het je is opgevallen hoe goed hij het doet in zijn bedrijf.
 • Geef je kind een knuffel omdat zij het fantastisch doet in waar ze op dat moment dan ook maar mee bezig is!
 1. Wees oprecht geïnteresseerd in degenen met wie je een relatie hebt. Geef niet van tijd tot tijd een algemeen complimentje. Stel vragen. Door interesse te tonen en kleine persoonlijke dingen te onthouden, weten ze dat je aan ze denkt en dat je geïnteresseerd bent in hun leven.
 • Leer van hun ervaringen. Je kunt bijvoorbeeld vragen: “Hoe heb je dat gedaan?”
 • Vraag waar ze aan hebben gewerkt.
 • Informeer naar hun familie, voetbalclub of de nieuwe puppy.

Relaties dragen veel bij aan ons leven. Aan ons persoonlijke leven kunnen ze de rijkdom van vrienden en gedeelde herinneringen toevoegen. In ons zakelijke leven kunnen ze ons succes en erkenning brengen. Sterke, gezonde relaties zijn de hoekstenen van een leven dat de moeite waard is.

Relaties groeien met de tijd. Hoewel het in een zeldzaam geval voorkomt dat je meteen een band met iemand hebt, is dit eerder uitzondering dan regel. De bovenstaande tips helpen je met het opbouwen en koesteren van heilzame relaties die de tand des tijds en moeilijke tijden zullen doorstaan.

Reactie plaatsen